Döbbenetes, ami a szamócával történik Németországban

Döbbenetes, ami a szamócával történik Németországban

agrarszektor.hu
A tavalyinál egy héttel korábban, április 15-én indul Dél-Németországban a fóliaalagutakban a szamóca betakarítása. A hűvösebb régiókban körülbelül két héttel később kezdődhet a szezon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az időjárás a 2024-es évben szinte ideálisan alakult Németországban a szamócapalánták számára: sem fagyos éjszakák, sem viharok nem fordultak elő a kora tavaszi időszakban. A Délnémet Spárga- és Szamócatermesztők Szövetsége (VSSE) szerint Dél-Németországban a fóliaalagutakban április 15. körül fokozatosan megkezdődhet a szamóca betakarítása, a hűvösebb régiókban pedig körülbelül 14 nappal később indulhat meg az idény - olvasható a FruitVeB oldalán.

A sok szürke és esős nap után epekedve várjuk a hazai szamócaszezont. A magas fóliaalagutaknak köszönhetően az érzékeny gyümölcs széltől és az időjárástól nagy mértékben védett, a kártevők ellen hasznos rovarok védik, így zavartalanul, nyugodtan alakulhat ki páratlan aromája. A hazai  gyümölcsöt május 24-én a “Német Szamóca Napján” ünnepeljük majd

- fejtette ki Simon Schumacher, a VSSE igazgatósági szóvivője.

A német szamóca jelenlegi helyzetének értékelése egyöntetűen pozitív. Ahogy Christof Steegmüller, a Baden-Württemberg és Pfalz tartományokban dolgozó szaktanácsadó fogalmazott, idén minden rendben van a szamócával, eddig sem fagy, sem vihar vagy szokatlan hőség nem nehezítette a termelők munkáját, és az enyhe téli időjárás sem bizonyult problémásnak. Az enyhe tél miatt idén korán kezdtünk a szamócával, és mivel Dél-Hessenben a talaj túlnyomórészt kellően laza, a magas vízszint eddig nem okozott észrevehető károkat - nyilatkozta Katrin Hetebrügge, hesseni szaktanácsadó.

Simon Schrey, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Agrárkamara szaktanácsadója Nyugat-Németországra vonatkozóan úgy nyilatkozott, hogy alapvetően jól fejlődnek az állományok, és a kifejezetten meleg telet követően úgy tűnik, korán kezdődik az idei szezon. A szakértő arra számít, hogy a korai termőhelyeken a 16. naptári hét közepén vagy végén már megkezdődhet a betakarítás. Az Észak-Németországban dolgozó Tilman Keller szaktanácsadó szerint

már virágzanak a szamócatövek, ami azt jelenti, hogy nagyon korán kezdődhet a szezon: Hamburg környékén és Alsó-Szászországban akár április 28-a körül, Schleswig-Holsteinben pedig egy kicsit később. A vásárlók így áprilistól júliusig találkozhatnak majd német szamócával.

Nem apad a belföldi szamóca népszerűsége Németországban

A tavalyi évben, 2023-ban a német háztartások 53,5%-a vásárolt legalább egyszer belföldi termésű szamócát. Ez nagyrészt megfelel az előző évi szintnek (2022-ben ez az arány 53,8% volt), de jóval magasabb, mint a 2021-es 50,3%. A GfK háztartáspanel adatai szerint 2023-ban minden háztartás összesen 4,13 kg (2022: 4,34 kg/háztartás, 2021: 4,21 kg/háztartás) szamócát vásárolt összesen (bármilyen eredetű gyümölcsöt), amiből 2,09 kg (2022: 2,12 kg/háztartás, 2021: 1,95), azaz közel 51% volt német szamóca. Az önellátottsági szint 2023-ban 53,4% volt, valamivel magasabb, mint 2022-ben (52,9%) vagy 2021-ben (51,3%), ami az Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH (AMI) szerint elsősorban az import jelentős csökkenésének tulajdonítható.

De milyen volt a 2023-as szezon?

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) szerint a 2023-as németországi szamócatermés volumene 130 649 tonna volt, ami közel 2%-kal alacsonyabb az előző évinél. Ennek fő oka, hogy a szabadföldi termőterület 6,5%-kal, 9324 hektárra csökkent. A szamócatermesztéssel foglalkozó gazdaságok száma tovább csökkent, 2023-ban 4%-kal, 1842 gazdaságra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?