Meglepő dolog történt a lengyel piacokon: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog történt a lengyel piacokon: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Április közepén drágult az import szamóca Lengyelországban. Az elsőre talán furcsa jelenség oka, hogy a spanyol szamócaszezon már túl van a kínálati csúcson, ilyenkor az árak visszaerősödése szokott bekövetkezni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lengyel nagybani piacokon az import szamóca árának folyamatos csökkenés a múlt héten megállt. Megjelentek a kereskedelemben az első, hazai, üvegházi termesztésből származó tételek 36 PLN/kg (3300 Ft/kg) áron, ami körülbelül megfelel a tavalyi árszintnek - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Spanyolországban nagyjából féltávnál tart a szamócaszezon, már túl vagyunk a kínálati csúcson, és ilyenkor jellemző az árak kis mértékű növekedése - ezek az árak már a szezon végéig is fennmaradhatnak, vagy valamelyest csökkenhetnek ugyan, de nem a kínálati csúcsnál látható minimum ár alá. Ez a minimum ár a 2024-es évben a 13. héten következett be: a Huelva környéki nagybani piacokon 0,97 euró/kg (380 Ft/kg) szintet ért el, de a 14. hét végére már 1,44 euró/kg-ra (565 Ft/kg) emelkedett.

Ez a tendenciaváltás, visszaerősödés a lengyel nagybani piacokon is megfigyelhető, bár nem ilyen mértékben, mert a drágulás intenzitását csökkent a Görögországból és Albániából importált áru. Jelenleg az import szamóca ára Lengyelországban a nagybani piacokon a 9-13 PLN/kg (825-1190 Ft/kg) közötti sávban kapható, ami több mint 20%-kal drágább, mint az előző héten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?