
Sötét korszak a magyar géppiacon? Újabb gyenge év jön
A szakértő szerint a 2025-ös év még az előzőnél is gyengébb lehet, hacsak nem jönnek ki hamar az új pályázati kiírások.
A tavaszi kankalin a hegyvidéki erdők, cserjések, rétek évelő növénye. Gyógynövényként is ismert, gyökértörzsét, levelét és virágját is gyűjtik.
A tavaszi kankalin jellemzői és felhasználása
A tavaszi kankalinnak ferde, göcsörtös gyöktörzse van, hajtáseredetű gyökerekkel. Rövid szártagú hajtásán tőrózsában állnak nyélbe keskenyedő levelei; ezek tojásdadok, ráncosak, szabálytalanul csipkések vagy fogazottak, molyhos fonákúak. A bókoló virágai tojássárga színűek, magjai pedig aprók, barnásszürke színűek és áprilisban virágzik. Bár lehet nem gondolnánk, de a tavaszi kankalin erőteljes köptető és elősegíti a hörghurut, a köhögés és az asztma gyógyulását. Ezen kívül kezelhető a kankalin főzete által a vékony-és vastagbelek nyálkahártyájának gyulladása gyomorrontás esetén pedig mint gyomorkeserű alkalmazható. Tisztítja a vesét, vízhajtó és gyulladáscsökkentő is egyben.
A tavaszi kankalin termesztése és ápolása
A tavaszi kankalin évelő növény, sok kankalinfajjal ellentétben a tavaszi kankalin megőrizte finom illatát. A virágzási időszakban a környezet hőmérséklete legfeljebb 13-16 °C legyen. A cserépben nevelt kankalin földjét ne hagyjuk kiszáradni, de túl vizes se legyen. Csak akkor trágyázzuk, ha már elvirágzott. A kertben lévő tavaszi kankalint ősszel kiáshatjuk, és a cserepet bevihetjük a lakásba, hogy tavaszig a gyökérzet kifejlődjön. Földjét azonos arányú tőzegből, virágföldből, homokból és kavicsból keverjük. A tavaszi kankalin a virágzási időszakban alacsonyabb hőmérsékletet igényel, ezért nagyon jól érzi magát az erkélyládában, illetve a teraszon. Ha szobában szeretnénk tartani, akkor próbáljuk meg napos ablakpárkányra enni
A szakértő szerint a 2025-ös év még az előzőnél is gyengébb lehet, hacsak nem jönnek ki hamar az új pályázati kiírások.
A kiskertek művelése az öngondoskodáson túl állandó elfoglaltságot és új célt is adhat a hátrányos helyzetű családoknak.
A gazdasági helyzet, a fogyasztói tudatosság növekedése és az egészséges életmód iránti igény együttesen formálják át a húsfogyasztási szokásokat Magyarországon.
Volumenében továbbra is takaréklángon van a termékpálya, értékben pedig még csökken is.
2023-ban olyan megállapodás született a WWF és a K&H között, amelynek célja a biodiverzitás fontosságára való figyelemfelhívás.
Az elmúlt évek időjárási anomáliái – különösen a csapadékszegény, aszályos tavaszok – folyamatosan növelik a posztemergens gyomirtási technológiák jelentőségét a kukoricatermesztésben.