Cukorrépa

A cukorrépa fontos ipari növényünk, elsősorban cukrot állítanak elő belőle. Az elmúlt 25 évben azonban 82%-kal csökkent a Magyarországon megtermelt cukorrépa termésmennyisége.

A cukorrépa jellemzői és termesztése

A cukorrépa a mérsékelt éghajlati öv növénye. Sokan a „leg”-ek növényeként is emlegetik, hiszen a termesztés során a legjobb tudást, a legjobb termőföldet és a legmodernebb agrotechnikát követeli meg. A cukorrépa kétéves növény, az első évben a répatestet és a levélkoronát fejleszti ki, majd a második évben virágzik és hoz magot. Sok fényt kíván, vízigénye viszonylag nagy. Tavaszi fagyokra nem érzékeny. A talajjal szemben különösen igényes, jól előkészített magágyba vessük. Magas tápanyagigényét fedezhetjük szerves és istállótrágyával egyaránt. A cukorrépa hosszúnappalos növény, az évi hőösszeg-igénye 2500-2600 °C. Vízigénye nagy (550–600 mm), de az időjárás is nagymértékben befolyásolja a termesztés eredményességét. A talajjal szemben igényes: a kötött, szikes talaj kedvezőtlen, ám a mély termőréteggel rendelkező, semleges kémhatású talajon viszont eredményesen lehet művelni. Igényes az előveteménnyel szemben is, hiszen a cukorrépa nagy mennyiségű tápanyagot és vizet vesz fel a fejlődése során. Legkedvezőbb elővetemény számára az őszi búza vagy az őszi árpa, melyek nyáron már betakarításra kerülnek.

A cukorrépa összetételét tekintve átlagosan 75% vizet és 25% szárazanyagot tartalmaz, a Magyarországon megtermelt cukorrépa átlagos cukortartalma 16% körüli értéket mutat. A cukorrépa feldolgozása során sok melléktermék is keletkezik, mint például melasz, mésziszap és répaszelet is. 2000-ben még 57466 hektáron takarítottak be cukorrépát, ez 2011-re már csak 13859 hektár volt. A 2005-2008 közötti időszakban a cukorrépa vetésterülete a 61,6 ezer hektárról 9,6 ezer hektárra esett vissza. Idén Magyarországon 12,4 ezer hektáron vetettek cukorrépát..

 

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!