Végzetes hiba a kertben: ezekhez a növényekhez soha ne rakj tojáshéjat

Végzetes hiba a kertben: ezekhez a növényekhez soha ne rakj tojáshéjat

agrarszektor.hu
A kertészek többsége tudja, hogy a tojáshéjnak milyen jótékony hatásai vannak a kertben, érdemes tehát nem a kukába dobni, hanem felhasználni akár a talajba keverve, akár a növények köró szórva. Arról azonban keveset hallani, hogy bizony nem minden növény szereti, ha tojáshéj kerül a környezetébe. Összegyűjtöttünk most 10 olyan növényt (gyümölcs, zöldség és dísznövény egyaránt van köztük), amelyre kifejezetten rossz hatással van, ha tojáshéjat keverünk a földjébe, vagy a talajba, ahova ültetjük. 

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Ha lelkes kertész vagy, akkor biztosan mindig a lehető legtöbb gondoskodást szeretnéd adni a növényeidnek a kertben. Habár a tojáshéjat sokan használják természetes műtrágyaként, azt a legtöbben nem tudják, hogy akadnak olyan növények, amelyek kifejezetten nem szeretik és rosszul tolerálják, ha tojáshéj kerül a talajukba, illetve a környezetükbe - írja a balconygardenweb.com.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Áfonya

Az áfonya az első helyen áll a tojáshéjat nem kedvelő növények listáján, a jellemzően 4 és 5 között pH-jú talajokat kedvelő gyümölcsnek ugyanis megzavarhatja az optimális növekedését, ha tojáshéjat szórunk köré. Jobb, ha inkább például fenyőtűt vagy tőzegmohát használunk az áfonya mellé.

2. Szamóca

A szamóca az áfonyához hasonlóan az enyhén savas talajokat szereti. A tojáshéj lúgos kémhatásának köszönhetően megemelheti a talaj pH-ját, ez pedig akadályozhatja a növényt abban, hogy felszívja az alapvető tápanyagokat a földből. 

3. Petúnia

A petúnia az enyhén savas, semleges kémhatású talajokban fejlődik jól, ezért nem szereti, ha tojáshéj kerül köré. Bár igen széles pH-tartományt toleráló növényről van szó, a tojáshéj befolyásolhatja a tápanyag-elérhetőségüket.

4. Burgonya

Habár a tojáshéjban lévő kalcium segíti a növények növekedését, emellett a talaj pH-értékét is megemeli. A burgonyánál érdemes inkább komposztot használni vagy különböző szerves anyagokat, esetleg valamilyen műtrágyát.

5. Brokkoli

A tojáshéjat nem kedvelő növények listáján van a brokkoli is, ami inkább a savas vagy semleges talajokat preferálja. A tojáshéj lúgos hatása miatt növelheti a talaj pH-értékét, ami nem kedvez a brokkoli fejlődésének, ezért soha ne szórjunk a növény köré.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. Muskátli

A muskátlik a jól kiegyensúlyozott tápanyagprofilt részesítik előnyben, a tojáshéjban lévő kalcium azonban nem biztos, hogy kedvez ennek az egyensúlynak. Használjunk inkább komposztot vagy műtrágyát a muskátli gondozása során.

7. Fejes káposzta

A káposzta optimális növekedéséhez elengedhetetlen a 6 és 7,5 közötti pH-tartomány fenntartása. A komposzt, tőzegmoha vagy egyéb szerves anyagok használata sokkal optimálisabb a káposztánál, mint a tojáshéj, így talajjavításhoz inkább az előbbieket alkalmazzuk.

8. Bársonyvirág, azaz büdöske

A büdöske szintén azon növények közé tartozik, amelyek nem szeretik a tojáshéjat. Ahogyan már több növénynél is említettük, a tojáshéj lúgos kémhatása miatt nőhet a talaj pH-ja, ami így nem biztos, hogy kedvezne és ideális lenne a büdöske számára.

9. Karfiol

A karfiol az 5,5 és 7 közötti pH-tartományt preferálja, ezért érdemes inkább komposztot, vagy egyéb szerves anyagokat, esetleg különböző műtrágyákat használni ennél a zöldségnél. Az biztos, hogy a tojáshéjat inkább mellőzük a karfiolnál. 

10. Rózsa

A rózsák az enyhén savanyú talajokat szeretik, és nagyon érzékenyek a talaj tápanyag-egyensúlyának változásaira. A tojáshéjban található sok kalcium könnyen magnéziumhiányhoz vezethet a rózsáknál.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?