Ezek a trükkök tényleg működnek: így szabadulhatsz meg a csigáktól a kertben

Ezek a trükkök tényleg működnek: így szabadulhatsz meg a csigáktól a kertben

agrarszektor.hu
Igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha egy szép, burjánzó kertnek vagyunk a tulajdonosai. Az idilli képet azonban hamar romba döntheti az, ha féltve őrzött, gondozott növényeinken kisebb-nagyobb rágásokat találunk vagy éppen csigák hada szállta meg őket. Ezek a kis élőlények nagyon sok bosszúságot okozhatnak, de, mint szinte mindenre, erre is van megoldás. Nem kell azonnal mindenféle vegyszerhez nyúlnunk és remélhetőleg többet a fejünket sem kell törni, hogy mit is tehetnénk a nemkívánatos vendégek ellen. Alábbi cikkünkben egy csokorba szedtük a legegyszerűbb és legtutibb praktikákat.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kertek talán egyik legnagyobb ellenségei a meztelen csigák, amelyek nagyon rövid idő alatt óriási károkat tudnak okozni a veteményesben. Ahány kertész, annyi szokás, így szinte mindenki más védekezési módszerre esküszik a csigák ellen. Éppen ezért szedtünk össze több tippet is, hogy mindenki megtalálhassa a számára legkedvezőbbet. Most pedig lássuk, melyek ezek!

EZ IS ÉRDEKELHET

Deszkacsapda

Bár lehet védekezni vegyszerrel is, egyáltalán nem tanácsos, hiszen nem elég, hogy drágák, azokhoz a növényekhez kell juttatnunk, melyeket később mi is el szeretnénk fogyasztani. Ami még ennél is fontosabb talán, hogy hazánkban a sima őshonos éticsiga védett faj - a mérget pedig még kiskedvenceink is megehetik! A deszkacsapda ideális választás lehet. Nincs is más dolgunk, csak helyezzünk néhány deszkát a kertbe éjszakára, és tegyünk alájuk néhány karika nyers krumplit, reggelre tele lesz a deszka alja csigákkal. Ezután már csak el kell költöztetnünk őket.

Akadálypályák

Ahogyan korábban is megírtuk, a veteményt vagy a virágosládákat védhetjük fizikai akadályokkal is - ilyen az apróra zúzott tojáshéj, fűrészpor, kőpor, fahamu, műtrágya vagy a kávézacc - melyek a csiga közlekedését nehezíti. Szórjuk a kert szélét körbe valamelyik - előbb említett - természetes anyaggal. Végső esetben minikerítést is telepíthetünk az ágyások köré, ami szúrós, és nem tudnak felmászni rá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Használjuk a kezünket

Este, sötétedés után egy zseblámpával rengeteg példányt össze tudunk szedni, elsősorban a kert nyirkosabb, északi részén, vagy a veteményesben a kedvenc növényeinknél. Aztán jöhet az elköltöztetés: egy zárható vödörbe gyűjtsük őket össze, majd jó messzire vigyük el, és egy árokparton vagy erdőszélen engedjük szabadon a csigákat. Ez talán több energiával jár, mint az eddigiek, de mindenképpen megéri a fáradtságot mind a mi, mind a csigák érdekében.

Elég egy egyszerű zsákocska is

Ezek az állatok éjszaka aktívak, ezért, ha kiteszünk egy zsákdarabot, ami nedves, reggelre -alatta - tömegesen megjelenhetnek. Így egy helyen, könnyedén össze tudjuk gyűjteni őket! Ha esetleg van egy rossz ereszcsatornánk, akkor annak a két végét zárjuk le, ássuk be az ágyás köré. Töltsük meg vízzel és, amikor a csiga arra jár, nem mászik bele. Ezzel a technikával ráadásul egyéb kártevők ellen is tudunk védekezni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?