Ezek a trükkök tényleg működnek: így szabadulhatsz meg a csigáktól a kertben

Ezek a trükkök tényleg működnek: így szabadulhatsz meg a csigáktól a kertben

agrarszektor.hu
Igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha egy szép, burjánzó kertnek vagyunk a tulajdonosai. Az idilli képet azonban hamar romba döntheti az, ha féltve őrzött, gondozott növényeinken kisebb-nagyobb rágásokat találunk vagy éppen csigák hada szállta meg őket. Ezek a kis élőlények nagyon sok bosszúságot okozhatnak, de, mint szinte mindenre, erre is van megoldás. Nem kell azonnal mindenféle vegyszerhez nyúlnunk és remélhetőleg többet a fejünket sem kell törni, hogy mit is tehetnénk a nemkívánatos vendégek ellen. Alábbi cikkünkben egy csokorba szedtük a legegyszerűbb és legtutibb praktikákat.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A kertek talán egyik legnagyobb ellenségei a meztelen csigák, amelyek nagyon rövid idő alatt óriási károkat tudnak okozni a veteményesben. Ahány kertész, annyi szokás, így szinte mindenki más védekezési módszerre esküszik a csigák ellen. Éppen ezért szedtünk össze több tippet is, hogy mindenki megtalálhassa a számára legkedvezőbbet. Most pedig lássuk, melyek ezek!

EZ IS ÉRDEKELHET

Deszkacsapda

Bár lehet védekezni vegyszerrel is, egyáltalán nem tanácsos, hiszen nem elég, hogy drágák, azokhoz a növényekhez kell juttatnunk, melyeket később mi is el szeretnénk fogyasztani. Ami még ennél is fontosabb talán, hogy hazánkban a sima őshonos éticsiga védett faj - a mérget pedig még kiskedvenceink is megehetik! A deszkacsapda ideális választás lehet. Nincs is más dolgunk, csak helyezzünk néhány deszkát a kertbe éjszakára, és tegyünk alájuk néhány karika nyers krumplit, reggelre tele lesz a deszka alja csigákkal. Ezután már csak el kell költöztetnünk őket.

Akadálypályák

Ahogyan korábban is megírtuk, a veteményt vagy a virágosládákat védhetjük fizikai akadályokkal is - ilyen az apróra zúzott tojáshéj, fűrészpor, kőpor, fahamu, műtrágya vagy a kávézacc - melyek a csiga közlekedését nehezíti. Szórjuk a kert szélét körbe valamelyik - előbb említett - természetes anyaggal. Végső esetben minikerítést is telepíthetünk az ágyások köré, ami szúrós, és nem tudnak felmászni rá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Használjuk a kezünket

Este, sötétedés után egy zseblámpával rengeteg példányt össze tudunk szedni, elsősorban a kert nyirkosabb, északi részén, vagy a veteményesben a kedvenc növényeinknél. Aztán jöhet az elköltöztetés: egy zárható vödörbe gyűjtsük őket össze, majd jó messzire vigyük el, és egy árokparton vagy erdőszélen engedjük szabadon a csigákat. Ez talán több energiával jár, mint az eddigiek, de mindenképpen megéri a fáradtságot mind a mi, mind a csigák érdekében.

Elég egy egyszerű zsákocska is

Ezek az állatok éjszaka aktívak, ezért, ha kiteszünk egy zsákdarabot, ami nedves, reggelre -alatta - tömegesen megjelenhetnek. Így egy helyen, könnyedén össze tudjuk gyűjteni őket! Ha esetleg van egy rossz ereszcsatornánk, akkor annak a két végét zárjuk le, ássuk be az ágyás köré. Töltsük meg vízzel és, amikor a csiga arra jár, nem mászik bele. Ezzel a technikával ráadásul egyéb kártevők ellen is tudunk védekezni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?