Ezek a trükkök tényleg működnek: így szabadulhatsz meg a csigáktól a kertben

Ezek a trükkök tényleg működnek: így szabadulhatsz meg a csigáktól a kertben

agrarszektor.hu
Igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha egy szép, burjánzó kertnek vagyunk a tulajdonosai. Az idilli képet azonban hamar romba döntheti az, ha féltve őrzött, gondozott növényeinken kisebb-nagyobb rágásokat találunk vagy éppen csigák hada szállta meg őket. Ezek a kis élőlények nagyon sok bosszúságot okozhatnak, de, mint szinte mindenre, erre is van megoldás. Nem kell azonnal mindenféle vegyszerhez nyúlnunk és remélhetőleg többet a fejünket sem kell törni, hogy mit is tehetnénk a nemkívánatos vendégek ellen. Alábbi cikkünkben egy csokorba szedtük a legegyszerűbb és legtutibb praktikákat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kertek talán egyik legnagyobb ellenségei a meztelen csigák, amelyek nagyon rövid idő alatt óriási károkat tudnak okozni a veteményesben. Ahány kertész, annyi szokás, így szinte mindenki más védekezési módszerre esküszik a csigák ellen. Éppen ezért szedtünk össze több tippet is, hogy mindenki megtalálhassa a számára legkedvezőbbet. Most pedig lássuk, melyek ezek!

EZ IS ÉRDEKELHET

Deszkacsapda

Bár lehet védekezni vegyszerrel is, egyáltalán nem tanácsos, hiszen nem elég, hogy drágák, azokhoz a növényekhez kell juttatnunk, melyeket később mi is el szeretnénk fogyasztani. Ami még ennél is fontosabb talán, hogy hazánkban a sima őshonos éticsiga védett faj - a mérget pedig még kiskedvenceink is megehetik! A deszkacsapda ideális választás lehet. Nincs is más dolgunk, csak helyezzünk néhány deszkát a kertbe éjszakára, és tegyünk alájuk néhány karika nyers krumplit, reggelre tele lesz a deszka alja csigákkal. Ezután már csak el kell költöztetnünk őket.

Akadálypályák

Ahogyan korábban is megírtuk, a veteményt vagy a virágosládákat védhetjük fizikai akadályokkal is - ilyen az apróra zúzott tojáshéj, fűrészpor, kőpor, fahamu, műtrágya vagy a kávézacc - melyek a csiga közlekedését nehezíti. Szórjuk a kert szélét körbe valamelyik - előbb említett - természetes anyaggal. Végső esetben minikerítést is telepíthetünk az ágyások köré, ami szúrós, és nem tudnak felmászni rá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Használjuk a kezünket

Este, sötétedés után egy zseblámpával rengeteg példányt össze tudunk szedni, elsősorban a kert nyirkosabb, északi részén, vagy a veteményesben a kedvenc növényeinknél. Aztán jöhet az elköltöztetés: egy zárható vödörbe gyűjtsük őket össze, majd jó messzire vigyük el, és egy árokparton vagy erdőszélen engedjük szabadon a csigákat. Ez talán több energiával jár, mint az eddigiek, de mindenképpen megéri a fáradtságot mind a mi, mind a csigák érdekében.

Elég egy egyszerű zsákocska is

Ezek az állatok éjszaka aktívak, ezért, ha kiteszünk egy zsákdarabot, ami nedves, reggelre -alatta - tömegesen megjelenhetnek. Így egy helyen, könnyedén össze tudjuk gyűjteni őket! Ha esetleg van egy rossz ereszcsatornánk, akkor annak a két végét zárjuk le, ássuk be az ágyás köré. Töltsük meg vízzel és, amikor a csiga arra jár, nem mászik bele. Ezzel a technikával ráadásul egyéb kártevők ellen is tudunk védekezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33