Rengeteg magyar vág ebbe bele tavasszal: tudhatnak valamit?

Rengeteg magyar vág ebbe bele tavasszal: tudhatnak valamit?

agrarszektor.hu
Bárki megtermelheti saját zöldségét, ehhez többek között elég egy szaporítótálca, egy készen kapható magaságyás, palántaföld, palánta vagy vetőmag, néhány eszköz és egy balkon - bátorít veteményezésre a kert- és növényápolási szakértő. Korontos Ferenc szerint a közösségi kertekben ennél is több a lehetőség. Fontos azonban, hogy az ember már tavasz elején megtervezze, mit és hova tudna és szeretne ültetni, ellenőrizze a szerszámokat, készítse elő a talajt, vesse el az első magokat, később pedig kiültetheti az előnevelt palántákat is. Azonban azzal is tisztában kell lenni, hogy melyik haszonnövény bírja az árnyékot, vagy épp a sok napsütést. A Praktiker szakértője ehhez adott hasznos tanácsokat és tippeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Itt a tavasz, egyre több a feladat a kertben: aki eddig nem tette meg, az most ellenőrizze és pótolja a kerti szerszámokat, tervezze meg a kertjét, veteményesét, készítse elő a talajt az ültetéshez. Még március elején sem késő palántát nevelni: szaporítótálcán vagy akár tejfölös dobozban is előnevelhető a brokkoli, cékla, padlizsán, paprika, paradicsom, uborka, zeller vagy a karfiol. Emellett magról már most el lehet kezdeni vetni a hidegebb időben is jól csírázó zöldségeket, például a hagymásokat, valamint a gyökérzöldségeket, így a sárgarépát, a petrezselymet vagy a paszternákot. Korontos Ferenc, a Praktiker kert- és növényápolási szakértője szerint azoknak is érdemes belevágni a kertészkedésbe, veteményezésbe, akik városban élnek, és nincs saját kertjük. Erre bárkinek van lehetősége az egyre népszerűbb közösségi kertekben, amelyeknek több előnye is van: közelebb hozza az embert a természethez, segít a kikapcsolódásban, közösségi élményt nyújt, és bárki megtermelheti a szükséges zöldséget, gyümölcsöt, ráadásul így az ellátási láncot is jócskán lerövidítheti - emlékeztetett rá a szakértő. De melyek a legfontosabb tennivalók tavasz elején, ha valaki nemcsak virágokat, hanem veteményest is szeretne a kertjében?

1. Pár négyzetméteren is lehet zöldséget termelni: így kell kialakítani hozzá az ágyást!

Veteményest kis helyen is ki tudunk alakítani, például közösségi kertben egy parcellán vagy akár egy teraszon nagy balkonládában, amelyben a zöldségpalánta is jól érzi magát

- mondta Korontos Ferenc.

A szakáruházakban egyszerűen összeilleszthető magaságyást is lehet vásárolni. Szabadföld esetén pedig olyan területet kell keresni, ahol a növény igényeihez igazodva van elég napfény, és megoldható a locsolás. Az ágyást érdemes nagyjából 1 x 1 méteres területen karókkal és madzaggal, vagy pedig deszkával kijelölni és határolni. Több ágyás esetén hagyni kell közlekedőutat is, ahonnan könnyebben lehet megművelni a veteményest. Amennyiben többfajta zöldséget szeretne valaki, a nagy négyzetet tovább oszthatja kisebbekre, mindegyikbe más magot vagy palántát ültetve. Korontos Ferenc szerint erre alkalmasak a levélzöldségek, például a spenót vagy a fejessaláta, valamint a hagyma, a karalábé, a retek és a fűszerek. Fontos, hogy a kezdők kicsiben gondolkodjanak, mert az első idők inkább a kísérletezésről, tapasztalatszerzésről szólnak, és így a későbbiekben sem veszítik el lelkesedésüket. Termesztőtálca segítségével azok is kipróbálhatják a veteményezést, akik lakásban élnek és nincs sok helyük.

2. Ültetés előtt fel kell lazítani a talajt, és növelni annak tápanyagtartalmát

Miután az ember kijelöltük a veteményes helyét, kezdődhet a talaj előkészítése, hogy a föld szerkezete, összetétele, tápanyagtartalma és víztartó képessége minél jobban kedvezzen a termeszteni kívánt növényeknek

- emlékeztetett a szakértő.

Ha ősszel nem ásta fel a földet, tavasszal a gyomlálás után inkább ásóvillával kell átforgatni a talajt, hogy ne bolygassa meg fölöslegesen a rétegeket. Illetve, ha elmaradt a talaj javítása, most pótolni lehet tőzeg, szerves vagy műtrágya, esetleg komposzt hozzáadásával. A szakértő szerint a baromfi- és galambtrágyát ősszel érdemes alkalmazni, ami tavaszra érik meg, márciustól viszont az istállótrágya az egyik legjobb választás, ami segíti a növények fejlődését. Kötöttségtől függően a talajt kvarchomokkal lehet lazítani, valamint javítható alginittel, vagyis talajjavító sóval. Jó hír a kandallóval fűtőknek, hogy a fahamu szintén hatékony talajjavító, mert magas a foszfortartalma, ezért érdemes gyűjteni azt a fűtési időszakban, ezzel már előkészülve a tavaszi munkálatokhoz. A föld tápanyagtartalmát természetesen komposzttal is lehet növelni.

3. Szebb lesz a termés, ha ezeket a tanácsokat megfogadja az ember

Már tervezéskor fontos figyelembe venni a kert tájolását és adottságait. Egy közösségi kertben szűkebb a mozgástér, hiszen a parcellák helye fix, a veteményes kialakításakor jobban kötve van az ember a körülményekhez. Ha sok az árnyék, érdemes árnyéktűrő zöldséget választani, például céklát, brokkolit, répát, karfiolt, babot. Ugyanakkor, ha reggeltől estig süt a nap, szükség lesz árnyékolásra. Erre alkalmas például a Raschel háló, amely szövéssűrűségtől függően szűri a napsugarakat, és amelyet az ágyás oldalán feszesen érdemes kihúzni. Sőt, az ágyás fölé helyezve a jégkároktól is megóvhat.

A szebb termés érdekében a palántákat ne ültessük túl sűrűn, hagyjunk elég helyet a fejlődésükhöz, és védjük a betegségektől, kártevőktől

- javasolta Korontos Ferenc.

A gombabetegség megelőzésében segít, ha az ember a vizet nem hagyja sokáig állni a leveleken, emellett gombaölőszert is alkalmazhat. Rovarok ellen hatásos a vegyes ültetés: ha a paradicsom és fűszernövények közé büdöskét, eper mellé pedig fokhagymát ültet az ember, azzal elvonja a bogarak figyelmét. A levéltetvek ellen pedig természetes, csalánalapú levéltrágyával is lehet védekezni. Mivel hajnali talajmenti fagyok akár a májusi fagyosszentekig is előfordulhatnak, a palántákat vékony mulcsréteggel is lehet óvni, de természetesen az időjárás alakulásától függően ehhez is érdemes szakember tanácsát kérni.

4. A közösségi kertben vannak szabályok: rendben kell tartani a parcellákat és együtt kell működni másokkal!

Akinek megjött a kedve a kertészkedéshez, első dolga, hogy átgondolja, belefér-e az idejébe a vele járó munka, a kert ugyanis tavasztól ősz végéig folyamatosan feladatokat ad, és egyúttal sok örömöt is szerez

- hívja fel a figyelmet Korontos Ferenc.

Azt is fontos tudni, hogy egy közösségi kertben nincs mindig szabad parcella, általában évenként hosszabbítják a bérlést, ezért időben el kell kezdeni a tájékozódást. A legjobb, ha az ember az otthonához vagy munkahelyéhez közeli kertet választ, hiszen nyáron például gyakrabban kell locsolni, nem árt, ha a közelben van az ember. Ha valaki új tagok egy közösségi kertben, fontos tisztában lenni annak szabályzatával, megismerni a többi parcellabérlőt, és együttműködni velük. Tekintettel kell lenni egymás ágyásaira, munkájára, hiszen a kert a közösségről és közösségépítésről is szól. Azzal is tisztában kell lennie az embernek, mit szabad ültetni (például mérgező növényeket nem), és törekednie kell a vegyszermentes növényvédelemre. A folyamatos gyomlálás, locsolás, művelés pedig nemcsak saját konyhakertjére nézve fontos, hanem a többi parcella szempontjából is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?