7 zöldség, amit gond nélkül termeszthetsz otthon is: és még kert sem kell hozzá

7 zöldség, amit gond nélkül termeszthetsz otthon is: és még kert sem kell hozzá

agrarszektor.hu
Kevés jobb dolog van annál, mint mikor kilépünk a kertünkbe és letépünk 1-2 friss zöldséget vagy gyümölcsöt, majd elfogyasztjuk magában vagy főzünk belőle valami finomat. Ugyanakkor nem mindenkinek adatott meg - vagy éppen nem szeretne - a kertes ház, de ez nem baj. Nem számít, hogy lakásban vagy házban élünk, számos olyan zöldség van, amit kert nélkül is bátran termeszthetünk. Alábbi cikkben összeszedtük, hogy melyek ezek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Itt a nyár, ami azt jelenti, hogy a kertekben is akad bőven feladat. Rengeteg finom zöldséget és gyümölcsöt lehet nyáron termeszteni, és erről nem kell lemondanunk akkor sem, ha esetleg lakásban élünk. Nézzük, hogy melyek azok a zöldségek, melyeket melegben, veteményes nélkül is meg tudunk termelni magunknak:

Paradicsom

A paradicsomot nyáron ideális termeszteni. Arra figyeljünk, hogy rendszeresen érje őket a nap és a vízellátásra is ügyeljünk. Ha ez megvan, akkor bizonyára meg fogja hálálni a törődést - írja a balconygardenweb.

Uborka

Az uborkát közepes és nagy cserépben is termeszthetjük. Egy cserépbe 2-3 szemet ültessünk. Csírázás után a gyengébb növénykéket távolítsuk el, csak a legerősebbet hagyjuk meg. Tegyük a cserepet olyan helyre, ahol napközben 18 °C-os, éjjel 16-18 °C közötti hőmérsékletet tudunk biztosítani. A palántákat sok fényre van szükségük.

Padlizsán

A padlizsánt is gond nélkül termeszthetjük kert nélkül. Ha például ládában vagy cserépben termesztjük, akkor lehetőleg válasszunk sötét színű edényt, amely több napfényt nyel el. Minden növénynek legalább 20 literes (vagy nagyobb) cserépre van szüksége, egy teljesen napos részre kell elhelyezni, hogy a méhek beporozzák őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Paprikák és chilik

A paprika és a chili is szereti a nyári meleget és az egész napos közvetlen napfényt. Arra viszont figyeljünk, ha folyamatosan nagy a forróság, akkor biztosítsunk számukra árnyékot. Egy 2 literes edény ideális egy paprikanövény termesztésére, de ha több növényt szeretnénk nevelni, ügyeljünk arra, hogy elegendő teret adjunk nekik a növekedéshez. A tartály alján vízelvezető lyukaknak kell lenniük, hogy megakadályozzák a víz felhalmozódását a gyökér körül és ezáltal a gyökérrothadást. A talaj legyen jó vízelvezetésű és szerves anyagokban gazdag.

Bab

A babot a napos erkélyen vagy akár a teraszon is lehet nevelni, ráadásul igen mutatós is. Gyorsan nő, és szép zölden befutja a falat és a kerítést, vagy akár az erkélyünket is.  A babot május közepén elvethetjük. A szüretelhető hüvelyek kb. 70-90 nap múlva jelennek meg, vagyis június végéig utánvethetünk. Figyeljünk, hogy mindig 2-2 babszemet vessünk el egy helyre, 5 centiméterenként, 5 centiméter mélyre. A talaj ne legyen se túl nedves, se túl száraz!

EZ IS ÉRDEKELHET

Cukkini

A cukkini a meleg időt kedveli, a nyár a legjobb időszak a termesztésére. Ültessük egy nagy, 30-35 centi mély cserépbe, és rákjuk ki a fényre. Ültethetjük magról és palántáról is. Olyan anyagú növénytartót ajánlott használni hozzájuk, ami jól megtartja a vizet. Ez lehet műanyag vagy cement is, az agyag viszont gyorsabban kiszárad, így ezekben a palánták több öntözést igényelnek majd, ezt tartsuk szem előtt. Hogy még jobban felturbózzuk, egy kis trágyát vagy komposztot is adhatunk hozzá.

Sütőtök

A sütőtök meleg és fényigényes növény, magjai 12 fokos hőmérséklet felett indulnak csírázásnak. Így hát itt az idő, hogy nekikezdjünk a termesztésének. Bár nem a legkisebb zöldségféle, bátran fogjunk neki a cserépben való neveléséhez is. A talajok közül a hideg, vízállásos, erősen savanyú talajokat nem kedveli, ezen kívül szinte bármilyen talajtípusban megterem, feltéve, ha a talaj tápanyagokban gazdag.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?