Végzetes hiba a kertben: ezeket a növényeket sose ültesd a sárgarépa mellé

Végzetes hiba a kertben: ezeket a növényeket sose ültesd a sárgarépa mellé

agrarszektor.hu
A sárgarépa az egyik legkedveltebb zöldségek egyike, amit ráadásul otthon is könnyen termeszthetünk. Nem túl nehéz az ápolása, néhány dologra természetesen oda kell figyelni. Ugyanakkor több olyan növény is van, amit bátran ültethetünk a répáinkkal együtt, úgynevezett társnövényként - ezeket viszont jól meg kell gondolunk. Alábbi cikkünkben összeszedtük, hogy pontosan melyek is ezek a növények és mik azok, amiket érdemes elkerülni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Metélőhagyma

A sárgarépa egyik legjobb társnövénye, hiszen elűzi az olyan kártevőket, mint a sárgarépalégy és a levéltetvek - írja a balconygardenweb.

Hagyma

A hagyma szintén elriasztja a kártevőket és javítja a talaj minőségét, ami nagyobb és egészségesebb sárgarépákat eredményezhet.

Póréhagyma

A póréhagyma vonzza azokat a rovarokat, amelyek a sárgarépát károsító kártevőkre „vadásznak”, miközben tápanyagokkal gazdagítják a talajt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fokhagyma

A sárgarépa másik szuper társnövénye, a fokhagyma elűzi a kártevőket, amelyek károsíthatják a sárgarépát.

Rozmaring

A rozmaring egy remek fűszernövény, ráadásul a sárgarépa mellé és jól passzol és hasznos is, hiszen elriasztja a legyeket, szúnyogokat és molyokat.

Zsálya

A zsálya szintén elriasztja a bogarakat és a sárgarépalegyeket.

Kapor

A kapor vonzza a levéltetveket és a legyeket, arra viszont figyeljünk, hogy a sárgarépa körül ne legyen sok kapor, mivel az akadályozhatja a sárgarépa növekedését.

EZ IS ÉRDEKELHET

Petrezselyem

Ez a fűszernövény vonzza a hasznos rovarokat és elriasztja a kártevőket, amelyek károsíthatják a sárgarépát, miközben javítja a talaj egészségét és ízét.

Kakukkfű

Az erős illatú növények és fűszernövények, mint például a kakukkfű, elnyomhatják a sárgarépa illatát, így a sárgarépagyökér legyek nehezebben „találják meg”.

Körömvirág

A körömvirág nagyszerű szúnyogriasztó és más kerti kártevők ellen is hasznos lehet.

Saláta

A fejes saláta és a sárgarépa jól fejlődik együtt, mert a fejes saláta természetes „mulcsot” biztosít, ami nedvesen és hűvösen tartja a talajt, miközben árnyékolja a sárgarépát a napsütés ellen.

EZ IS ÉRDEKELHET

Spenót

A spenót javíthatja a talaj minőségét, ami fontos a növények, így a sárgarépa számára is.

Retek

A retek nagyszerű társnövénye a sárgarépának, mert lazítja a talajt, megkönnyítve ezzel a sárgarépa növekedését.

Paradicsom

A paradicsom és a sárgarépa nagyon jól „kijönnek egymással”, mivel ellentétes a növekedésük: a paradicsom magasra nő, a sárgarépa pedig mélyre.

Bab és borsó

A bab, a borsó és a sárgarépa is jó együtt, hiszen a bab és a borsó nitrogénnel dúsítja a talajt, ami a sárgarépának is fontos.

EZ IS ÉRDEKELHET

Káposzta

A káposzta olyan illékony vegyületeket bocsát ki, amelyek elriasztják a kártevőket és vonzzák a hasznos rovarokat, ami mindkét növény számára előnyös.

Brokkoli

A brokkolinak kicsi a gyökere, ami nem is hatol túl mélyre, így nem zavarják egymást a répával.

Karfiol

A karfiol és a sárgarépa remek társak, mivel a karfiolnak hasonlóak a termesztési feltételei és tápanyagigénye, mint a sárgarépának.

Oregánó

Az oregánó elriasztja a kártevőket és vonzza a hasznos rovarokat, így nagyszerű társnövénye a sárgarépának.

EZ IS ÉRDEKELHET

Koriander

A koriander szintén vonzza a hasznos rovarokat.

Cékla

A cékla olyan gyökérzöldség, amely javíthatja a talaj egészségét és termékenységét, így nagyszerű társnövénye a sárgarépának is.

Fehérrépa

A fehérrépa egy másik gyökérzöldség, amely javíthatja a talaj állapotát és vonzza a hasznos rovarokat, így jó társnövénye a sárgarépának.

Káposzta

A káposzta segíthet a gyökérlegyek visszaszorításában, így a sárgarépa biztonságban van tőlük. Emellett elnyomják a gyomnövényeket is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most tehát, hogy tudjuk, mikkel termeszthetjük együtt a répát, lássuk, melyek azok, amelyeket mindenképpen érdemes elkerülnünk. Ilyen többek között az:

  • eper,
  • zeller,
  • burgonya,
  • édeskömény,
  • paszternák,
  • napraforgó,
  • mustárkáposzta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?