Végzetes hiba a kertben: ezeket a növényeket sose ültesd a sárgarépa mellé

Végzetes hiba a kertben: ezeket a növényeket sose ültesd a sárgarépa mellé

agrarszektor.hu
A sárgarépa az egyik legkedveltebb zöldségek egyike, amit ráadásul otthon is könnyen termeszthetünk. Nem túl nehéz az ápolása, néhány dologra természetesen oda kell figyelni. Ugyanakkor több olyan növény is van, amit bátran ültethetünk a répáinkkal együtt, úgynevezett társnövényként - ezeket viszont jól meg kell gondolunk. Alábbi cikkünkben összeszedtük, hogy pontosan melyek is ezek a növények és mik azok, amiket érdemes elkerülni.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Metélőhagyma

A sárgarépa egyik legjobb társnövénye, hiszen elűzi az olyan kártevőket, mint a sárgarépalégy és a levéltetvek - írja a balconygardenweb.

Hagyma

A hagyma szintén elriasztja a kártevőket és javítja a talaj minőségét, ami nagyobb és egészségesebb sárgarépákat eredményezhet.

Póréhagyma

A póréhagyma vonzza azokat a rovarokat, amelyek a sárgarépát károsító kártevőkre „vadásznak”, miközben tápanyagokkal gazdagítják a talajt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fokhagyma

A sárgarépa másik szuper társnövénye, a fokhagyma elűzi a kártevőket, amelyek károsíthatják a sárgarépát.

Rozmaring

A rozmaring egy remek fűszernövény, ráadásul a sárgarépa mellé és jól passzol és hasznos is, hiszen elriasztja a legyeket, szúnyogokat és molyokat.

Zsálya

A zsálya szintén elriasztja a bogarakat és a sárgarépalegyeket.

Kapor

A kapor vonzza a levéltetveket és a legyeket, arra viszont figyeljünk, hogy a sárgarépa körül ne legyen sok kapor, mivel az akadályozhatja a sárgarépa növekedését.

EZ IS ÉRDEKELHET

Petrezselyem

Ez a fűszernövény vonzza a hasznos rovarokat és elriasztja a kártevőket, amelyek károsíthatják a sárgarépát, miközben javítja a talaj egészségét és ízét.

Kakukkfű

Az erős illatú növények és fűszernövények, mint például a kakukkfű, elnyomhatják a sárgarépa illatát, így a sárgarépagyökér legyek nehezebben „találják meg”.

Körömvirág

A körömvirág nagyszerű szúnyogriasztó és más kerti kártevők ellen is hasznos lehet.

Saláta

A fejes saláta és a sárgarépa jól fejlődik együtt, mert a fejes saláta természetes „mulcsot” biztosít, ami nedvesen és hűvösen tartja a talajt, miközben árnyékolja a sárgarépát a napsütés ellen.

EZ IS ÉRDEKELHET

Spenót

A spenót javíthatja a talaj minőségét, ami fontos a növények, így a sárgarépa számára is.

Retek

A retek nagyszerű társnövénye a sárgarépának, mert lazítja a talajt, megkönnyítve ezzel a sárgarépa növekedését.

Paradicsom

A paradicsom és a sárgarépa nagyon jól „kijönnek egymással”, mivel ellentétes a növekedésük: a paradicsom magasra nő, a sárgarépa pedig mélyre.

Bab és borsó

A bab, a borsó és a sárgarépa is jó együtt, hiszen a bab és a borsó nitrogénnel dúsítja a talajt, ami a sárgarépának is fontos.

EZ IS ÉRDEKELHET

Káposzta

A káposzta olyan illékony vegyületeket bocsát ki, amelyek elriasztják a kártevőket és vonzzák a hasznos rovarokat, ami mindkét növény számára előnyös.

Brokkoli

A brokkolinak kicsi a gyökere, ami nem is hatol túl mélyre, így nem zavarják egymást a répával.

Karfiol

A karfiol és a sárgarépa remek társak, mivel a karfiolnak hasonlóak a termesztési feltételei és tápanyagigénye, mint a sárgarépának.

Oregánó

Az oregánó elriasztja a kártevőket és vonzza a hasznos rovarokat, így nagyszerű társnövénye a sárgarépának.

EZ IS ÉRDEKELHET

Koriander

A koriander szintén vonzza a hasznos rovarokat.

Cékla

A cékla olyan gyökérzöldség, amely javíthatja a talaj egészségét és termékenységét, így nagyszerű társnövénye a sárgarépának is.

Fehérrépa

A fehérrépa egy másik gyökérzöldség, amely javíthatja a talaj állapotát és vonzza a hasznos rovarokat, így jó társnövénye a sárgarépának.

Káposzta

A káposzta segíthet a gyökérlegyek visszaszorításában, így a sárgarépa biztonságban van tőlük. Emellett elnyomják a gyomnövényeket is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most tehát, hogy tudjuk, mikkel termeszthetjük együtt a répát, lássuk, melyek azok, amelyeket mindenképpen érdemes elkerülnünk. Ilyen többek között az:

  • eper,
  • zeller,
  • burgonya,
  • édeskömény,
  • paszternák,
  • napraforgó,
  • mustárkáposzta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03