Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok
Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.
Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.
SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)
Játsszunk a talaj pH-értékével
A talaj pH-ja befolyásolhatja egyes virágok színét és mélyítheti az árnyalatukat. Az antocianinoknak nevezett virágpigmentek felelősek sok virág vörös, lila és kék színéért - ezt szintén befolyásolhatja a pH - írja a balconygardenweb.
Savanyú talaj (pH 7 alatt): A savas talajviszonyok fokozhatják a kék és lila virágszíneket. Ennek oka, hogy az antocianin pigmentek savas környezetben általában markánsabbak. A 7 alatti pH-értékű savanyú talaj mélyítheti az olyan virágok kék árnyalatait, mint a hortenzia vagy egyes rózsafajták.
Lúgos talaj (pH 7 felett): A lúgos talajviszonyok fokozhatják a rózsaszín, piros és narancssárga virágszíneket. Lúgos talajban az antociánok kevésbé válhatnak elérhetővé, ami a rózsaszín, vörös vagy narancssárga pigmenteket eredményezhet. Például a talaj pH-jának növelésével a rózsaszín hortenziák színe mélyebb vörösre változik, egyes rózsáknál a vörös tónusok pedig erősödnek.
Próbáljuk ki a társültetést
A virágok egymás színét is befolyásolhatják: ha például kék virágú növényeket ültetünk narancssárga vagy piros virágok közelébe, olyan színkontrasztot hozhatunk létre, melynek köszönhetően élénkebbek, vibrálóbbak lehetnek a növényeink.
Használjunk természetes színezékeket
A természetességre való törekedés mindig minden esetben fontos, növénytermesztés során pedig ez különösen igaz. Ha élénkebb színűvé szeretnénk tenni a növényeinket, akkor vessük be a természetes színezékeket. Például a répalé, céklalé vagy éppen az áfonyalé természetes pigmenteket tartalmaznak, amelyek átmenetileg színezhetik a virágokat, ha lombpermetként alkalmazzuk őket vagy a talajhoz öntjük.
Használhatunk gyümölcscentrifugát vagy turmixolhatjuk a gyümölcsöket, szűrjük le a levet, távolítsuk el a szilárd, nagyobb részecskéket. Hígítsuk a levet vízzel 1:1-es arányban és egy permetező flakon segítségével vigyük fel a virágokra vagy öntsük a talajhoz. Az egyenletességre mind a két esetben figyeljünk oda! A hatás néhány naptól néhány hétig is eltarthat, ez függ a fajtól és az egyedi tulajdonságoktól is. Ha a szín kezd elhalványulni, újra alkalmazhatjuk a gyümölcslé keverékünket. Mielőtt azonban az összes virágnál bevetnénk, próbáljuk ki egyetlen virágon vagy a növény egy kis részén, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem okoz semmilyen káros hatást.
Kísérletezés a műtrágyákkal
A foszfor fontos a virágoknak is, ráadásul a színüket is élénkebbé tehetjük vele - ehhez keressünk magasabb foszfortartalmú műtrágyákat. Hozzáadhatjuk a talajhoz is, de a lombtrágyázást is fontolóra vehetjük, mely során a hígított műtrágyaoldatot permetezzük közvetlenül a levelekre. Ez a módszer lehetővé teszi a növények számára a tápanyagok gyors felszívódását és még a színeket is befolyásolhatjuk vele.
Mindig kövessük a műtrágya csomagolásán található utasításokat a kijuttatási arányokra és módszerekre vonatkozóan. Fontos, hogy ne trágyázzuk túl sose a növényeket, mivel ez megégetheti a növényt, kedvezőtlen a termelésnek és a tápanyagegyensúlyt is felboríthatja.
Hő -és vízstressz
Hő-és vízstresszel is lehet módosítani a virágok színén, viszont, ha ezt a módszert választjuk, akkor legyünk nagyon óvatosak és eleinte csak egy növényen kísérletezzünk! A mikulásvirágot például a vörös szín fokozására érdemes lehet eleinte hűvösebb, 15-18 fokos hőmérsékleten nevelni.
Azzal, hogy bizonyos növényeknek a növekedésük egy bizonyos szakaszában kissé csökkentjük a vízmennyiséget, olyan stresszreakciókat válthatunk ki, amelyek fokozzák a virág színét. Például, ha a rózsákat kevésbé öntözzük vagy hagyjuk, hogy a talaj kissé kiszáradjon, akkor mélyebb és gazdagabb színben pompázhatnak tovább.