Tuti tippek nem csak kezdőknek: így lesz garantáltan csodaszép a virágoskerted

Tuti tippek nem csak kezdőknek: így lesz garantáltan csodaszép a virágoskerted

agrarszektor.hu
A virágokat a legtöbb ember szereti, egy-egy színes növény igazi éke lehet az otthonunknak vagy éppen az udvarunknak. Egy kopár területet, szobát is feldobhatunk velük, ráadásul szinte végtelen számban válogathatunk a szebbnél szebb virágok között. Ugyanakkor, ha nem vagyunk feltétlen elégedett a színekkel, akkor létezik néhány praktika, mellyel könnyedén változtathatunk ezen. A tapasztalat fontos ebben az esetben, de, ha eléggé felkészültek vagyunk, akkor nagy baj már nem lehet. Alábbi cikkünkben egy csokorba szedtünk néhány ilyen trükköt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Játsszunk a talaj pH-értékével

A talaj pH-ja befolyásolhatja egyes virágok színét és mélyítheti az árnyalatukat. Az antocianinoknak nevezett virágpigmentek felelősek sok virág vörös, lila és kék színéért - ezt szintén befolyásolhatja a pH - írja a balconygardenweb.

Savanyú talaj (pH 7 alatt): A savas talajviszonyok fokozhatják a kék és lila virágszíneket. Ennek oka, hogy az antocianin pigmentek savas környezetben általában markánsabbak. A 7 alatti pH-értékű savanyú talaj mélyítheti az olyan virágok kék árnyalatait, mint a hortenzia vagy egyes rózsafajták.

Lúgos talaj (pH 7 felett): A lúgos talajviszonyok fokozhatják a rózsaszín, piros és narancssárga virágszíneket. Lúgos talajban az antociánok kevésbé válhatnak elérhetővé, ami a rózsaszín, vörös vagy narancssárga pigmenteket eredményezhet. Például a talaj pH-jának növelésével a rózsaszín hortenziák színe mélyebb vörösre változik, egyes rózsáknál a vörös tónusok pedig erősödnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Próbáljuk ki a társültetést

A virágok egymás színét is befolyásolhatják: ha például kék virágú növényeket ültetünk narancssárga vagy piros virágok közelébe, olyan színkontrasztot hozhatunk létre, melynek köszönhetően élénkebbek, vibrálóbbak lehetnek a növényeink.

Használjunk természetes színezékeket

A természetességre való törekedés mindig minden esetben fontos, növénytermesztés során pedig ez különösen igaz. Ha élénkebb színűvé szeretnénk tenni a növényeinket, akkor vessük be a természetes színezékeket. Például a répalé, céklalé vagy éppen az áfonyalé természetes pigmenteket tartalmaznak, amelyek átmenetileg színezhetik a virágokat, ha lombpermetként alkalmazzuk őket vagy a talajhoz öntjük.

Használhatunk gyümölcscentrifugát vagy turmixolhatjuk a gyümölcsöket, szűrjük le a levet, távolítsuk el a szilárd, nagyobb részecskéket. Hígítsuk a levet vízzel 1:1-es arányban és egy permetező flakon segítségével vigyük fel a virágokra vagy öntsük a talajhoz. Az egyenletességre mind a két esetben figyeljünk oda! A hatás néhány naptól néhány hétig is eltarthat, ez függ a fajtól és az egyedi tulajdonságoktól is. Ha a szín kezd elhalványulni, újra alkalmazhatjuk a gyümölcslé keverékünket. Mielőtt azonban az összes virágnál bevetnénk, próbáljuk ki egyetlen virágon vagy a növény egy kis részén, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem okoz semmilyen káros hatást.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kísérletezés a műtrágyákkal

A foszfor fontos a virágoknak is, ráadásul a színüket is élénkebbé tehetjük vele - ehhez keressünk magasabb foszfortartalmú műtrágyákat. Hozzáadhatjuk a talajhoz is, de a lombtrágyázást is fontolóra vehetjük, mely során a hígított műtrágyaoldatot permetezzük közvetlenül a levelekre. Ez a módszer lehetővé teszi a növények számára a tápanyagok gyors felszívódását és még a színeket is befolyásolhatjuk vele.

Hő -és vízstressz

Hő-és vízstresszel is lehet módosítani a virágok színén, viszont, ha ezt a módszert választjuk, akkor legyünk nagyon óvatosak és eleinte csak egy növényen kísérletezzünk! A mikulásvirágot például a vörös szín fokozására érdemes lehet eleinte hűvösebb, 15-18 fokos hőmérsékleten nevelni.

Azzal, hogy bizonyos növényeknek a növekedésük egy bizonyos szakaszában kissé csökkentjük a vízmennyiséget, olyan stresszreakciókat válthatunk ki, amelyek fokozzák a virág színét. Például, ha a rózsákat kevésbé öntözzük vagy hagyjuk, hogy a talaj kissé kiszáradjon, akkor mélyebb és gazdagabb színben pompázhatnak tovább.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?