Elárulta a tízezreket érő titkot a sztárkertész: így spórolhatsz sokat palántázáskor

Elárulta a tízezreket érő titkot a sztárkertész: így spórolhatsz sokat palántázáskor

agrarszektor.hu
Ha tavasz, akkor mindenkinek a nyíló tulipánok, a virágzó gyümölcsfák, az éledező kiskertek jutnak eszébe. A veteményesekben, ahol megvolt az őszi talajforgatás, most az alapos magágykészítés következik. Lassan neki lehet állni a szabadföldi palántázásnak is. De hogyan készítsük elő a földet? Mikor lehet legkorábban kitenni a paradicsomot, a paprikát és a tökféléket? Milyen gyakran öntözzük, hogyan védjük a palántákat? Mindez kiderül az alábbi cikkből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem tudjuk nem észrevenni, saját pénztárcánkon is érezzük, hogy egy év alatt - a KSH rendelkezésre álló legfrissebb adatai szerint - az élelmiszerek ára 42,6%-kal emelkedett, ezen belül a leginkább a tojásé (74,0%), a tejtermékeké (72,8%), a vaj és vajkrémé (68,0%), a kenyéré (67,0%), az édesipari lisztesárué (66,2%), a sajté (60,6%), a száraztésztáé (53,9%), a tejé (50,4%) és a péksüteményeké (48,0%). A lista még korántsem teljes, sorolhatnánk tovább, hiszen még nem beszéltünk arról, mennyivel emelkedtek a szupermarketek és a piacok polcain a zöldségek árai. Kézenfekvő megoldás lehet, ha van egy szabad területünk, csináljunk magunknak kiskertet - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár a szabadtéri ültetés szezonja még el sem kezdődött, a palánták esetén idén akár 25-35%-os emelkedés sem kizárt. A palánta idei drágulásának egyik fő oka lehet, hogy az áprilisban, májusban értékesítésre kerülő palánták magjait januárban, februárban vetik el fűtött üvegházakban. Jellemzően a paprikát, majd a paradicsomot vetik legkorábban. Ennek a két zöldségnek nagy a hő- és fényigénye, tehát a gáz- és villanyárak jelentős emelkedése miatt lényegesen magasabb a fűtési, világítási költség, mint tavaly, amit muszáj ráterhelni a vásárlókra, ha a zöldségtermesztők nem szeretnének tönkre menni. Nem beszélve arról, hogy a magok, virágföld és szervestrágya árában is várható még emelkedés.

Míg kint csak készülődünk a szezonra, addig azok, akik rutinosabbak már rég nevelgetik otthon az ablakpárkányon vagy az üvegházban a palántáikat. Náluk kicsíráztak a magok tálcákban, és a tűzdelésen is túl vannak, ami a palánták szálankénti szétültetését jelenti. Lássuk csak, milyen feladatok várnak azokra, akik idő hiányában inkább vásárolják a palántákat. Mikor lehet kiültetni őket? Hogyan álljunk neki a munkálatoknak?

Első lépésként szoktatnunk kell a palántákat a kinti klímához, ezt egyelésnek is hívják. Minden reggel kivisszük napos helyre őket, majd este védett helyre visszatesszük. Ezt kiültetés előtt olyan 3-5 hétig célszerű csinálni, amíg temperálódnak a palántáink, valamint ez már május 2. vagy 3.hetére esik, amikor is a tavaszi fagyok veszélye jelentősen csökken

- közölte a lappal Kósa Dániel kertészmérnök.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan készítsük elő palántázás előtt a földet?

A talaj előkészítését már a rutinosok elkezdték, és az ágyások helyét alaposan megtrágyázták és megforgatták. Azonban azok a kerttulajdonosok, akik most tervezték el, hogy szeretnének palántákat, ők sincsenek még semmiről sem elkésve. Számukra sem elkerülhető a talaj forgatása, porhanyítása, tápanyaggal való feltöltése. Kósa Dániel a szerves trágyával történő talajjavítást azonban már nem feltétlenül javasolja:

Ugyanis a ló- vagy szarvasmarhatrágya nem tud elegyedni eléggé a talajjal, és ha ez a tápanyagban igen gazdag közeghez ér, a növény gyökere elpusztul. Válasszunk inkább műtrágyát, vagy trágya granulátumot, vagy akiknek az a szimpatikus, az használhat tápoldatot is. Természetesen az előző két esetben szükséges a talajjal való keverés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mikor álljunk neki a palánták ültetésének?

Az, hogy melyik palántát mikor lehet kiültetni, azt az adott fajra jellemző hidegtűrés és melegigény határozza meg, de egy biztos, hogy ezt mindenképp fagyosszentek elmúltával tegyük meg - tanácsolta a szakember.

Így például a salátákat, retket borsókat, sárgarépát, fehérrépát már hamarabb a helyére vethetjük magról, mint amiből palántát kell nevelni, mint például a paprika, paradicsom, tökfélék. Valamint a kertészmérnök azt tanácsolja, hogy vegyük figyelembe azt, melyik fajnak mennyi a vízigénye, az uborka a legvízigényesebb, viszont a bazsalikom nem szereti a sok vizet, kifejezetten a szárazabb talaj való neki

- tette hozzá.

Kiültetés után fokozottan figyelnünk kell arra, hogy a növényeink egészségesek maradjanak, ugyanis csak akkor tudják a legjobb termést hozni. Fontos megemlíteni a növényvédelmet, a tápanyag-utánpótlást, és az öntözést, amelyből az utolsó kettőt egy menetben is végezhetjük, ha hígtrágyát, vagy lombtrágyát használunk. Figyeljük a növényeinket, hogy milyen állapotban vannak, valamint háromhetente termésérésig célszerű rovar- illetve gombaölővel kezelni. A gyomok ellen legjobb, ha kapát ragadunk, és átkapáljuk a veteményest, ugyanis ilyenkor a meglazított talajban több oxigén is éri a gyökereket. Öntözésnél figyeljünk arra, hogy lehetőleg kisebb mennyiségben, többször öntözzünk, kivéve azokat a palántákat, amelyek kedvelik az árasztást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?