Erre rengetegen nem is figyelnek: pedig a növények sorsa múlhat rajta

Erre rengetegen nem is figyelnek: pedig a növények sorsa múlhat rajta

agrarszektor.hu
A talaj egészsége mindig is fontos volt, de egyre fontosabbá válik ahogy klímánk és emberi szükségleteink is változnak. Az egészséges talaj, nem csak hogy csökkenti a klímaváltozás hatásait és a mezőgazdasági növényekre rótt terhét, de ellátja őket és ezáltal minket is a szükséges tápanyagokkal, ezért fontos különösen nagy figyelmet szentelnünk neki.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A talaj egészségét igyekszik fenntartani maga a természet is a talajbiodiverzitás formájában, ugyanis a talajban rengeteg élőlény megtalálható az apró baktériumokon keresztül egészen a talajforgatását végző nagyobb emlősökig (vakondok és borzfélék). Amennyiben megértjük a talaj fontosságát, úgy meg kell értenünk a talajbiodiverzitás fontosságát is, hogy támogatásával képesek legyünk az anyatermészet számára megfelelő „munkakörülményeket” biztosítani az egészséges talajért és az egészséges életért, hogy ne csak mi, de unokáink is élvezhessék e Föld/föld gyümölcseit - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Talaj Biodiverzitás: A talpunk alatt rejtőző világ

A talaj tele van élettel, mely hihetetlenül sokszínű és ez a sokszínűség teszi lehetővé, hogy szolgálják a talajt és ezáltal az életet a földön. Ezen lények közössége a talajért és ezáltal érted is dolgozik. El sem hinnéd mekkora szükségünk van ezekre az élőlényekre és munkájukra, hogy ezt az általunk megismert életet és életszínvonalat élhessük.

Talaj a tápanyagellátás alapja

Ez a kijelentés elsőre talán túlzásnak hangzik, de ha jobban belegondolunk végtelenül igaz, a növényi, állati és az emberi szervezetnek is egyaránt szüksége van megfelelő táplálékellátásra, hogy egészségesen fejlődjön, valamint, hogy hosszantartó, egészséges életet élhessen. A körforgás a talajnál kezdődik, innen veszik fel a szükséges tápanyagokat a növények, majd a növényekből kerülnek tovább a tápanyagok az emberekbe és az állatokba, majd vissza a talajba és ez által a körforgásba.   

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?