Itt a megoldás a drága talajjavítók helyett: ez tényleg működhet a kertekben

Itt a megoldás a drága talajjavítók helyett: ez tényleg működhet a kertekben

agrarszektor.hu
A kókuszt bizonyára sokan kedvelik és örömmel fogyasztják valamilyen édesség, sütemény vagy ital formájában. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy nemcsak a konyhában, hanem a kertben is értékes „alapanyag” lehet. Mégpedig azért, mert javítja a talaj állapotát és a termőképességet, növeli a talajlevegőzést és a vízelvezetést is segítheti. Ráadásul egyes gyökérbetegségek ellen is bevethető. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, hogy hogyan és miért érdemes a kapa mellett a kókuszt is megragadni, ha kertészkedésre adjuk a fejünket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár a legtöbben egyszerűen hulladékként néznek a kókuszrostra, de valójában a többi része remekül hasznosítható - írja a balconygardenweb. A kókuszrostot egyébként más iparágak is felhasználják: leggyakrabban erózióvédelmi matracok, hálók és textíliák formájában találkozhatunk vele, de kefék és kötelek gyártásához is ideális. Ahhoz a rostokat kinyerjük, addig kell áztatni a kókuszdió héját, amíg a rostok teljesen elválnak a héjtól. Ezeket a rostokat ráadásul üvegházakban, kertészetekben és palántanevelő telepeken is alkalmazhatják. Most pedig lássuk, milyen további előnyei vannak annak a kókuszrostnak más termőközeggel szemben:

  • gyommag mentes és steril,
  • semleges pH-értéke van, míg például tőzeg savas,
  • jobb nedvességmegtartó és levegőztető képességgel rendelkezik,a tőzeghez képest lassabban bomlik le.
EZ IS ÉRDEKELHET

Ha már felmerült volna bennünk a kérdés, hogy mégis, honnan szerezzünk kókuszrostot, van egy jó hírünk: pillanatok alatt hozzájuthatunk, hiszen számos helyen lehet vásárolni préselve, tégla formában is. Ezeket a téglákat könnyű csomagolni, tárolni és kezelni is. Használat előtt a terméket pedig fel kell oldani. Érdemes tudni, hogy a kókuszrost, szárazon ékezik, amit aztán be kell áztatni a használat előtt, hogy megduzzadjanak. Egy ilyen blokk akár 5 kilós is lehet, így igen nagy mennyiségű ültetőközeget kaphatunk. Az alábbi módon használjuk fel a blokkokat:

  • Vágjunk szét egy téglát, és dobjuk egy nagy vödörbe, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tégla meg tudja magát szívni.
  • Hagyjuk a kókuszrostot egy ideig a vízben állni, hogy meglazuljon és felszívja a vizet.
  • 10-15 perc elteltével keverjük össze, és ha száraznak tűnik, adjunk hozzá még vizet.
  • Néhány perc után keverjük meg. Mindezt addig ismételjük, míg azt nem látjuk, hogy egy laza szerkezetű, nedves kókuszrostot nem kapunk. Ha mindez megvan, már használhatjuk is a kertben!
EZ IS ÉRDEKELHET

Mire használhatjuk a kertben?

A kókuszrost közvetlenül bedolgozható a kerti talajba, ezzel javítva a vízvisszatartást és a levegőztetést. Emellett képes csökkenteni a talajgomba és gyökérbetegségek kockázatát is. Továbbá használható talajtakaróként is a kerti növények körül. Ám nemcsak a kertben, hanem akár cserepes növényeknél is alkalmazhatjuk. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?