Itt a megoldás a drága talajjavítók helyett: ez tényleg működhet a kertekben

Itt a megoldás a drága talajjavítók helyett: ez tényleg működhet a kertekben

agrarszektor.hu
A kókuszt bizonyára sokan kedvelik és örömmel fogyasztják valamilyen édesség, sütemény vagy ital formájában. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy nemcsak a konyhában, hanem a kertben is értékes „alapanyag” lehet. Mégpedig azért, mert javítja a talaj állapotát és a termőképességet, növeli a talajlevegőzést és a vízelvezetést is segítheti. Ráadásul egyes gyökérbetegségek ellen is bevethető. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, hogy hogyan és miért érdemes a kapa mellett a kókuszt is megragadni, ha kertészkedésre adjuk a fejünket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Bár a legtöbben egyszerűen hulladékként néznek a kókuszrostra, de valójában a többi része remekül hasznosítható - írja a balconygardenweb. A kókuszrostot egyébként más iparágak is felhasználják: leggyakrabban erózióvédelmi matracok, hálók és textíliák formájában találkozhatunk vele, de kefék és kötelek gyártásához is ideális. Ahhoz a rostokat kinyerjük, addig kell áztatni a kókuszdió héját, amíg a rostok teljesen elválnak a héjtól. Ezeket a rostokat ráadásul üvegházakban, kertészetekben és palántanevelő telepeken is alkalmazhatják. Most pedig lássuk, milyen további előnyei vannak annak a kókuszrostnak más termőközeggel szemben:

  • gyommag mentes és steril,
  • semleges pH-értéke van, míg például tőzeg savas,
  • jobb nedvességmegtartó és levegőztető képességgel rendelkezik,a tőzeghez képest lassabban bomlik le.
EZ IS ÉRDEKELHET

Ha már felmerült volna bennünk a kérdés, hogy mégis, honnan szerezzünk kókuszrostot, van egy jó hírünk: pillanatok alatt hozzájuthatunk, hiszen számos helyen lehet vásárolni préselve, tégla formában is. Ezeket a téglákat könnyű csomagolni, tárolni és kezelni is. Használat előtt a terméket pedig fel kell oldani. Érdemes tudni, hogy a kókuszrost, szárazon ékezik, amit aztán be kell áztatni a használat előtt, hogy megduzzadjanak. Egy ilyen blokk akár 5 kilós is lehet, így igen nagy mennyiségű ültetőközeget kaphatunk. Az alábbi módon használjuk fel a blokkokat:

  • Vágjunk szét egy téglát, és dobjuk egy nagy vödörbe, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tégla meg tudja magát szívni.
  • Hagyjuk a kókuszrostot egy ideig a vízben állni, hogy meglazuljon és felszívja a vizet.
  • 10-15 perc elteltével keverjük össze, és ha száraznak tűnik, adjunk hozzá még vizet.
  • Néhány perc után keverjük meg. Mindezt addig ismételjük, míg azt nem látjuk, hogy egy laza szerkezetű, nedves kókuszrostot nem kapunk. Ha mindez megvan, már használhatjuk is a kertben!
EZ IS ÉRDEKELHET

Mire használhatjuk a kertben?

A kókuszrost közvetlenül bedolgozható a kerti talajba, ezzel javítva a vízvisszatartást és a levegőztetést. Emellett képes csökkenteni a talajgomba és gyökérbetegségek kockázatát is. Továbbá használható talajtakaróként is a kerti növények körül. Ám nemcsak a kertben, hanem akár cserepes növényeknél is alkalmazhatjuk. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?