Idén még szenved a géppiac, de jövőre jöhet az emelkedés
Az ágazat szereplői csak a következő év második felében várják a fellendülést a gépforgalmazásban.
A burgonya, más nevén a krumpli a burgonyafélék családba tartozó növény. Keményítőben gazdag gumójáért világszerte termesztik, köztük hazánkban is.
A burgonya jellemzői
A burgonya Peru és Chile hegyvidékén őshonos, az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro révén került. Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető. A burgonya egy magasra növő (körülbelül 50-90 centiméterre), lágy szárú növény. A tarack (sztóló) csúcsának megvastagodásából alakul ki a gumó (ággumó). A gumóról, vegetatívan szaporított krumplinak csak a szár és a tarack föld alatti csomóiból előtörő, járulékos gyökerei vannak. Ezek a sűrűn elágazó gyökerek 50-60 centiméter mélyre hatolnak le. A burgonya páratlanul szárnyalt, összetett leveleinek széle ép. A párta és a csésze összeforrása miatt öttagú, fehér, lila, olykor vöröses virágai bogernyőbe tömörülnek. Termése kétrekeszes, sokmagvú bogyó. A burgonya a legszebb gumókat hűvös, csapadékos vidéken, laza szerkezetű, humuszban gazdag talajon fejleszti.
A burgonya kerti termesztése
A burgonya kedveli a hűvös, csapadékos klímát, termésmennyisége nagymértékben függ a nyári csapadéktól, de igen nagy jelentősége van az öntözésnek is. A szélsőséges talajok kivételével mindenütt megterem, de legjobban a közömbös vagy kissé savanyú kémhatású homok, illetve homokos vályogtalajokat kedveli. Igényes növény, amely a káliumtrágyázást különösen meghálálja. Fontos, hogy ültetésre csak egészséges gumót használjunk! Vírusfertőzött vagy rizoktóniás gumóból nem lesz termés! A gumók kihajtását egyébként meggyorsíthatjuk azzal, hogy előcsíráztatott gumókat ültetünk. Házikertben különösen ajánlott a mini gumók ültetése, mert ezek fertőzésmentesek és igen erőteljesen növekednek, nagy termést adnak. Amikor a burgonya szára 20-25 cm hosszúságúra nő, fel kell töltögetni és ezt a műveletet még háromszor meg kell ismételni. A burgonyanövénynek számos betegsége és kártevője van, a legnagyobb kárt közülük a burgonyavész, a vírusok és a burgonyabogár okozzák.
A burgonya felhasználása
A burgonya legfontosabb tápanyaga a keményítő, ami a fajtától és egyéb tényezőktől függően változó mennyiségű. Az étkezési burgonyák keményítőtartalma 14-18% között váltakozik. Fehérjetartalma alacsony, többnyire 2% körül van, de ettől még nagyon jó a biológiai értéke. A tápanyagokon kívül a burgonya vitamintartalma sem elhanyagolható: főleg C, B1 és B2 vitaminokat tartalmaz. Változatosan és könnyen elkészíthető élelmiszer, amely eltarthatósága révén az év minden szakában fogyasztható. Emellett a burgonya nagyon értékes takarmány, de Magyarországon a nagyüzemi állattenyésztésben nincs különösebb jelentősége, helye a kisüzemekben van rendszerint a sertések takarmányozására használják. Általában az étkezésre kevésbé alkalmas, például az apró és sérült burgonya kerül takarmányozásra. Az élelmiszeripari feldolgozás mellett a burgonya a keményítő- és szesziparnak is fontos nyersanyaga, bár hazánkban az ipari felhasználás volumene jelenleg nem nagy. Általában csak a hulladék burgonya és a lakosság által el nem fogyasztott étkezési burgonya kerül ipari felhasználásra.
Az ágazat szereplői csak a következő év második felében várják a fellendülést a gépforgalmazásban.
A mezőgazdasági gépalkatrészek utánpótlásáról Bedekovits Csabát, a Kramp Hungary kereskedelmi igazgatóját kérdeztük.
A nyári strandszezon után sokan másfajta kikapcsolódást keresnek, és Magyarország borvidékei kiváló őszi programlehetőségeket is kínálnak.
Mintegy 1,1 millió tonna rizst semmisítettek meg az elmúlt időszak áradásai Bangladesben.
Ez az amerikai robot óriási segítséget nyújthat a termelőknek a vegyszerhasználat csökkentésében.
Kiemelt támogatásokra számíthatnak a környezettudatos termelők.