Erre sok kerttulajdonos nem figyel: pedig ezen múlik a növények sorsa

Erre sok kerttulajdonos nem figyel: pedig ezen múlik a növények sorsa

agrarszektor.hu
Egészséges talajról akkor beszélhetünk, ha sötét színű, laza szerkezetű és megfelelő a vízmeg­tartóképessége, levegőzöttsége, valamint a szervesanyag-tartalma. Az is jó jel lehet, ha giliszták vagy egyéb hasznos élőlények vannak a talajban, tehát a gazdag talajélet is fontos. Ugyanakkor, ha nincsen jó állapotban a föld, annak is vannak - sokszor igen szembetűnő - jelei, amikre, ha figyelünk, akkor könnyedén orvosolhatjuk is a problémát. Az alábbi cikkből kiderül, hogy mik is pontosan ezek a jelek.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Ha egészségtelen talajjal van dolgunk, azt többféleképpen is észrevehetjük. Tipikus jel, ha repedezett a talaj vagy éppen túlságosan tömör. Utóbbinál tovább fokozza a gondokat, hogy nem fog rendesen szellőzni sem a talaj. Most pedig lássuk, mik lehetnek azok a jelek, amik azt jelzik, hogy valami nincsen rendben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Repedések

Az erózió és a nedvesség hiánya repedéseket okozhat a talajban - az ilyen típusokat rendszeres öntözéssel és bőséges komposzttal vagy egyéb szerves anyagokkal helyre lehet állítani jobb esetben - írja a balconygardenweb.

Hiperbolikus talaj 

Egy másik intő jel lehet a hiperbolikus talaj, amely egy olyan típus, amit nagy fokú összenyomhatóság jellemzi. Jellemzően magas nedvességtartalmú területeken találkozhatunk vele, ami hajlamos mind erózióra, mind cseppfolyósodásra.

Szín

A szín is árulkodó lehet, ha túl fakó vagy éppen túl sötét, saras a talaj. Fontos szem előtt tartani, hogy egy jó minőségű talaj felszívja a nedvességet anélkül, hogy túl sáros lenne. Fehéres foltok a felületenHa túl sok só halmozódik fel, akkor az ki tud csapódni a felszínre. Ez negatívan befolyásolja a növény növekedését, mivel csökkenti a víz- és tápanyagfelvételt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Gomba

Bizony a gombák is megjelenhetnek a talajon, ami ugyancsak nem feltétlenül jelent jót. Ha valamilyen fehér réteget látunk vagy kellemetlen szagot érzünk, akkor jobb lesz kicserélni a táptalajt. 

Homokos vagy agyagos talaj

Ha túl sok homok van a talajban, az egyértelműen azt jelzi, hogy a termesztőközegből hiányoznak a tápanyagok. Ha pedig túl vörös vagy feketés színű, akkor túl sok agyag van benne, ami megakadályozhatja a gyökerek megfelelő terjedését, ráadásul a tápanyag- és levegőáramlást is akadályozza.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelek, ha túlhasználtuk a talajt

A rossz talajszerkezet, a tömörödés, a rossz talajtermékenység mind a talaj túlzott igénybevételét jelezhetik. Mindez alacsony tápanyagtartalmat is eredményezhet.

Lúgos talaj

A lúgos talaj nagy mennyiségű kalcium-, nátrium- és kálium-karbonátot tartalmaz. Ilyenkor magas a pH-értéke is, általában 7,5 és 9,5 között van. Az ilyen talajokból hiányozhat a nitrogén, a foszfor és a kálium.

Rögök

A rögök főleg a tömörödés következtében képződnek. Az ilyen típusú talajok megakadályozzák az oxigén áramlását, ami rossz növekedéshez vezet. 

Ha pedig mindezt szeretnénk megelőzni, van néhány dolog, amit érdemes elvégezni. Íme:

  • adjunk szerves anyagot a talajhoz,
  • ültetéskor használjunk trágyát vagy komposztot,
  • a levágott füvet vagy szalmát használjuk talajtakarásra,
  • időnként műveljük meg a talajt a jobb vízelvezetés és szellőzés miatt.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?