Erre sok kerttulajdonos nem figyel: pedig ezen múlik a növények sorsa

Erre sok kerttulajdonos nem figyel: pedig ezen múlik a növények sorsa

agrarszektor.hu
Egészséges talajról akkor beszélhetünk, ha sötét színű, laza szerkezetű és megfelelő a vízmeg­tartóképessége, levegőzöttsége, valamint a szervesanyag-tartalma. Az is jó jel lehet, ha giliszták vagy egyéb hasznos élőlények vannak a talajban, tehát a gazdag talajélet is fontos. Ugyanakkor, ha nincsen jó állapotban a föld, annak is vannak - sokszor igen szembetűnő - jelei, amikre, ha figyelünk, akkor könnyedén orvosolhatjuk is a problémát. Az alábbi cikkből kiderül, hogy mik is pontosan ezek a jelek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ha egészségtelen talajjal van dolgunk, azt többféleképpen is észrevehetjük. Tipikus jel, ha repedezett a talaj vagy éppen túlságosan tömör. Utóbbinál tovább fokozza a gondokat, hogy nem fog rendesen szellőzni sem a talaj. Most pedig lássuk, mik lehetnek azok a jelek, amik azt jelzik, hogy valami nincsen rendben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Repedések

Az erózió és a nedvesség hiánya repedéseket okozhat a talajban - az ilyen típusokat rendszeres öntözéssel és bőséges komposzttal vagy egyéb szerves anyagokkal helyre lehet állítani jobb esetben - írja a balconygardenweb.

Hiperbolikus talaj 

Egy másik intő jel lehet a hiperbolikus talaj, amely egy olyan típus, amit nagy fokú összenyomhatóság jellemzi. Jellemzően magas nedvességtartalmú területeken találkozhatunk vele, ami hajlamos mind erózióra, mind cseppfolyósodásra.

Szín

A szín is árulkodó lehet, ha túl fakó vagy éppen túl sötét, saras a talaj. Fontos szem előtt tartani, hogy egy jó minőségű talaj felszívja a nedvességet anélkül, hogy túl sáros lenne. Fehéres foltok a felületenHa túl sok só halmozódik fel, akkor az ki tud csapódni a felszínre. Ez negatívan befolyásolja a növény növekedését, mivel csökkenti a víz- és tápanyagfelvételt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Gomba

Bizony a gombák is megjelenhetnek a talajon, ami ugyancsak nem feltétlenül jelent jót. Ha valamilyen fehér réteget látunk vagy kellemetlen szagot érzünk, akkor jobb lesz kicserélni a táptalajt. 

Homokos vagy agyagos talaj

Ha túl sok homok van a talajban, az egyértelműen azt jelzi, hogy a termesztőközegből hiányoznak a tápanyagok. Ha pedig túl vörös vagy feketés színű, akkor túl sok agyag van benne, ami megakadályozhatja a gyökerek megfelelő terjedését, ráadásul a tápanyag- és levegőáramlást is akadályozza.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelek, ha túlhasználtuk a talajt

A rossz talajszerkezet, a tömörödés, a rossz talajtermékenység mind a talaj túlzott igénybevételét jelezhetik. Mindez alacsony tápanyagtartalmat is eredményezhet.

Lúgos talaj

A lúgos talaj nagy mennyiségű kalcium-, nátrium- és kálium-karbonátot tartalmaz. Ilyenkor magas a pH-értéke is, általában 7,5 és 9,5 között van. Az ilyen talajokból hiányozhat a nitrogén, a foszfor és a kálium.

Rögök

A rögök főleg a tömörödés következtében képződnek. Az ilyen típusú talajok megakadályozzák az oxigén áramlását, ami rossz növekedéshez vezet. 

Ha pedig mindezt szeretnénk megelőzni, van néhány dolog, amit érdemes elvégezni. Íme:

  • adjunk szerves anyagot a talajhoz,
  • ültetéskor használjunk trágyát vagy komposztot,
  • a levágott füvet vagy szalmát használjuk talajtakarásra,
  • időnként műveljük meg a talajt a jobb vízelvezetés és szellőzés miatt.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?