
Nehéz év áll a magyar gazdák mögött: elárulta a NAK elnöke, mi jöhet jövőre
Bár az idei év nem kedvezett a magyar mezőgazdaság szereplőinek, a jövőt illetően van ok a bizakodásra - véli Papp Zsolt.
A nyár végén érő őshonos húsos som régóta kedvelt növény Magyarországon. Nyersen is fogyasztható, jelentős a C-vitamin és a karotin forrás, ezért kiváló immunerősítő.
Általában a napos domboldalakat, erdőszéleket kedveli, gyümölcse savanykás, kellemes ízű. Nem véletlen, hogy a belőle készített gyümölcslé, lekvár drága a piacokon. Az ovális alakú, világos piros sombogyók még keserűek, ezért célszerű a már lepotyogott, teljesen beérett, mélyvörös terméseket gyűjteni. Virágait tavasszal a méhek, termését ősszel a madarak fogják látogatni, tehát az év minden időszakában lesznek vendégei a kertnek a cserje körül. A som termését aszalva, lekvárként, befőttként, borként, sőt még pálinkaként is fel lehet dolgozni. Azt viszont mindenki tartsa szem előtt, hogy nyersen nagyon kemény húsú, valamint igen savanyú is, hiszen magas a C-vitamin tartalma.
A húsos som termesztése és ápolása
Nagyon fontos a helyválasztás, mivel a 3-7 méter magasságot is elérheti a húsos som az évek alatt. Ebből adódik, hogy nem célszerű ablakok vagy ajtók elé ültetni, mert a későbbikben zavarhatja a kilátást vagy a közlekedést. Ez a díszcserje napos, félárnyékos helyen érzi legjobban magát, árnyékos helyre ültetve arra kell számítani, hogy a termésnevelés elmarad. A laza, jó vízáteresztésű talajokat kedveli, de a városi környezetet egyaránt jól viseli. Ültetés után a gyökérképződés elősegítése érdekében alaposan öntözzük meg a bokrot. Mivel som egy rendkívül igénytelen növény, a továbbiakban sem lesz sok gondunk vele, kártevőkkel, betegségekkel szemben ellenálló, tehát minden kertbarátnak erősen ajánlott.
Mindenekelőtt a legfontosabb kelléket kell beszerezni, ami nem más, mint a metszőolló. Fontos, hogy csak jó minőségű, éles eszközzel lehet tiszta, sima metszlapot készíteni. Két időpontban is el lehet kezdeni a som metszését: késő télen vagy kora tavasszal. A tavaszi metszés jobb lesz a som fejlődése céljából, mivel így hosszabb ideje lesz a szép fekete vesszőket kinevelni. A somot erőteljesen vissza kell metszeni, tehát teljesen a föld színéig vissza kell vágni a vesszőket. Az senkit ne riasszon vissza, hogy a magas bokorból alig marad valami, hiszen a metszések helyén rengeteg új vessző fog kihajtani. Ezekből az új hajtásokból fognak nőni a következő téli szezonra a vesszők.
A húsos som betegségei és kártevői
A házi kertekben nevelt húsos som (Cornus mas), a vadon is növő veresgyűrű som (Cornus sanguinea) és a különböző díszcserje som fajok levelein is előfordul a som levélfoltossága. A levélfolt betegségeket sok szakember nem tekinti jelentőseknek, pedig kedvezőtlen hatásuk bizonyított. Azok a kórokozók, melyek csak a leveleken okoznak különböző méretű foltokat, azaz elhalásokat, a levelek asszimiláló, hasznos felületét csökkentik. Ezzel a fás növények rügyfejlődését, a következő évi lombozat kifejlődését befolyásolják, gátolják, jobb esetben csak csökkentik. Dísznövények esetében fontos szempont, hogy díszítő értékük csökken, illetve elvész, az a cél, amiért valójában ültetik.
A somfélék szeptóriás levélfoltosságát több Septoria gomba faj is okozhatja, hazánkban és Európában a Septoria cornicola az elterjedt. A fertőzött leveleken kifejlődő tünetek hasonlóak: kezdetben 1-2, később 3-5 mm es méretű, többnyire kör alakú bordós, vörös szegélyű foltok nőnek, melyeknek közepe vagy barna, vagy kiszürkül. Súlyos fertőzésnél a foltok összefolynak, nagyobb barna elhalásokat idéznek elő. A foltok között a levelek elsárgulnak, és idő előtt lehullanak. A gomba a csapadékos (nyártól őszig tartó) időszakok alatt fertőzi a sombokrokat, utána pedig gyorsan ki is fejlődnek a levélfoltok. A foltokban képződő gomba-spórákat vízcseppek terjesztik, a lehullott levelekről a felcsapódó víz visszafertőzheti a bokrokat. A gomba a fertőzött leveleken telel, ott tartja fenn magát.

Bár az idei év nem kedvezett a magyar mezőgazdaság szereplőinek, a jövőt illetően van ok a bizakodásra - véli Papp Zsolt.
Robbanásszerűen terjed Magyarországon az aranyszínű sárgaság, és a borászatok ma talán nagyobb veszéllyel néznek szembe, mint az elmúlt évtizedben bármikor.
A müzli egy évszázados svájci találmány, amely mára világszerte az egészséges és gyors reggeliket jelenti.
Az Alapvetés podcast eheti különkiadásában az ágazat fontos szereplői értékelték a 2025-ös év kihívásait.
Jelentős emelkedés figyelhető meg a mezőgazdasági árakban Magyarországon az idei évben.
A farokrágás gyakori probléma a sertéstartó gazdaságokban.Jó tudni, hogy a farokrágás kiváltó okainak megszüntetésével jó eséllyel megelőzhető a farokrágás kialakulása.
A napraforgó kifejezetten az az olajipari növényünk, ahol határozottan elválik egymástól a vegetatív és generatív szakasz.
Mindig öröm számunkra, ha egy újonnan bevezetett hibridünkkel sikert és kiváló termést érnek el termelőink. Külön jutalom, ha ezt a független kísérleti eredmények is alátámasztják.
A kukoricatermesztés ma már egyre szélsőségesebb környezeti feltételek között zajlik, ezért a gazdálkodók számára felértékelődnek azok a hibridek, amelyek minden évjáratban stabil teljesítményt, jó stressztűrést és megbízható alkalmazkodóképességet nyújtanak.