Fagyveszély: most jön a kritikus időszak

Fagyveszély: most jön a kritikus időszak

Az almafák virágainak akár felét is elvihették az elmúlt napok fagyos éjszakái, ám ha később jó feltételek lesznek, a többi virág még tud jó termést produkálni, és a hajnali hidegek nem okoztak komolyabb kárt a meggy esetében sem. Más a helyzet a kajszibarack és egyes szilvafajták esetében, ahol idén máris jelentős kiesést lehet borítékolni. Az előttünk álló hetek rendkívül kockázatosak lesznek, a következő bő egy hónapban egy esetleges mínusz 4-5 fokos hajnali faggyal szertefoszlanának az ágazat reményei.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A kora márciusi nagy meleg és jó idő miatt megjelentek a gyümölcsfákon a rügyek, ám országszerte jelentős különbségek vannak a vegetációs állapotban. Míg Zala megyében több helyen virágoznak az almafák, addig a szatmári térségben, ahol nyirkosabb, hűvösebb talajok vannak, vagy a Nyírségben még csak a bimbós állapot a kezdeti stádiumában vannak a rügyek. Az elmúlt hetek fagyos éjszakái a kezdeti márciusi gyors növekedést és megindult vegetációs időszakot lelassították, és különösen az ország északkeleti részén a rügyek a zöld, bimbós állapotban szenvednek hűvös éjszakák miatt.

Ezt még ledolgozhatja az alma

- mondta el az Agrárszektornak Takács Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcstermesztésért felelős alelnöke. Hozzátette:

Ez az alma esetében a korai virágzású fajtáknál, mint az idared vagy a jonagold ültetvényeiben okozott károkat, az ötös virágszerkezetből jellemzően kettő-három sérült. Az ugyanakkor, hogy akár a virágok fele sérült, még nem jelenti azt is, hogy nem lehet idén átlagos termés. A biológia csodálatos, és bár a virágokban ritkítást végzett a fagy, ha a megmaradt virágok életképessége megfelelő lesz és abból gyümölcs kötődik, akkor még lehet normális termés.

- fogalmazott. Egyelőre az alma esetében tehát nem lehet óriási károkról beszélni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az enyhe fagy még belefér

A jelenlegi helyzetben a termelők biostimulátorokkal, bór tartalmú lombtrágyákkal és különböző egyéb megoldásokkal próbálkoznak védekezni. A fagy a jelenlegi állapotban mínusz 1-2 fokig különösebb problémákat nem okoz az alma és a meggy esetében sem, legfeljebb a már említett virágritkulás alakulhat ki, amelyből később jó feltételek esetén még lehet átlagos termés. Takács Ferenc ugyanakkor hozzátette:

A kajszi nagyobb veszélyben van

Más a helyzet a kajszibarack esetében, amely az elmúlt hónap enyhe, tavaszias időjárása miatt már teljes virágzásban van, amikor a legérzékenyebb. Ebben az esetben már a mínusz 1-2 két fok is óriási károkat tud okozni.

A szilva bizonyos fajtái szintén teljes virágzásban vannak már, itt tehát hasonló a helyzet, a meggynél az érdi bőtermő is kezdi nyitogatni a virágait, a többi esetében az érzékeny stádiumok még most jönnek – tette hozzá Takács Ferenc, aki szerint az elkövetkező hetek még sok kockázatot hordoznak, hiszen az április teljes mértékben előttünk van, bármikor adódhat komolyabb fagy, ami károsítja a gyümölcsfákat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 28. 06:03