Brutálisak a károk ezekben a cseresznyeültetvényekben: tarolt a fagy

Brutálisak a károk ezekben a cseresznyeültetvényekben: tarolt a fagy

agrarszektor.hu
A spanyolországi Kasztília és León tartományban április fagykárokról számoltak be cseresznye kultúrákban. A régió más növénykultúrái közül az almafák jól bírták az alacsony hőmérsékletet, viszont szilvában a kár akár 90% körüli is lehet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nemcsak a lengyel, cseh és szerb termelőknek kellett szembenézniük idén a tavaszi fagyokkal: a spanyolországi Kasztília és Leónban található Caderechas-völgyet kétszer is elkapták a fagyok, és az ottani cseresznyeültetvények 30%-át érintették - írja a FruitVeB.

Juan José Gandía, a Caderechas-völgyben tevékenykedő termelői és értékesítő szövetség elnöke elmondta, hogy a -1 és -3 fok közötti éjszakai hőmérsékletek különösen az érzékeny fenológiai fázisban levő csonthéjas gyümölcsösöket károsították. Hangsúlyozta, hogy a következő két hét kulcsfontosságú lesz a gyümölcsök fejlődése szempontjából. Gandía szerint a kár gyakran nem látható azonnal, de a fák később eldobják a fagy által károsított gyümölcsöket. Hogy a fagyok ténylegesen milyen hatással voltak a cseresznyeültetvényekre, az később derül ki. A termelők azonban meg vannak győződve arról, hogy a 20 fokot elérő nappali maximum hőmérsékletek és várva várt csapadék megérkezése kedvezni fog a gyümölcsösök regenerálódásának. Bár a helyzet egyelőre igen összetett, a szüret várhatóan május végére tolódik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?