Lenullázta a fagy ezeket a gyümölcsösöket: sokan csődbe mehetnek

Lenullázta a fagy ezeket a gyümölcsösöket: sokan csődbe mehetnek

agrarszektor.hu
A lengyelországi Sandomierz környékén 90-100 százalékos fagykárt szenvedtek a gyümölcsösök. A pusztítás mértéke óriási a régióban, ezért kormányzati segítséget kértek a gazdák - írja a FruitVeB. Jelentős pénzügyi segítség nélkül a kertészeti ágazatnak, különösen a gyümölcstermesztőknek óriási kihívást jelent majd a puszta túlélés is, és sokukat a csőd veszélye fenyegeti.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Állami támogatás nélkül a Sandomierz és Opatów megyei gyümölcstermesztőket és egyéb kertészeteket a csőd veszélye fenyegeti - nyilatkozta Marcin Piwnik, Sandomierz önkormányzati képviselője (sztaroszta). Hozzátette, hogy az áprilisi fagyok okozta károk mértéke 90-100 százalék közötti a régió gyümölcsöseiben. Sandomierz és Opatów megye önkormányzati tisztviselői a kormányhoz fordultak segítségért az áprilisi fagykárok miatt - a helyi gyümölcsösöket letarolta a fagy.

A pusztítás mértéke óriási és példátlan a régiónkban. Ezért a lengyel állam közvetlen és különleges segítségét kérjük, mivel egyrészt térségünkben sok családnak egyszerűen nem lesz miből megélnie, másrészt a gyümölcsösök és bogyósültetvények számára sem tudnak megfelelő növényvédelmet és tápanyag-utánpótlást biztosítani a jövő évi termés garantálása érdekében

- írták a helyi képviselők a Donald Tusk miniszterelnökhöz, Czesław Siekierski mezőgazdasági miniszterhez és Józef Brykhoz, a Świętokrzyskie (Szentkereszt) vajdasági vajdához intézett felhívásban. A sandomierzi sztaroszta szerint “a helyzet nagyon nehéz, és a gazdaságokban keletkezett fagykár 90-100 százalék között mozog.”

A legöregebb gyümölcstermesztőink sem emlékeznek ilyen helyzetre: időjárási anomáliák a korábbi években is előfordultak, de ilyen mértékű pusztítás még soha nem volt. Én magam is gyümölcstermesztő vagyok, és a veszteségeim 95 százalékosak. Gyakorlatilag nincs almám

- jegyezte meg Piwnik.

Én szerencsés vagyok, és van egy második bevételi forrásom, de vannak olyan emberek, akik kizárólag a gyümölcsösökből élnek. A gyümölcstermesztők hektáronként 3000 és 4000 zloty közötti pénzügyi támogatást kérnek. Ezeket az ültetvényeket jövőre is védeni kellene, még akkor is, ha már egyáltalán nincs gyümölcs a fákon. A betegségek, gombák és kártevők továbbra is támadnak, ezért ezeket az ültetvényeket továbbra is gondozni kell, hogy jövőre is termést hozzanak

- hangsúlyozta a sandomierzi sztaroszta.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?