
Kemény időszak vár a magyar állattartókra: nincs mese, erre fel kell készülni
Kihívásokkal teli időszak előtt áll az állattartás és takarmányágazat Magyarországon, de azért vannak biztató fejlemények is.
A dió a diófélék vagy diófafélék családjába tartozó nemzetség. Közepes, vagy nagytermetű lombhullató fák. Az egyik legértékesebb gyümölcs.
A dió jellemzői és felhasználása
A dió vagy diófa, latin nevén Juglans, a diófélék családjába tartozó növénynemzetség. Több fajtája is létezik, ám Európában a közönséges dió, azaz a Juglans regia a legelterjedtebb. Az egylaki, lombhullató fa átlagosan 15-25 méter magasra nő, díszfaként is ültetik, ám ezen túl számos felhasználási módja is létezik. A dió sokoldalúságának titka, hogy több részét is fel lehet használni, mind termését, levelét és persze fáját régóta hasznosítja az emberiség. Amikor dióról beszélünk, általában a közönséges diófát és diót értjük alatta. Elsősorban termése miatt ültetik, csonthéjas gyümölcsének számos pozitív tulajdonsága van. A dió vitamintartalma is jelentős, de a fa többi részét is előszeretettel alkalmazzák különböző területeken.
Például a diófa egészséges leveleiből főzött tea az idegrendszerre nyugtató hatással van. A bútoripar is jól tudja hasznosítani, hiszen igen szép bútorokat készítenek fájából, mivel könnyen faragható és tartós alapanyag. Emellett számos étel alapanyagaként szolgálhat: készítenek belőle krémeket, süteményeket, csokoládét, jó díszítőelem, tálalható húsok mellé vagy épp salátákra, ehetjük müzlivel és természetesen a dióbél önmagában is értékes, finom nassolnivaló.
A dió jótékony hatása A dió A-és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják. Készíthető belőle tea, amely javasolt egyebek mellett bőrproblémákra (akne, sömör). A dió gazdag ásványi anyagokban, növényi rostokban, omega-3-zsírsavakban és a koncentrációnkat is képes javítani. Emellett a dió értékes olaja jótékony hatású lehet vérszegénység és sápadtság esetén, segíthet az erős hajhullás megállításában a diófa levele, amiből teát készítenek, így erősíthetjük a hajhagymákat, de gombaölő hatása is ismert a népi gyógyászatban és emésztési problémákra is jó. Fontos megjegyezni, hogy ugyan néhányan attól félnének, hogy hizlal a dió, mivel zsírban és kalóriában gazdag étel, ám bőséges tápanyag- és fehérjetartalma miatt a diétázók is bátran fogyaszthatják.
A dió betegségei
A növényvédelem a dió esetében jóval bonyolultabb lett, mint pár évtizeddel ezelőtt volt. A dió baktériumos betegsége, a termésburok barnulás/feketedés - továbbá a klímaváltozással összefüggésben egyre jelentősebb károkat okozó betegségek és rovar kártételek megjelenése - egyre nyugtalanabbá teszi a hazai diótermelőket. Ezt egészíti ki a kártevők oldaláról a nyugati dióburok-fúrólégy. Ez néhány éve szinte leküzdhetetlen gondnak látszott.
A nyugati dióburoklégy lárvája, mikor kikelt, lehullik a földre, ahová beássa magát, aztán báb alakban vészeli át a telet, egészen következő év nyaráig. Kiskertben vegyszer nélküli védekezési lehetőség, hogy nejlonfóliát teszünk a diófa alá. A lehulló lárvákat, a lepottyant diókkal és levelekkel együtt összegyűjtjük, megsemmisítjük. Így megakadályozhatjuk, hogy a lehullott lárvák ismét bekerüljenek a földbe, illetve a kikelő imágók elő jöjjenek a talajból.
Tehát kell egy nejlonfólia, amit le kell terítenünk a fakorona alatti területre, de ugyanezt érhetjük el egy vastag mulcsréteggel is, amit közben folyamatosan cserélgetni kell, a régit pedig meg kell semmisíteni. De ez a védekezés sem 100%-os, hiszen akár a szomszédból is bármikor át tud repülni a légy, és megint csak a másik lehetőség az, hogy lepermetezzük a fát: ebben az esetben kontakt és/vagy felszívódó vegyszerrel végzett rovarölő szeres kezelést kell alkalmaznunk. Fontos, hogy mindig csak a hatályos szabályok szerint, engedélyezett anyagokkal végezzük a permetezést!
Kihívásokkal teli időszak előtt áll az állattartás és takarmányágazat Magyarországon, de azért vannak biztató fejlemények is.
Sok mindenre oda kell figyelnie annak, aki földet venne vagy éppen eladna Magyarországon.
Nagyon komoly probléma lehet azoknál a cégeknél, akik eddig nem árazták be a termékeiket.
A toxinos kukorica óriási gondot jelenthet az egész ágazatnak, csak közösen lehet megoldani a problémát.
A szakértők szerint a következő időszakban várhatóan szigorodni fognak a hitelhez jutás feltételei az agrárfinanszírozásban.
Lezárult a WEB-GN beadás. Az adminisztrációs terhek most fognak igazán jelentkezni mindenkinél.
A vetőmagtermesztéssel foglalkozó gazdák szerint az 1000 hektáros birtokméret vízválasztó: nem megfelelő gépekkel ugyanis ekkortól lesz legalább akkora nyűg a nagy termés, mint amekkora öröm.