Sokan hibáznak a gyümölcsfák permetezésekor: ezt rengetegen elrontják

Sokan hibáznak a gyümölcsfák permetezésekor: ezt rengetegen elrontják

Tóth Enikő
A korai tavasz és felmelegedés miatt jogosan aggódhatnak a kertészek, hiszen ezzel a kórokozók és kártevők is megjelennek. Mindemellett a kajszifákat erős fagykár érte, volt, ahol már a sziromlevelek piros színe is kibukkant a rügypikkelyek alól. Érdemes tehát a védekezésre fordítani az energiát a gyümölcsösünkben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korai hirtelen felmelegedés miatt időben gondolnunk kell a gyümölcsfák növényvédelmére. Az elkövetkező napokban az időjárás a szokásostól még melegebb lesz, a levegő hőmérséklete 19-26 fok is lehet, az éjszakai hőmérséklet nem fog 7 fok alá hűlni, így további fagykárra nem számíthatunk - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) növényvédelmi előrejelzésében.

Országosan problémát okozott a márciusi fagykár

A március végi éjjeli fagyok egyes helyeken 100%-os kárt okoztak a kajszibarackban. Az alma és a meggy esetében érdemes megvizsgálni a virágkezdemények és a kinyílt virágok bibéjét átvágással, amennyiben barna elszíneződés található. Sajnos ezek a virágok - virágzásuk ellenére - nem fognak megkötni. Ha a károsodás csak részleges, akkor a gyümölcskezdemény is valószínűleg sérült lesz.

Segítsük a terméskötődést

A fagykár a virág szállítószövet-rendszerére is hatással van, ez kedvezőtlen esetben majd az ivarszervek tápellátásakor - a virágzáskor - fog jelentkezni, ami ronthatja a kötődést, így a várható terméskilátást. A kifizetődő gyümölcstermesztés alapja pedig a rendszeres és optimális terméskötődés. Az optimális terméskötődés biztosítja a megfelelő termésmennyiséget és gyümölcsminőséget, miközben fenntartja a fa képességét arra, hogy a következő évben is hasonló produktivitást biztosítson. Az ideihez hasonló fagykáros ültetvényben érdemes segítenünk a terméskötődés fokozását. Pirosbimbós állapotban, valamint a virágzás elején a bór tartalmú lombtrágyákat, illetve az egyéb kötődést elősegítő anyagokat juttassuk ki, majd a másodszori kijuttatást a virágzás végére időzítsük.

Védekezés virágzó kultúrában

A gyümölcsösök virágzásban lévő állapota miatt különös figyelmet kell fordítani a beporzók, méhek védelmére. Fontos tudni, hogy a gyomok virágzása esetén az ültetvény is ugyanúgy virágzó kultúrának számít, valamint azt, hogy a méhek nem csak a virágok nektárjait keresik fel, hanem a levéltetvek mézharmatját is. Ezekben az esetekben ugyanolyan körültekintéssel kell eljárni a permetezések során mintha a gyümölcsfák virágoznának.

Permetezéskor az alábbi feltételekre kell odafigyelnünk:

  • virágzó kultúrának számít, ha a kultúrnövény vagy a táblán levő gyomok és a tábla közvetlen szomszédságában levő növények virágoznak
  • ellenőrizni kell az adott készítmény méhvédelmi besorolását (nem csak a rovarölő szereknél, hanem a gombaölő és gyomirtó készítményeknél is)

Méhekre nem veszélyes, illetve nem jelölésköteles készítmények esetén bármely időpontban végezhető a permetezés. Méhekre mérsékelten veszélyes készítmények esetén a permetezéseket a csillagászati naplemente előtt egy órával kell megkezdeni és legkésőbb este 11 óráig be kell fejezni. A kezelések az önkormányzat jegyzője felé bejelentéskötelesek. Méhekre kifejezetten veszélyes készítmények a virágzó kultúrákban és egyéb olyan esetben amikor a méhek látogatják az ültetvényt (gyomok, virágai, levéltetvek, körtelevélbolha mézharmatja) nem használhatóak – tájékoztat oldalán a NAK.

Gyümölcsösök növényvédelme

1. Alma

Az almatermésűek ezen időszakban pirosbimbós állapotban, a virágzás kezdetén vannak. Az elmúlt hetek csapadékos időjárási viszonyainak köszönhetően most nagyon fogékony a varasodásra, az aszkospórák könnyedén fertőznek, a gombák pedig be tudnak jutni a bőrszövet alá. Mindenképpen érdemes védekezni! (Javasolt hatóanyagok kezeléshez: mefentriflukonazol, fluxapiroxad, defenokonazol, pirimetanil, ditianon)! A lisztharmattal fertőzött áttelelt ágrészeket metszőollóval érdemes eltávolítani a további fertőzés elkerülése végett. Erős fertőzés esetén kéntartalmú készítményekkel érdemes védekezni, de a kettős hatású (varasodás-lisztharmat) felszívódó gombaölőszerek is kiválóak (Javasolt hatóanyagok kezeléshez: mefentriflukonazol, fluxapiroxad, kén).

2. Csonthéjasok

A csonthéjasok (meggy, kajszibarack, szilva) egyik legveszedelmesebb betegsége a moniliás virág és ágelhalás, amelyet a Monilia laxa nevű gomba okoz. A betegség párás, esős időjárás mellett gyorsan fertőz, így az eddigi időjárási viszonyok kedvezőek voltak a fertőzés korai terjedésének. A gomba szaporítóképlete vízcseppel vagy légmozgással a virág bibére jut, ott megtapad, és mint egy pollen csírázik. Jelenleg a meggy a legérzékenyebb a fertőzésre, érdemes elkezdeni az ellenük való védekezést. (Javasolt hatóanyagok kezeléshez: mefentriflukonazol, boszkalid + piraklostrobin.)

A gyümölcsfák vegyszeres védelmét nem elég évente egyszer elvégezni. Bizonyos betegségek és kártevők a vegetáció meghatározott időszakában jelennek meg és károsítanak. A megelőző permetezés minden gyümölcsösben egy jó megoldás, így megelőzhetjük a károsítók megjelenését. A gyümölcsfák tavaszi permetezése a legfontosabb, de ezek növényvédelme egy egész éves, folyamatos feladat. Mindemellett virágzás után és nyáron sem elhanyagolható a permetezés fontossága. Érdemes nyomonkövetni a növényvédelmi előrejelzéseket, vagy permetezési naptár szerint dolgozni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?