Letarolta a fagy a magyar kerteket: óriási károk érhették a növényeket

Letarolta a fagy a magyar kerteket: óriási károk érhették a növényeket

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban szinte az ország egész területén mértek fagypont alatti hőmérsékletet az éjjeli órákban. Ez különösen az északi és a Duna-Tisza közi régiókat érintette: egyes helyeken -7 fokig süllyedt a hőmérséklet. A fagykár jelei nem mindig láthatóak azonnal! Hogyan ismerheted fel és mit tehetünk a károk minimalizálására?

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A növények egészsége szempontjából a talaj- és légfagy egyaránt veszélyes, függetlenül attól, hogy zsenge, fiatal növényről, vagy felnőtt példányról van-e szó. A nappali olvadás és az éjjeli fagyás sorozatos váltakozása megviseli őket.

Ezek a fagykár tünetei

Gyakran a fagykár szinte azonnal látható a fagyást követően. Ez azonban nem mindig van így és egyes növényeknél, különösen a fás szárúaknál akár több hónapig is eltarthat, mire ennek látható jele lesz:

  • A zsenge fiatal hajtásokon perzselést okoz a túl alacsony hőmérséklet ez halványbarna foltokkal jelentkezik gyakran a levélerek között.
  • Nincsenek biztonságban az örökzöldek sem: itt a perzselés a leveleken keletkezik, azok barnulását okozhatja. (A tünet a babérnál gyakori például.)
  • A zsenge évelők lombja megbarnulhat, megfeketedhet. A szárak gyakran összeesnek.
  • A virágoknál és a fiatal gyümölcsfáknál ún. parafás réteg kialakulását okozhatja a virágok végén. Gyümölcsök esetében a fagykár közismerten súlyos veszélyt jelent, a termés szezonban gyérebb lehet.
  • A hosszan tartó fagyos időszakok egyes cserjék levelén foltosodást okozhatnak.

A károk kezelése

A legtöbb kertész tanúsíthatja, hogy néha a fagykárok egyszerűen elkerülhetetlenek. Mit tehetünk, ha már bekövetkezett a kár?

  • Ha nem várható több fagy, akkor a sérült hajtásokat vágjuk ki, és vágjuk vissza sértetlen oldalhajtásig vagy rügyig.
  • A metszés után juttassunk ki olyan mikrobiológiai készítményt, mely képes segíteni az erős, új hajtások növekedését.
  • A felfagyásnál a fagy “kiemelheti” a földből az újonnan ültetett cserjéket, ezért ellenőrizzük és erősítsük meg újra a talajt körülöttük. Ilyenkor a talajban lévő víz megfagy, ennek következtében megnő a térfogata. Mivel csak felfelé képes terjedni, a talaj felemelkedik. A talajjal együtt a növény is kiemelkedik a helyéről, a lenn maradó gyökerek pedig leszakadnak róla. Ez a lágyszárúakkal és a fiatal facsemetékkel, bokrokkal is megtörténhet.
  • Ha egy kerítés vagy sövény „fagyzugot” okoz, fontoljuk meg egy rés kialakítását, vagy távolítsuk el az alacsonyabb növedék egy részét a hideg levegő elvezetésének javítása érdekében.
  • Ha a lomb meg is feketedett a fagy miatt, a gyökerek még élnek, és még mindig védhetők vagy kiemelhetők,védett helyen tárolhatók. A hideg szélnek kitett kertekben fontoljuk meg a nagyobb védelmet: rácsokkal, bambuszkerítéssel, vesszőből font falakkal, fákkal és bokrokkal hatásosan védekezhetünk a légáramlatok ellen.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?