Így turbózzák fel a talajt a profi kertészek: ezek a trükkök tényleg működnek

Így turbózzák fel a talajt a profi kertészek: ezek a trükkök tényleg működnek

Nagy Z. Róbert
A kertünkbe kerülő növényeket mi telepítjük oda, nem ők szeretnének oda költözni, emiatt nem biztos, hogy a terület adottságai teljesen megfelelnek igényeiknek. A talaj igen lényeges: fontos a tápanyag tartalma, kötöttsége, vízgazdálkodása, és a termőréteg vastagsága. Ezeken akár javíthatunk is - ha szükséges.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Létezik néhány talajjavítási mód, amellyel jobbá tehetjük kertünk talajának a fizikai, kémiai, és biológiai tulajdonságait, termőképességét. Ha kis mértékben is, de amit a természet nem adott meg az adott helyen azt, pótolhatjuk.

A vastag termőréteg már fél siker

Minél mélyebb a talaj termőrétege, az annál kedvezőbb a növények szempontjából. Ideális, ha a sok humuszt tartalmazó feltalaj alatt az alsóbb réteg is ahhoz hasonlatos, hiszen ebben a két felső rétegben helyezkedik el a gyökerek jelentős része. Mély rétegű talajnak számít a 150 centiméternél vastagabb termőréteggel rendelkező talaj, közepesnek a 100-150, mérsékelten sekélynek az 50-100, és sekélynek az a talaj, amelynek termőrétege kevesebb, mint 50 centiméteres. Amennyiben kertünk az utóbbiba tartozik, érdemes még 20-30 centiméter termőtalajt teríteni. Így a mélyebben gyökerező fák és cserjék is jobb körülmények közé kerülnek.

Kötött, vagy laza a talaj?

A talaj szemcséi részben egymáshoz tapadva alkotják annak szerkezetét. A talaj szerkezetétől függően ezek az aggregátumok lehetnek mikro (0,2 mm-nél kisebb), mezo (0,2-0,5 mm), valamint makro (azaz 0,5 mm-nél nagyobb) szemcsék. A szerkezet nélküli talajokból a humusz és a mész hiányzik, ezért ezek a gyenge szerkezetű és minőségű talajok szinte csak az aprózódott alapkőzetet tartalmaznak. A talajszerkezet fenntartását a jó időben végzett talajművelési módok is biztosítják, rossz művelési gyakorlattal pedig rontható a talajminőség. Ilyen az, amikor a túl száraz talajon dolgoznak a munkagépek, és látjuk a traktorok után a nagy porfelhőt. A homoktalajok lazák, az agyagtartalmúak kötöttek, de e két szélsőérték között elég sok változatos talajtípus fellelhető. A kötöttebb talajok előnye, hogy stabilabban tartják a növényeket, kisebb az esélye a szél és a víz eróziós hatásának. De ha túl kötött a talaj, akkor időszakosan víz borította részek alakulhatnak ki, ami levegőtlen körülményeket teremt a gyökeretnek - ez nem jó. A laza talajokon gyorsan leszivárog a víz, így pangó vizes időszakokra nem kell számítani, ám ha a víz gyorsan mélyre, a növények gyökérzónája alá jut akkor azt a növények nem tudják hasznosítani. Legjobb ezért a középkötött talaj.

Így javíthatjuk a kertünk talaját

A talajjavítási módokat két nagy csoportba oszthatjuk. Egyik, amikor valamilyen anyagot keverünk a talajba, javítva ezzel tulajdonságait. Másik, amikor rendszeres és szakszerű műveléssel, mechanikai átmozgatásával, levegőztetésével, keverésével a szerkezetét javítjuk. Legkomolyabb és legköltségesebb javítási mód házikertekben a talajcsere. Ilyenkor egy 30-40 centiméteres mélységű talajszelvény eltávolításra, majd pótlásra van szükség, ami nem kevés költséggel jár. Részleges talajcsere is szükségessé válhat esetenként, például, amikor egy igényesebb növény kerül kertünkbe, amelynek speciális talajigénye miatt a leendő helye körül célszerű kiemelni a földet, és igényeinek megfelelő tulajdonságúval kicserélni azt.

A laza, homokos talajok humusztartalmának növelésével már nagy eredményeket érhetünk el a termőképességet és vízgazdálkodását tekintve. A humusztartalom egyszerűen növelhető istállótrágya, komposzt, vagy tőzeg (ez kertészetekben, bálákban kapható) bekeverésével. Vásárolhatunk erre a célra granulált baromfi-, vagy sirály guanót is. Az agyagos, levegőtlen, rossz vízáteresztő, nagyon kötött talajokat homok vagy perlit hozzáadásával tehetjük lazábbá. Az erősen kilúgozott erdőtalajok ismérve, hogy leginkább helyoldalakban, dombok lejtőin alakulnak ki. A csapadéktól kilúgozott talajok színe fakó, hamuszürke, a termőréteg sekély, kevés humuszt és tápanyagot tartalmaz. A talaj levegőtlen, tömörödő. E hibákat meszezéssel, szerves trágya beforgatásával tudjuk javítani, de segíthet a pillangós virágú vetemény, például lucerna vagy vörös here talajba forgatása is foszfátműtrágya kíséretében. Ez mind a talaj szerves humusz anyagainak gazdagítását célozza meg, ami javítja szerkezetet. Leromló mezőségi talajoknál fő problémát a szél és víz általi erózióval összefüggő termőréteg elvékonyodása okozza. Megközelítőleg 50 centiméteres mélységben mészlerakódás következhet be, ami miatt romlik a talaj vízbefogadó képessége. A megoldás itt is nagy tömegű szerves anyag beforgatása, ami lehet tőzeg, vagy komposzt. A zöldtrágyanövények vetésével és beforgatásával az eredmény itt is javítható.

Jól művelve javul a talaj

Talajműveléssel azaz szükség esetén ásással, kapálással, gereblyézéssel tudjuk a kiskertben a talajrészecskéket aprítani, és a talaj alkotórészeit keverni. Kötött talajoknál az őszi szántás, vagy ásás elősegíti a téli csapadék betárolását. Tavasszal pedig kapálással tudjuk a magágyhoz szükséges szemcseméretet kialakítani. Meleg napokon az öntözéseket követően, amikor már nem iszapos a talaj, érdemes a felső talajréteget kissé feltörni, néhány centiméter mélyen. Ennek köszönhetően javul a talaj víztartó képessége, mert a kapillárisok megtörnek, így nehezebben párolog ki a talajból a nedvesség. Ez egyben gyommentesítési munkának is tekinthető. A humuszban gazdag felső réteget ne forgassuk le mélyen az alsóbb talajrészekbe, mert ezzel, lehet, hogy több kárt okoztunk, mint hasznot. Így a humuszos réteg a gyökérzóna alá kerülhet, ahol annak jó tulajdonságai nem hasznosulhatnak. Érdemes megismernünk kertünk talajának tulajdonságait, és a különféle munkafolyamatokról és talajjavítási módszerekről ennek tükrében döntenünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?