Ezt sokan elrontják a növények gondozásakor: erre mindenképp figyelj oda

Ezt sokan elrontják a növények gondozásakor: erre mindenképp figyelj oda

agrarszektor.hu
A növényeket bizonyára sokan szeretik, ám vannak olyanok is, akik egyenesen rajonganak értük vagy éppen a kertészkedés nyújtja számukra a legnagyobb kikapcsolódást. Ebben az esetben a palánták gondozására extra figyelmet fordítanak, ám sokszor a legnagyobb igyekezet ellenére is akadhatnak gondok, például, hogy elkezdenek sárgulni a levelek. Ilyenkor sem kell megijedni, mint szinte mindenre, van megoldás. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mik lehetnek a legnagyobb hibák, amiket elkövethetünk, illetve, hogy pontosan mit is tehetünk ilyenkor.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A palánták meglehetősen érzékenyek és sérülékenyek lehetnek a környezetükben bekövetkező változásokra. A kisgyermekekhez hasonlóan gondosan kell gondoskodni róluk, hogy erősek és egészségesek legyenek. Az elsárgult leveleknek pedig minden bizonnyal nem sok növénytulajdonos örül - írja a balconygardenweb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem megfelelő a fény

A nem megfelelő fény a palánták sárguló vagy sápadt leveleihez vezethet. A rossz fényviszony akadályozza a fotoszintézis folyamatát, és befolyásolja a klorofilltermelést. Ügyeljünk, hogy a csemeték megfelelő fényt kapjanak azáltal, hogy jól megvilágított helyre rakjuk őket. Ha erre nincs mód, lámpákat is bevethetünk.

Túl sok a napfény

Bizony a túl sok közvetlen napfény sem ideális, hiszen ez napégéshez vezethet. Az intenzív hő és sugárzás károsíthatja a levelek érzékeny szöveteit, ami sárguláshoz vezet. A fénygátlás akkor következik be, amikor a csemeték a fotoszintézisre való képességüket meghaladó intenzitású fényt kapnak. Ez egyensúlyhiányhoz vezet a levelek által elnyelt energia és a fotoszintézishez felhasznált energia között, ami a levelek sárgulásához vagy kifehéredéséhez vezet. A palánták a nap legmelegebb óráiban, jellemzően a késő délelőtt és a délutáni órák között hajlamosabbak a leégésre. Ezekben az órákban próbáljuk meg nem a tűző napsütésben hagyni a növényeinket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Túlöntözés vagy rossz vízelvezetés

A túl nedves talaj is okozhat sárguló leveleket a palántáknál. A túlöntözés szintén és a rossz vízelvezetés pedig súlyosbíthatja a problémát. A probléma kezelése érdekében hagyjuk, hogy a talaj az öntözések között kissé kiszáradjon - ezt az ujjunkkal tudjuk is ellenőrizni. A talaj vízelvezetését szerves anyagokkal tudjuk módosítani is, illetve fontos, hogy a cserepeken, edényeken megfelelő vízelvezető lyukak legyenek.

Tápanyaghiány

A nitrogén létfontosságú a levélfejlődéshez és az általános növekedéshez. A nitrogénhiány az idősebb levelek sárgulását okozhatja. A nitrogénhiány kezelésére alkalmazzunk magasabb nitrogéntartalmú műtrágyát vagy használjunk szerves nitrogénforrásokat, például komposztot vagy halemulziót. A vas nélkülözhetetlen a klorofilltermeléshez, és hiánya interveinális klorózishoz vezet, amikor a levél erezete zöld marad, míg a közöttük lévő terek sárgulnak. A vashiány kezelésére vas-kelát vagy vas-szulfát alapú műtrágyákat használhatunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Túltáplálás

Bizonyos tápanyagok túlzott mennyisége mérgezővé válhat a palánták számára. A magas nitrogén szint például nitrogénmérgezést okozhat, ami a levelek sárgulásához vagy barnulásához vezethet. Ezt az állapotot gyakran nevezik "égésnek" vagy "műtrágyaégetésnek". Hasonlóképpen, más tápanyagok, például kálium foszfor vagy mikrotápanyagok túlzott szintje is vezethet mérgezési tünetekhez és a levelek sárgulásához. Ha műtrágyát használunk, minden esetben kövessük és tartsuk be a rajta szereplő utasításokat, arányokat! Ha tehetjük, próbáljunk meg a természetességre törekedni.

Az átültetés fontossága

Ha a palántákat hosszabb ideig kis konténerekben tartjuk, akkor az a gyökérzetüknek (ami folyamatosan növekszik), nem tesz jót, mivel összegabalyodhatnak vagy tömörülhetnek. Ennek következtében a palánták gyökereinek nem lesz elegendő helyük a növekedéshez és nehezebben férnek hozzá a szükséges tápanyagokhoz és a vízhez. A korlátozott gyökérterület tápanyaghiányhoz és vízstresszhez vezethet, ami a levelek sárgulásához vezethet.

Ilyenkor ültessük át a palántákat nagyobb edénybe vagy a termesztési helyükre a növekedés megfelelő szakaszában. Ebben az esetben is érdemes figyelembe venni az adott növény igényeit, növekedését, és ehhez ütemezni az átültetést. Fontos megjegyezni, hogy a palánták átültetése kényes folyamat lehet, ezért bánjunk óvatosan velük, és gondoskodjunk arról, hogy az új tárolóedények vagy kerti ágyások megfelelő talajjal és megfelelő vízelvezetéssel legyenek ellátva.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ügyeljünk a kártevőkre, betegségekre

Egyes kártevők vagy betegségek is okozhatnak sárguló leveleket a palántákon. Ilyenkor számos dologgal megoldhatjuk a problémát, a kérdés csak az, hogy milyen kártevő vagy betegség támadta meg a növényünket. Rovarölő szappanokat, gombaölőszereket is bevethetünk, de rengeteg hasznos házi praktika, szer is létezik, amivel garantáltan megszabadulhatunk tőlük. Sokszor pedig elég az egyszerű mechanikai védekezés is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?