Egyre többen ültetnek így növényeket Magyarországon: új őrület hódít itthon

Egyre többen ültetnek így növényeket Magyarországon: új őrület hódít itthon

agrarszektor.hu
Egyre népszerűbbek az úgynevezett ültetőládák, vagy más néven magaságyások, amik megkönnyítik a hobbi kertészek dolgát, főleg az olyan területeken, ahol a talaj nem igazán termékeny. A magaságyás többek között azért is praktikus találmány, mert a palántázás és egyéb munkák közben nem kell a földön térdelni, az ide ültetett növények gondozása kényelmesebb, továbbá az ember maga tudja összeállítani a növényeknek leginkább megfelelő talajszerkezetet. De az sem utolsó szempont, hogy nem kell feltétlenül a boltban megvásárolni, hiszen az ember maga is könnyen megépítheti ezeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sokan évről-évre próbálkoznak azzal, hogy bevessék kertjüket vagy meglévő földjeiket. Az természetesen változó, hogy ki, milyen sikerrel végzi ezt. Rlőfordulhat, hogy a palánták nem kedvelik azt a talajt, amibe ültetik őket. Mivel a föld minősége és összetétele országrészenként változik, érdemes tisztában lenni, hogy kertünk talaja milyen növényeknek kedvezhet. Ha viszont nem akarunk ezzel kísérletezni vagy meguntuk a folyamatos próbálkozást, akkor érdemes a kertben összeütni néhány ültetőládát vagy magaságyat - olvasható a HelloVidék oldalán.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy az ültetőládákat csak nagy kertekbe érdemes megépíteni. Ez nem így van, hiszen éppen az az egyik előnyük, hogy akkorát építünk belőlük, amekkorát szeretnénk, illetve, amekkora elfér a kiskertünkben, vagy épp a teraszunkon. De nem csak ezért érdemes barkácsolni néhány magaságyat. Amint arról fentebb is szó volt, ha a kertünk talaja rossz minőségű, érdemes próbát tenni az ültetőládákkal. Ezekbe a boxokba, mi magunk keverhetjük ki a növényeknek a földet. Sőt, vásárolhatunk kifejezetten a növény igényeire szabott virágföldet, paláknak való földet is. A növények gondozása is könnyebb lehet, ha egy ládában cseperednek fel. Nem kell a földig hajolgatni gyomlálás közben, ezzel kímélhetjük a hátunkat és az ízületeinket is. Éppen ezért érdemes idősebb rokonaink kertjében is magaságyat építeni, hogy ne mondjanak le kedvelt időtöltésükről, a kertészkedésről sem. De ezzel védjük az ő egészségüket is.

Mennyibe kerülnek az ültetőládák?

Az magától értetődik, hogy a nagyobb kertészeti áruháhaz kínálatában is kaphatóak magaságyások, amik valamivel drágábbak, mintha saját magunk készítenénk el. Ennek az az oka, mert nem csak sima magaságyásak kaphatók már a piacokon, hanem az egyes termékek már beépített öntözőrendszerrel és vízszintmérővel is fel vannak szerelve, hogy garantáltan eredményes legyen a palántázás! Mennyibe kerül most a boltokban egy készre szerelt magaságyás? A HelloVidék 2023. július 9-én az alábbi árakat találta:

A Praktiker kínálatában van:

  • 380 literes magaságyás, ennek ára 38 ezer forint;
  • 137 literes, melynek ára 15 ezer forint;
  • illetve van még kisebb, 47 literes is 6 ezer forintért.

De egyszerű virágládák is vannak, ha csak virágokat nevelnénk, ezek ára 30-32 ezer forint között mozog. Ezzel szemben az OBI kínálatában rengeteg magaságyás közül választhatunk, határ a csillagos ég, az árak tekintetében is.

Az OBI-nál a következő opciók vannak:

  • a fából készült magaságyások ára 10,5 és 288 ezer forint között mozog;
  • a fém magaságyások ára 11,5 és 502 ezer forint között van;
  • A műanyag magaságyások ára pedig 10-55 ezer forint között mozog.

A Bauhaus áruházaiban is bőven találni magaságyásokat:

  • itt a legolcsóbban 12 ezer forintért vehetünk magaságyást, ez a legkisebb méret;
  • a legdrágábban pedig 392 ezer forintért, ez pedig a legnagyobb méret.

Mit tehet, aki inkább elkészítené a magaságyását?

Először is tudnunk kell, miből és hogyan építsük meg a magaságyakat. A keretet mindenképpen kezeletlen fából kell összeállítani. Ez azért fontos, mert sok esetben a falapokat valamilyen olajjal lekezelik, amik viszont károsak lehetnek a növekvő zöldségekre, növényekre nézve. Sőt ránk nézve is, hiszen el szeretnénk fogyasztani majd a keretben nevelt növények terméseit. A hobbikertészek körében az egyik legnépszerűbb alapanyag az egyszerű fadeszka, aminek a vastagsága 5 cm körül mozog.

Mérete személy- és igényfüggő, az egészen pici, erkélyre szánt magaságyástól kezdve a 2 méter hosszúságú kivitelig számos variáció létezik, ennek tényleg csak a képzelet és a pontos szükségletek szabnak határt! Az biztos, hogy az ágyás magasságának 60 és 80 centi között érdemes mozognia, hiszen ilyen paraméterek mellett tudunk majd kényelmesen kertészkedni. További praktikus szempont, hogy ne legyen túl széles. Akkor ideális, ha kényelmesen át tudunk nyúlni rajta, nem kell megkerülni ahhoz, hogy a túloldalt elérjük.

A keret összeállítása után a profik legtöbbször kibélelik a keretet valamilyen fóliával, ezzel is távol tudják tartani a nedvességet a fától, így sokáig használható marad a magaságy. Persze ez a rész kihagyható, főleg akkor, ha még csak kísérletezünk, esetleg egy nyárra próbálnánk ki a magaságyást. Viszont, ha ezt a módszert alkalmaznánk és fóliával béleljük ki az ágyást, vegyük figyelembe ezt az öntözés során is, hiszen így több folyadék marad meg a láda alján, mivel nem tud a fóliából kifolyni a víz. Éppen ezért folyamatosan ellenőrizni kell a láda földjének nedvességét. Ha nem teszünk bele fóliát, figyelembe kell vennünk, hogy a magaságy földje könnyebben kiszárad, így ügyelni kell a rendszeres öntözésre.

Ezután jöhet a rétegezés, hiszen ezzel is szabályozhatjuk a ládánk víztárolását. Első körben tegyünk bele egy réteg kavicsot, ami segít majd a víz megtartásában. Erre jöhet egy durvább réteg, ebbe lehetnek fák- vagy bokrok ágai apróra vágva. Ezután jöhet egy kicsit finomabb réteg, ebbe a levágott, kigyomlált füvet rétegezzük. Ha ezzel végeztünk, jöhet a gondosan kiválasztott és a megfelelő tápokkal, összekevert föld. Ez lesz az a réteg, amibe ültetni kell a magokat, hagymákat, palántákat. Nagyon fontos, hogy tartsuk észben, a föld folyamatosan ülepedni fog, mivel a különböző rétegek között elkezdődik a bomlás. Pont ezért figyelni kell arra is, hogy a legfelső, termőföldes réteget tudjuk pótolni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?