2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Sokan termesztenek az erkélyen zöldségeket, de ezt elrontják: itt hibáznak

Sokan termesztenek az erkélyen zöldségeket, de ezt elrontják: itt hibáznak

agrarszektor.hu
Egyszerű praktikákkal gyönyörű kiskertté varázsolhatjuk erkélyünket, ahol a virágzó balkonláda, friss koktélparadicsom, fűszernövények vagy éppen egy epret termő magaságyás jól megférnek egymás mellett - biztat balkonkertészkedésre Füzesi Melinda, a Praktiker kert- és növényápolási szakértője. A szakember a tervezéstől az ültetésen át a gondozásig és növényvédelemig ad hasznos tudnivalókat, tanácsokat, és ahhoz is kapunk néhány tippet tőle, hogy mit ültethetünk napos vagy árnyékos helyre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az erkély kertészekedés szempontjából a lehetőségek tárháza, érdemes kihasználni, és azon keresztül közelebb hozni magunkhoz a természetet, vagy akár megtermelni saját zöldségünket, gyümölcsünket. Egy kis kreativitással és némi beruházással már néhány négyzetméteren is látványos eredményeket érhetünk el, balkonunkból pedig igazi édenkertet varázsolhatunk - állítja Füzesi Melinda.

1. Mérjük fel erkélyünk adottságait!

A szakértő szerint az első lépés, hogy felmérjük erkélyünk nagyságát, tájolását és adottságait, és átgondoljuk, milyen haszon- vagy dísznövényeket szeretnénk ültetni. A helykihasználás szempontjából fontos, hogy nem csak vízszintesen, hanem függőlegesen is kertészkedhetünk, a különböző futtató és pergolás megoldásokon túl vertikális termesztőedényeket is használhatunk. A megfelelő növények kiválasztásához ismernünk kell a napfényes órák számát, a szélkitettséget, valamint a terület fedettségét, vagyis, hogy például segíti-e az eső a növények vízellátását. Ezeket a lehetőségeket felmérve érdemes tanácsot kérni áruházi, kertészeti munkatárstól - tette hozzá.

2. Ezekre az eszközökre biztosan szükségünk lesz

Füzesi Melinda szerint a kezdőknek gyakorlatilag minden kéziszerszámot érdemes beszerezniük az ültetőkanáltól és ásótól kezdve a kézi gereblyén át egészen a locsolókannáig. Mivel az egyes munkaeszközökből és szettekből egyaránt széles a választék ár és minőség szempontjából is, érdemes egy kis időt szánni a tájékozódásra, és szemügyre venni a kínálatot. Attól függően, milyen növényeket álmodunk az erkélyre, szükségünk lesz még különböző méretű és mélységű ültetőedényre, kaspóra - mondta a szakember, hozzátéve, hogy az alacsonyabb növények jól mutatnak kisebb cserépben, kaspóban is, a nagyobb méretűeket pedig mélyebb balkonládába vagy terjedelmesebb kerámiaedénybe is ültethetjük. A palántáknak, fűszernövényeknek remek megoldás lehet a magaságyás. Mint fogalmazott,

arról is győződjünk meg, hogy az ültetőedény alján vannak lyukak, ahol a fölösleges víz távozhat. Praktikus megoldás lehet az önöntöző balkonláda is, amely folyamatosan biztosítja a megfelelő vízmennyiséget, így akár néhány napra is magukra hagyhatjuk a növényeket, ha elutazunk.

3. Jöhet a föld és a tápanyagok

A kert- és növényápolási szakértő szerint nem érhetünk el látványos eredményt jó minőségű virág- és palántaföld nélkül. Szerencsére az általános virágföldön túl ma már számos speciális, tápanyaggal dúsított, különböző pH-értékű föld közül is választhatunk. Ami lényeges, hogy az ültetőközeg szerkezete laza és kellően vízáteresztő legyen. Az általános virágföld jellemzően dísznövényekhez használható, a muskátli- és balkonföldek pedig kifejezetten egynyári- és balkonnövényekhez. A palánta- és szaporítóföld igen magas hatóanyagtartalommal rendelkezik, amely segíti a gyökeresedést és a fejlődést. A különösen laza, rostos szerkezetű, alacsony pH-értékű savanyúföld ugyanakkor magasabb díszítő és beltartalmi értéket biztosít a savas közeget kedvelő dísznövények és bogyósok számára.

A magaságyást érdemes jó minőségű földdel és/vagy komposzttal, illetve valamilyen drénréteggel is feltölteni, amely tápanyagokban gazdag és jó vízelvezetésű talajt eredményez

- mutatott rá Füzesi Melinda.

4. Válasszunk olyan dísz- és haszonnövényeket, amelyek jól érzik magukat az erkélyünkön!

Nagy segítség a balkon zöldítésében az ültetési terv: ehhez pedig elég egy toll és papír, hogy bejelöljük, mit hova és mivel párosítva szeretnénk ültetni. Fontos szempont a szezonalitás, és hogy mely növények mivel társíthatók. A vetőmagok hátoldalán található piktogramok és leírások segítségével könnyen kiválaszthatjuk az erkélyünkre leginkább illő fajokat. Ha a csomagoláson szereplő további javaslatokat is betartjuk, akkor szép, életerős palántákat, dísznövényeket nevelhetünk - javasolja a Praktiker szakértője. Ha a magaságyásba többféle zöldséget tervezünk, a növények víz- és tápanyagigényének egyeznie kell, és azt is figyelembe kell vennünk, hogy oldalirányba vagy felfelé terjeszkednek-e. A folytonnövő palánták esetében (így például bab, uborka vagy lugas paradicsom) karózásra, hálózásra is szükségünk lesz. 

Az egyre magasabb UV-sugárzás miatt kevés növény bírja a tűző napot, ezért napfényes helyekre érdemesebb mediterrán növényeket, például pálmákat, leandereket ültetni, akár egészen nagy méretűeket is. Ha az erkélyünk kicsi és napos, a balkonládákba ültethetünk szúnyogűzőt, bakopát, muskátlit, vagy olyan évelőt, mint a varjúhájfélék. A növényesítéshez a legideálisabb a félárnyékos fekvés. Itt már nem csak dísz-, hanem haszonnövényeket is ültethetünk. A növények etikettjén leginkább ilyen fényviszonyra utaló piktogramot láthatunk.

5. Így gondozzuk és védjük növényeinket!

Ahogy szabadföldi veteményesnél, úgy balkonláda és magaságyás esetében is igaz, hogy ne ültessünk túl szorosan, hagyjunk elég helyet a növények fejlődéséhez. A rendszeres öntözés mellett gondoskodjunk a megfelelő tápoldatozásról is, ami segíti a lombozat, a virágok és termések fejlődését. Szezonidőszakban a folyamatosan virágzó növényeknek érdemes heti egyszer tápoldatot keverni az öntözővízébe. A dísznövényeket és zöldségféléket sajnos az erkélyen is utolérhetik a különböző kártevők (rovarok, atkák) és gombás betegségek, például a lisztharmat vagy foltbetegségek. Ha ezt tapasztaljuk, mindenképp kérjük ki növényvédelemben jártas szakértő tanácsát a megfelelő növényvédőszer, vagy bio megoldás kiválasztásához, használatához - javasolta Füzesi Melinda, hozzátéve, hogy a növényvédelmet illetően pedig számos különböző szakoldalról és egyéb portálról tájékozódhatunk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31