Tuti tippek nem csak kezdőknek: így lehet bőséges a termés hőségben is

Tuti tippek nem csak kezdőknek: így lehet bőséges a termés hőségben is

agrarszektor.hu
A kiszámíthatatlan időjárás gyakran keresztbe tesz a termesztőknek, hiszen az, hogy mennyi eső esik, mennyit süt a nap, pusztítanak-e viharok, nagyban befolyásolják a termés minőségét és mennyiségét is. Ha olyan kertet akarunk kialakítani, ami ellenáll az időjárási viszonyoknak, ráadásul egyenletes hozamot termel, akkor ideje elgondolkodni azon, hogy konténertermesztésbe kezdjünk. Hogy mit is jelent ez? Mit és hogyan lehet nevelni ilyen körülmények között? Mindez most kiderül!

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egyre elterjedtebb módszernek számít a konténerkertek kialakítása a házikertekben is. Ugyan sokan próbálkoznak a hasonló elven működő olcsó dombágyásokkal, vagy magaságyásokkal, a konténerkertészet előnye, hogy itt minden mozgatható és áthelyezhető. Ez pedig a hirtelen feltámadó viharok, vagy több hétig tartó hőség esetén hatalmas előnyt jelent - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi is a konténerkertészet valójában?

Egyszerű kertészet kis méretű konténerekben. Ezek lehetnek ablakba rakható cserepek, ültető- vagy virágcserepek, amelyeket az ablakpárkányra, teraszra vagy éppen a konyhapultra tehetünk. A konténerkertészet tökéletesen beleillik a felgyorsult életvitelünkbe, mivel jelentősen lecsökkenti a kertészkedés körüli zűrzavart.

Első lépések

Az, hogy mibe ültetjük a zöldségeket, szinte mindegy. Használhatunk műanyag vagy fa virágládákat, vagy hasonló anyagból készült nagyobb balkonládákat is, ami viszont fontos: minden edény aljára lyukat kell vágni, ha még nincs rajta. Ez azért fontos, mert itt tud távozni a felesleges víz. Egy másik sarkalatos pont, hogy ezeket a cserepeket egy tálcára vagy ládába kell szervezned. Ez azért lényeges, mert így válik a "kiskert" mozgathatóvá. Így nem megfelelő időjárás esetén az összes növényt egyszerre lehet fedezékbe szállítani, vagy ősszel melegebb helyen folytatni tovább a termesztést.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vízelvezetés tehát fontos, de mi van még?

Figyelni kell, hogy minden növény cserepe lyukas legyen, hiszen így a felesleges nedvesség távozik, nem rohad meg a zöldségünk. Másrészt, ha ládában vagy tálcán tároljuk az edényeket, figyeljünk rá, hogy ne álljon a tárolók alatt feleslegesen víz. Ezt rendszeresen távolítsuk el!

Nagyon nem mindegy a láda színe, és nem az összkép miatt!

Talán nem is gondolnánk, de fontos a cserepek, ládák színe. Ha fekete edényeket használunk, akkor érdemes tudni, hogy ezek hőt vesznek fel, amely károsíthatja a növény gyökereit. Ha sötét színű cserepeket, ládákat szereztünk be, akkor ajánlott világosabb színűre festeni őket, vagy gondoskodni arról, hogy kellő árnyékot kapjanak hőség esetén.

Figyeljünk oda a talajösszetételre is

Érdemes kiegészíteni a növények földjét a konténeres zöldségkertben.Ha már megvettük a palántákhoz való földet, javíthatunk a minőségén, ha keverünk hozzá tőzeget vagy komposztot. A komposzt javítja a terményhozamot, és hozzájárul a növény fejlődéséhez, egészségéhez. A boltokban megvásárolható tőzeg steril és a pH-értéke is be van állítva. Jótékony hatása még, hogy lehetővé teszi a növények számára, hogy elegendő levegőt és vizet kapjanak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az öntözés kulcsfontosságú lehet

Az edényeket és tartályokat mindig gyakrabban kell öntözni, mint a talajban lévő növényeket. A szezon előrehaladtával és a növények fejlődésével gyökérzetük kibővül, és még több vizet igényelnek. Nem szabad addig várni, amíg a növények hervadni kezdenek. Éppen ezért naponta ellenőrizzük a talajt a cserepekben.

A tökéletes hely kiválasztása

A szél valódi veszélyt jelenthet bármilyen konténerben termesztett növény számára, főleg a magasra növő fajták esetében (például a paradicsom, uborka, tök), hiszen ezek nehézek lesznek, mivel az ágaikon nőnek a termések. Hogy ezt elkerüljük, a konténereket úgy kell elhelyezni, hogy ne legyenek túlságosan szeles helyen. Egy kis szellő kellemes légáramlást jelent és segít megelőzni a gombás betegségek. De egy szélvihar felboríthatja a növényeket és tönkre teheti a már meglévő termést.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hibázni könnyű, mutatjuk, mit ne kövessünk el

A legtöbben azt rontják el, hogy nem az egyforma igényű növényeket ültetik egy közös ládába. Amikor egy kupacba válogatjuk a zöldségeket, fontos ismerni őket, főleg, hogy mit szeretnek: napfényt, árnyékot, sok vizet, kevesebb vizet stb. Fontos, hogy figyeljünk arra, milyen állapotú a talaj a cserepekben. Az öntözés elhanyagolása pusztuláshoz vezethet. Épp úgy, ahogy a túlzott locsolás is. Tartsunk mértéket!

Nem védjük őket a környezeti hatásoktól. Fontos, hogy ne tároljuk a ládákat olyan helye, ahol mindig tűz a nap. Valamint olyan területet keressünk a termesztéshez, ahol nem éri a növényeket túlzott szél és eső. Nem figyelünk a növények méretére. Fontos, hogy az azonos méretű növények esetén se essünk túlzásba és ne zsúfoljuk őket össze egy ládába. Ha nem férnek el, nem tudnak megfelelően fejlődni és a betegségek is hamarabb megtámadhatják őket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?