Ezért pusztulnak a kertben a növények: íme 7 ok, amit sokan észre sem vesznek

Ezért pusztulnak a kertben a növények: íme 7 ok, amit sokan észre sem vesznek

agrarszektor.hu
A talaj minősége és állapota elengedhetetlen tényezők az egészséges növények termesztéséhez, nem árt tehát odafigyelnünk rájuk. De milyen az egészséges talaj és melyek lehetnek azok az árulkodó jelek, amelyek bizonyítják, hogy valami nem stimmel, és baj van a termőtalajjal a kertünkben? Összegyűjtöttünk most rengeteg hasznos tudnivalót arról, hogyan állapíthatod meg, hogy baj van a talajoddal, mikre kell odafigyelned, de azt is megmutatjuk, mi mindent tehetsz azért, hogy egészséges legyen a talaj a kertedben. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahhoz, hogy egészséges növényeink legyenek, elengedhetetlen a jó minőségű és megfelelő tápanyagtartalmú termőtalaj. Hoztunk egy hasznos útmutatót, ami óriási segítség lehet abban, hogy felismerd, ha valami nem stimmel a talajoddal a kertben, megmutatjuk, mik a legárulkodóbb jelek, és arra is mutatunk néhány tippet, hogyan tehetjük garantáltan egészségessé a talajunkat a kertben - írja a balconygardenweb.com.

Milyen az egészséges talaj?

Az egészséges talaj termékeny, tápanyagokban, valamint mikroorganizmusokban gazdag, és elengedhetetlen feltétele az egészséges növények termesztéséhez. Emellett számos élőlénynek biztosít élőhelyet, és segíti a csapadék mélyebb rétegekbe történő elfolyását. Az egészséges talaj jelei a következők:

  • Sötét, gazda szín: Az egészséges talaj általában sötét színű, gazdag és morzsalékos textúrájú.
  • Jó talajszerkezet: A megfelelő vízelvezetést és az ideális levegőzést segíti a talaj jó szerkezete.
  • Ideális víztartó képesség: A jó állapotban lévő talaj képes megtartani és szükség szerint leadni a vizet anélkül, hogy túl nedves vagy túl száraz maradna.
  • Magas szervesanyag-tartalom: Az egészséges talajnak jelentős mennyiségű szerves anyagot kell tartalmaznia, amely komposztból, trágyából és egyéb forrásokból is származhat.
  • Biodiverzitás: A különféle szervezetek, mint például a giliszták, gombák, baktériumok és más mikroorganizmusok hozzájárulnak a talaj egészségéhez.
  • Egészséges gyökérzet: A termékeny talajban erős gyökérrendszer fejlődik, ami tápanyagokat és stabilitást biztosít a növény számára.
  • Kevés gyom: Ha a talajban kevés a gyom, akkor az azt jelenti, hogy kiegyensúlyozott a tápanyagtartalma és megfelelő az egészségi állapota. 

Milyen a nem egészséges talaj?

Az a talaj, amelyen rossz gazdálkodási gyakorlatokat folytattak, nem megfelelőn munkálták meg, és emiatt képtelen támogatni az egészséges növények növekedését, egészségtelen talajnak számít. Az ilyen talajokat általában nem túl ideális fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságok jellemzik.

1. Fizikai jelek

A rossz talajszerkezet, a tömörödés és az erózió mind az egészségtelen talajt jelzik. A rossz talajszerkezet ismérve a rögösödés, illetve a repedezettség, a tömörödés következtében korlátozódik a levegő és a víz áramlása a talajban, erózióról pedig akkor beszélünk, amikor a szél és a víz miatt csökken a talaj termelékenysége.

2. Kémiai jelek

Az egészségtelen talaj ismérve a tápanyagok egyensúlyhiánya, valamint a túl magas sótartalom és savasság is. A tápanyag-egyensúly felborulása akkor fordul elő, ha a talaj nem tartalmaz bizonyos alapvető tápanyagokat, vagy túl sokat raktároz valamelyikből. A sótartalom a talaj magas nátrium- vagy kloridszintjének mutatója. Ha savas talajjal van dolgunk, akkor a pH-ja 5,5-nél alacsonyabb.

3. Biológiai jelek

A szerves anyagok, illetve az olyan szervezetek, mint a giliszta mennyiségének csökkenése a talajban, annak egészségtelen állapotára utal. A szerves anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges talajhoz, és az ott élő élőlények számára is táplálékforrást biztosítanak. A talaj szervesanyag-tartalmának csökkenése a talaj termékenységét is rontja, és a hasznos szervezetek száma is kevesebb lesz.

Árulkodó nyomok, amik biztosan talajgondokra utalnak!

1. Repedezett talaj

A heves esőzések vagy szél okozta talajerózió szárazzá, porossá és repedezetté teheti a földet, ez pedig akár a növények életébe is kerülhet. Ugyanígy repedezett lesz a talaj akkor is, ha kevés csapadékot vagy kap, vagy ritkán öntözzük, így ha megnöveljük a locsolások számát, sokszor máris megoldhatjuk a problémát. A rossz vagy egészségtelen talajból hiányzik a nedvesség és a tápanyag, ami miatt kiszárad és megreped. Ha nehezen tudunk lyukat ásni a földbe, akkor biztosan baj van, és az is biztos, hogy a növény növekedéséhez szükséges oxigén és víz felvétele is nehézkessé válhat.

2. A talaj színe

A rossz talaj színe is árulkodó, hiszen általában barna, emellett száraz benyomást kelt. Az egészségtelen talaj locsoláskor sárossá válik, míg a jó talaj magába szívja a nedvességet, és nincs iszapos érzete. 

3. Fehér réteg, lerakódás a talajon

Ha fehér lerakódás van a talajon, az a gyökér körüli só felhalmozódását jelenti, ami általában rossz hatással van a növény növekedésére. Ilyenkor csökken a növény számára elérhető víz mennyisége, hiszen a gyökerek nem tudnak megfelelően működni. 

4. Homokos vagy agyagos talaj

A túl homokos vagy túl agyagos talaj nem alkalmas növénytermesztésre. Ilyenkor ugyanis nagyon kevés tápanyag van a talajban ahhoz, hogy a növények életben tudjanak maradni, az agyagos talajban ráadásul a gyökerek sem tudnak megfelelően fejlődni, illetve oxigénhez jutni. 

5. Túlhasznált talaj

A túlhasznált talaj valamilyen mezőgazdasági vagy egyéb tevékenység következményeként alakul ki, ilyenkor a termőképessége olyan szinten lecsökken vagy kimerül, hogy rossz talajszerkezet és termékenység, tömörödés, illetve erózió alakul ki. A talajok elhasználódása és túlzott igénybevétele az egész világon problémát jelent, de főleg a fejlődő országokban jellemzőek. Ezekben a talajokban általában erős szervesanyag-hiány van, alacsony a tápanyagszintjük, így gyakran rosszabb terméshozamok születhetnek, és könnyebben alakulhatnak ki betegségek. Szélsőséges esetekben előfordulhat, hogy a talaj teljesen élettelen lesz, és semmi sem nő meg rajta, vagyis nem alkalmas növénytermesztésre. 

6. Lúgos talaj

A lúgos talaj általában nagy mennyiségben tartalmaz például kalcium-karbonátot, nátrium-karbonátot és kálium-karbonátot. Magas, általában 7,5 és 9,5 közötti pH-értéke miatt bázikus talajnak is nevezik. A lúgos talajban alacsony az alapvető tápanyagok, például a nitrogén, a foszfor és a kálium szintje, ami megnehezítheti a növények növekedését. A lúgos talaj általában rosszul veszi fel a vizet, ezért gyakran rossz vízelvezetésű. Emellett a lúgos anyagok magas koncentrációja miatt ezen talajok felszínénk gyakran vannak fehér lerakódások.

7. Rögök a talajban

A rögök általában a szerves és ásványi anyagok felhalmozódását jelzik a talajban. Ilyenkor rossz vízelvezetés alakulhat ki, hiszen ha túl tömör a talaj, akkor előfordulhat, hogy a víz nem tud megfelelően távozni, ez pedig a víz felhalmozódásához vezethet. Az ilyen típusú talaj megnehezítheti a növények számára, hogy oxigénhez jussanak a gyökerek, ez pedig rossz növekedéshez vezethet. A rögök emellett megakadályozhatják a tápanyagok egyenletes eloszlását a talajban, ami egyes területeken tápanyaghiányhoz vezethet. A rögök kialakulását számos tényező okozhatja: a nehézgépek gyakori alkalmazása, illetve a műtrágyák használata is vezethet tömörödéshez. Ahhoz, hogy ilyenkor javítani tudjuk a talaj állapotát, fontos megismernünk az okokat ahhoz, hogy a megtehessük a megfelelő lépéseket.

Összegzés, avagy mit tegyünk az egészséges talajért?

Mutatunk néhány tuti trükköt, amellyel garantáltan jó állapotú és tápanyagokkal teli lesz a kertünk talaja:

  • Teszteld a talajod: Mielőtt elkezded a talajjavítást, tudd meg, hogy mi is pontosan a baja. Végezz talajvizsgálatot, határozd meg a talaj tápanyagszintjét, a pH-ját, így pontosan fogod tudni, hogy mit kell tenned. 
  • Használj szerves anyagokat: Adj szerves anyagokat a talajhoz, ez ugyanis az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja annak javítására. A szerves anyagok növelik a talaj nedvesség- és tápanyagmegtartó képességét, javítják a talaj szerkezetét, és elősegítik a hasznos élőlények számára szükséges egészségesebb környezet kialakítását. A trágya és a komposzt ideális szerves anyagok.
  • Adj plusz tápanyago(ka)t a talajhoz: Szükség esetén különböző tápanyagokat is adhatsz a talajhoz. Ha a talajvizsgálat eredménye azt mutatja, hogy hiányzik egy adott tápanyag, akkor azt műtrágya segítségével pótolhatod. Ilyenkor azonban oda kell figyelni a mennyiségekre, könnyen túl lehet ugyanis adagolni a műtrágyát, azzal pedig pont ellenkező hatást érhetünk el.
  • Javítsd a vízelvezetést: Ha a talaj gyakran túl nedves vagy ázott, akkor bizony a vízelvezetés javítására szorul. Szerves anyagok, például komposzt hozzáadásával javíthatunk mindezen, emellett a levegőzését is növelhetjük. Vízelvezető csatornákat is létrehozhathatunk annak érdekében, hogy segítsük a felesleges víz eltávozását a növények gyökereitől.
  • Fontos a talajtakarás: Talajtakaró alkalmazásával nyáron hűvösen, télen pedig melegen tarthatjuk a talajt, miközben megakadályozzuk a gyomok fejlődését, és a nedvességet is bent tarthatjuk a földben. Használhatunk különböző szerves talajtakarókat is, mint például a szalma, vagy a levágott fű, de különböző szintetikus takarókat is bevethetünk.
  • Figyelj a talajművelésre: A megfelelő talajművelés elengedhetetlen a talajjavításhoz, a föld fellazítása, levegőztetése lehetővé teszi a könnyebb vízfelvételt és annak megtartását, illetve a gyökérnövekedésnek is kedvez. Emellett a talaj átforgatása segíti a szerves anyagok és tápanyagok felszívódását a talajba.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?