Óriási pusztítást végez ez a kártevő a magyar kertekben: így lehet védekezni ellene

Óriási pusztítást végez ez a kártevő a magyar kertekben: így lehet védekezni ellene

agrarszektor.hu
Növényeink sok boldog, szép pillanatot okozhatnak nekünk, emellett igazi ékei lehetnek otthonunknak. Védelmük éppen ezért is fontos, ám sokszor a legnagyobb igyekezet ellenére is megtámadhatják őket betegségek vagy esetleg kártevők. A liszteskékkel is meggyűlhet a bajunk, hiszen amilyen aprók, akkora galibát tudnak okozni. A természetesség, mint minden esetben fontos, így ne kezdjünk el fejetlenül a vegyszerek után nyúlni és a vakvilágba fújkálni. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tuti tippet, amiknek segítségével nem kell gázmaszkban lennünk otthon, ha a zöldjeinket ellepték a nemkívánatos vendégek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Még mielőtt a dolgok mélyére ásnánk, nézzük, hogy mik is azok a liszteskék? Az üvegházi molytetű vagy liszteske gyakori kártevője az üvegházaknak, fóliasátraknak, károsíthatja a szobanövényeket, főként nyáron a konyhakertben is nagy károkat tud okozni. A kifejlett rovar körülbelül 1 mm hosszú, fehér, lepkeszerű és a levél fonákján él, egyben itt is károsít, ahogy lárvái és bábjai is. Petéit szintén a levél fonákján rakja le, tehát valóban nem egy kellemes látogatóról van szó, érdemes távol tartani tőlük a növényeinket. Lássuk, hogy hogyan tehetjük!

EZ IS ÉRDEKELHET

Permetezzünk természetes módon

Az egyik legegyszerűbb mód, ha erősebb vízsugárral próbáljuk meg eltávolítani őket, amit akár egy slaggal is megtehetünk - írja a balconygardenweb. Ha biztosra szeretnénk menni, adhatunk egy kis folyékony szappant is egy gallon vízhez, majd azt permetezzük rá a növényünkre. 3 naponta elvégezhetjük ezt a műveletet, amíg meg nem szabadulunk a liszteskéktől.

Tartsuk tisztán a lombozatot

Szűrt vízzel átitatott nedves, puha ruhával, ronggyal töröljük le a levelek és szárak felső és alsó részét, így tisztán tarthatjuk a zöldjeinket. Ráadásul segít abban is, hogy megszabaduljunk a liszteske tojásaitól (ha vannak). Ha akadnak sérült levelek is, óvatosan távolítsuk el, és rakjuk bele őket egy műanyag zacskóba, mert az aljukon lehetnek a tojások, így mindenképp érdemes megszabadulni tőlük.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jöhet a karantén

Nem kell megijedni, természetesen nem nekünk kell karanténban lennünk, hanem a fertőzött növényünknek. Ha tehát fertőzést veszünk észre, akkor izoláljuk el az érintett növényt/növényeket, és tartsuk távol őket legalább 2-4 hétig a többitől.

A porszívó ereje
 
Egy kisebb méretű porszívó segítségével óvatosan el tudjuk távolítani a liszteskét, arra viszont ügyeljünk, hogy nehogy kárt tegyünk a zöldjeinkben! Ha ez megtörtént, ürítsük ki a zsákot és tegyük egy kültéri szemetesbe.

Használjunk ragadós, sárga lapokat

Ezeket a csapdákat valószínűleg senkinek sem kell már bemutatni, számos helyen találkozhattunk velük. Jó hír, hogy ezek ellen a kártevők ellen is alkalmazhatjuk, hiszen a sárga szín vonzza őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Rovarölő szappan

Erősebb fertőzés esetén alkalmazzunk rovarölő szappant, amit akár mi magunk is elkészíthetünk: 1-2 evőkanál kasztíliaszappant és fél teáskanál étolajat keverjünk el egy gallon vízben. Jól keverjük össze és permetezzük a növény érintett területére. Kerti növények esetében közvetlenül naplemente előtt vagy kora reggel alkalmazzuk, szükség esetén pedig ismételjük meg.

Próbáljuk ki a neem olajat

A neem olaj nagyon hatékony lehet a liszteskék ellen. Készítsünk levélpermetet ellenük úgy, hogy egy teáskanál neem olajat 1 liter vízben elkeverünk. Ezután jól rázzuk fel, és vigyük fel a lombozatra, és hetente egyszer vagy kétszer 2 hétig ismételjük meg.

Tartsunk ilyen növényeket

A legegyszerűbb módja a védekezésnek, ha olyan növényeket termesztünk, melyek taszítják a liszteskéket. Ilyen például a petrezselyem, a bazsalikom, a menta, a koriander, a metélőhagyma, a hagyma, a kapor vagy a körömvirág.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fényvisszaverés

Valamilyen fémes anyaggal, például alufóliával takarjuk le óvatosan a talajt. A fényvisszaverő anyag zavaró ezeknek a rovaroknak, így távol lehet őket tartani.

Használjunk hamut
Tegyünk fahamut az érintett növényekre és a környező területekre, ahol felbukkantak a kártevők, a hamu pillanatok alatt kiszárítja és megfojtja őket. Ez a trükk a levéltetvek és lisztbogarak elleni védekezésben is segíthet.

Szódabikarbóna

Adjunk hozzá 1/3 teáskanál szódabikarbónát, 6-7 csepp folyékony szappant és fél teáskanál növényi olajat fél liter meleg vízhez. Jól keverjük össze, és permetezzük oda, ahol az liszteskéket észleltük. Rövid időn belül megszabadulhatunk így tőlük.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tejpor nem csak a kávéba ideális

Adjunk hozzá 3-4 teáskanál tejport egy liter vízhez, és permetezzük az érintett területekre. 1:1 arányban vízzel hígított tejet is használhatunk akár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31