Kártevők szállhatják meg a kerteket itthon: akár a termés is oda lehet

Kártevők szállhatják meg a kerteket itthon: akár a termés is oda lehet

agrarszektor.hu
Pár évtizede még megszokott volt, hogy aki kertes házban lakott, ott zöldségeket és gyümölcsöket termesztett. Idővel felváltotta a helyüket a gyep, a díszkert. Ma már azonban érezhető a pozitív elmozdulás: egyre több fiatal család is termel saját fogyasztásra gyümölcsöket és zöldségeket. A becslések szerint Magyarországon mintegy 250 ezren foglalkoznak háztáji vagy hobbi kertészkedéssel, azonban a legtöbben kihívásokkal küzdenek, ha kórokozó vagy kártevő jelenik meg a kertben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hazai kiskerti növények közül zöldborsót, sütőtököt, cukkinit, főzőtököt a legkönnyebb termeszteni. A legtöbb konyhakertben megtalálható a sárgarépa, petrezselyem, valamint a nagy kedvencnek számító paprika és a paradicsom is. Népszerűek az akár balkonon is termeszthető fűszernövények - a bazsalikom, az oregánó, a rozmaring. A gyümölcsök között pedig a cseresznye, a meggy és a kajszibarack, az alma és körte vezet, de egyre nagyobb számban jelennek meg idehaza egzotikus fajták is, mint például a datolyaszilva vagy a kivi. Az eredményes kertészkedés érdekében számolni kell a kártevők elleni kihívások megoldásával is - olvasható a közleményben. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Többféle veszély leselkedik a növényekre

A levéltetvek nemcsak a kiskertet, hanem a dísznövényeket is károsíthatják. Szintén nagy kártételre képesek a különböző legyek, lepkék és molyok lárvái. Aktivitásuk legszembetűnőbb jele, hogy a gyümölcs vagy a zöldség kukacos vagy hernyó rágta. Az utóbbi évek egyik legnagyobb kártevője a dióburok fúró légy, ami a június végétől rajzik el és a zöld, puha zöld héjú dióba rakja le a petéit.

A kártevők megjelenése általában szemmel is jól érzékelhető: egy levéltetű kolónia miatt az összes levél becsavarodik, illetve ragad a teljes növény. Lisztharmat megjelenésekor előbb utóbb minden fehéres színű lisztharmatos lesz. A gombabetegségek típusától függően megjelenésükkor, különböző foltok, sárgulások, barnulások és elszáradt növényi részek jelennek meg. Nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket, mert akár a teljes termés elvész!

A növények is lehetnek betegek

Legáltalánosabb gombabetegség szőlőben a peronoszpóra és a lisztharmat, ami ezen felül nagyon sok gyümölcsben és zöldségben is megjelenhet. Súlyos károkat tud okozni a kertekben előforduló fehérpenészes rothadás, a szklerotínia, illetve általánosan előforduló gomba, a szürkepenész. A betegségek közé sorolhatjuk az alternáriás levélfontosságot is, és a fuzáriumot, ami még a gyepet is veszélyezteti. A sikeres kertészkedésben a megelőzésnek hatalmas szerepe van, mert sok esetben, ha már megjelent a betegség, akkor korlátozottak a lehetőségeink a védekezésben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Figyelni kell a rovarok jelenlétére is!

Az otthonukban megjelenő hangyák kellemetlen vendégek lehetnek, nemcsak a morzsákat szedik össze, hanem bizonyos fajtái, előszeretettel károsítják az épületek faanyagait és akár a szigetelést is. A nem kevésbé hívatlan legyek, szúnyogok, poloskák, csótányok pedig betegségek hordozói is lehetnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03