Kártevők szállhatják meg a kerteket itthon: akár a termés is oda lehet

Kártevők szállhatják meg a kerteket itthon: akár a termés is oda lehet

agrarszektor.hu
Pár évtizede még megszokott volt, hogy aki kertes házban lakott, ott zöldségeket és gyümölcsöket termesztett. Idővel felváltotta a helyüket a gyep, a díszkert. Ma már azonban érezhető a pozitív elmozdulás: egyre több fiatal család is termel saját fogyasztásra gyümölcsöket és zöldségeket. A becslések szerint Magyarországon mintegy 250 ezren foglalkoznak háztáji vagy hobbi kertészkedéssel, azonban a legtöbben kihívásokkal küzdenek, ha kórokozó vagy kártevő jelenik meg a kertben.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A hazai kiskerti növények közül zöldborsót, sütőtököt, cukkinit, főzőtököt a legkönnyebb termeszteni. A legtöbb konyhakertben megtalálható a sárgarépa, petrezselyem, valamint a nagy kedvencnek számító paprika és a paradicsom is. Népszerűek az akár balkonon is termeszthető fűszernövények - a bazsalikom, az oregánó, a rozmaring. A gyümölcsök között pedig a cseresznye, a meggy és a kajszibarack, az alma és körte vezet, de egyre nagyobb számban jelennek meg idehaza egzotikus fajták is, mint például a datolyaszilva vagy a kivi. Az eredményes kertészkedés érdekében számolni kell a kártevők elleni kihívások megoldásával is - olvasható a közleményben. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Többféle veszély leselkedik a növényekre

A levéltetvek nemcsak a kiskertet, hanem a dísznövényeket is károsíthatják. Szintén nagy kártételre képesek a különböző legyek, lepkék és molyok lárvái. Aktivitásuk legszembetűnőbb jele, hogy a gyümölcs vagy a zöldség kukacos vagy hernyó rágta. Az utóbbi évek egyik legnagyobb kártevője a dióburok fúró légy, ami a június végétől rajzik el és a zöld, puha zöld héjú dióba rakja le a petéit.

A kártevők megjelenése általában szemmel is jól érzékelhető: egy levéltetű kolónia miatt az összes levél becsavarodik, illetve ragad a teljes növény. Lisztharmat megjelenésekor előbb utóbb minden fehéres színű lisztharmatos lesz. A gombabetegségek típusától függően megjelenésükkor, különböző foltok, sárgulások, barnulások és elszáradt növényi részek jelennek meg. Nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket, mert akár a teljes termés elvész!

A növények is lehetnek betegek

Legáltalánosabb gombabetegség szőlőben a peronoszpóra és a lisztharmat, ami ezen felül nagyon sok gyümölcsben és zöldségben is megjelenhet. Súlyos károkat tud okozni a kertekben előforduló fehérpenészes rothadás, a szklerotínia, illetve általánosan előforduló gomba, a szürkepenész. A betegségek közé sorolhatjuk az alternáriás levélfontosságot is, és a fuzáriumot, ami még a gyepet is veszélyezteti. A sikeres kertészkedésben a megelőzésnek hatalmas szerepe van, mert sok esetben, ha már megjelent a betegség, akkor korlátozottak a lehetőségeink a védekezésben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Figyelni kell a rovarok jelenlétére is!

Az otthonukban megjelenő hangyák kellemetlen vendégek lehetnek, nemcsak a morzsákat szedik össze, hanem bizonyos fajtái, előszeretettel károsítják az épületek faanyagait és akár a szigetelést is. A nem kevésbé hívatlan legyek, szúnyogok, poloskák, csótányok pedig betegségek hordozói is lehetnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?