Van muskátli a kertedben? Így gondozd, hogy garanáltan virágozzon

Van muskátli a kertedben? Így gondozd, hogy garanáltan virágozzon

agrarszektor.hu
A muskátli az ágyások és teraszok egyik legnépszerűbb virága. Nem véletlenül: ez a változatos növény megannyi színben és formában gazdagítja a teraszok és kertek színes palettáját. Gyorsan nőnek, tavasztól őszig folyamatosan virágoznak, emellett ellenállóak és nem igényelnek sok törődést. Nem kell szakértőnek vagy tapasztalt hobbikertésznek lenni ahhoz, hogy a muskátlink virágozzon és egészséges legyen, így tartásuk a kertészkedésben járatlanoknak is sikerélményt nyújt, ha betartanak néhány tippet. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Amint megérkeznek az első meleg tavaszi napok, érdemes azonnal elkezdeni a teraszok beültetését. Ha muskátlit is szeretnénk, észben kell tartanunk, hogy ezek a növények nem tűrik jól a hideget. Csak akkor ültessük ki őket, ha az éjszakák tartósan fagymentesek, és a nappali hőmérséklet rendszeresen 10 fok felett van. Ha ezt mégsem akarjuk kivárni, más módon kell elérnünk, hogy muskátlinkat megvédjük a hidegtől: ha például alacsony a külső hőmérséklet, a növények jobban érzik magukat az ablakpárkányon, ház falára szerelt állványon vagy fedett helyen, mint huzatos erkélykorláton és hideg talajon lévő cserépben. Éjszaka a muskátlit kerti gyapjúval, buborékfóliával vagy lepedővel védhetjük a fagy ellen - olvasható a közleményben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha azonban ismét nagyon hideg lesz, helyezzük a növényeket ideiglenesen egy védett beltéri helyre. A télikertek, fagymentes nyári házak vagy garázsok megfelelőek vészhelyzetek esetére - ideális körülmények között természetes fénnyel. Mire kell odafigyelnünk az ültetés során? A muskátli virágládában, konténerben, cserépben, kosárban vagy virágágyásban is jól érzi magát, feltéve, hogy elegendő hely áll rendelkezésére. A növények közötti távolságnak legalább 20 cm-nek kell lennie, és a cserép magassága nem lehet kevesebb, mint 18 cm. Az ültetéshez érdemes magas minőségű, előtrágyázott virágföldet használni, és ne feledkezzünk meg a vízelvezető rétegről, fontos, hogy a felesleges víz mindig elszivárogjon.

Mi az ideális hely a muskátli számára?

A muskátli fényérzékeny növény, minél több napfény éri, annál dúsabban és szebben virágzik. Ehhez azonban célszerű olyan muskátlit választanunk, amely sűrű levelekben és rügyben gazdag. Ugyan a muskátli a legjobban teljes napsütésben érzi magát, a részleges árnyékot is jól viseli, az állandó esőt viszont nem. Különösen a nagy vagy dupla virágú fajták szeretik a védelmet nyújtó tetőt a fejük felett esős napokon.

Hogyan öntözzük helyesen a muskátlit?

A muskátli sok nedvességet képes tárolni leveleiben és szárában, így néhány nap víz nélkül nem jelent problémát. A bőséges virágzáshoz azonban rendszeres öntözésre van szükség, a nagyon forró nyári napokon érdemes reggel és este is öntözni őket. A víztárolós virágládák és az automata öntözőrendszerek jelentősen csökkenthetik az öntözés szükséges mennyiségét. Tipp: Az öntözéshez ideális az esővíz vagy az állóvíz.

Különösen a bokros növények esetében gyakori, hogy a nedvesség még esős időben sem jut el a talajba. Ahhoz, hogy megtudjuk, a növényeinknek szüksége van-e vízre, a talaj nedvességét az ujjunkkal ellenőrizhetjük. Ha a talaj melegnek és száraznak érződik, öntöznünk kell. A szakértők javaslata alapján, ha folyamatosan esik az eső, kerüljük el a vízgyűjtő tálcákat vagy cserepeket, amelyekben összegyűlhet a víz, mivel a muskátli nem kedveli a pangó vizet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan kell megfelelően trágyázni a muskátlit?

A muskátlinak sok tápanyagra van szüksége. A trágyázást körülbelül négy-hat héttel az ültetés után kell elkezdeni, ugyanis addigra a tápanyagok gyakran már elfogynak, még az előtrágyázott komposzt esetében is. Az optimális tápanyagellátás érdekében hetente egyszer adjunk a vízhez kereskedelmi forgalomban kapható virágzást elősegítő műtrágyát. Alternatív megoldásként használhatunk műtrágyapálcikákat is - ezek körülbelül két-három hónapig tartanak ki. Ha ültetéskor lassan oldódó műtrágyát használunk, akkor viszont hagyhatunk több időt az utántáplálásig; hogy pontosan mennyit, az többek között a használt műtrágya típusától, valamint a hőmérséklettől és a talajnedvességtől függ. Késő nyártól kezdve nem ritka, hogy a muskátlinak még lassan oldódó műtrágya esetén is szüksége van kiegészítő tápanyagokra. A tápanyaghiány onnan ismerhető fel, hogy a muskátli már nem virágzik megfelelően, vagy a levelei megsárgulnak, annak ellenére, hogy minden más egészségesnek tűnik rajta.

Tüntessük el a hervadt virágokat!

Az elhalt virágok és levelek, valamint az elhervadt szárak rendszeres eltávolítása egészségesen tartja a muskátlit, és serkenti a virágképződést. Az öntisztuló fajták, amelyek főként a kocsányos muskátli körében jellemzőek, maguktól levetik az elhalványult virágokat, és általában azonnal újakat hajtanak. Az elszáradt leveleket azonban továbbra is kézzel kell eltávolítani.

Túlélő muskátli

A muskátli évelő növény. Ha át akarjuk teleltetni őket, és elegendő hely áll rendelkezésre, az első éjszakai fagyok előtt vágjuk vissza a növényeket körülbelül 15 cm-re, és helyezzük át őket egy világos, hűvös helyre. A muskátlinak nincs szüksége műtrágyára, és télen alig van szüksége vízre. Tavasszal ültessük át a növényeket friss komposztba, és helyezzük őket melegebb helyre. Ezt követően kis szerencsével újra kihajtanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06