Csodaszer a kertekben: sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a tésztavíz

Csodaszer a kertekben: sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a tésztavíz

agrarszektor.hu
Ha tésztát főzünk, akkor semmiképpen se öntsük ki a főzővizet, hiszen igazi kincset érhet a növényeinknek. A mértékletesség ebben az esetben is fontos, de, ha tudjuk, mit csinálunk és betartjuk a „szabályokat”, akkor nem lehet gond. Ráadásul így a pazarlást is csökkenthetjük, mivel kevesebb vizet használunk. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, mit, hogyan csináljunk.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Öntözés

A tésztavíz a benne lévő sok ásványi anyag miatt alkalmas növények öntözésére, de csak akkor, ha már teljesen kihűlt. Sót is tartalmaz, ami túlzott mennyiségben károsíthatja a növényeket, ezért egy kevés csapvízzel vagy esővízzel kell hígítani.

Igazi tuning a növényeknek

A főzővíz egyfajta műtrágyaként is működik, fontos tápanyagokkal látja el a szoba-, kerti és balkonnövényeket - írja a balconygardenweb. Viszont ne locsoljunk túl sűrűn vele és túl sokat se használjunk belőle, különösen akkor, ha sok sóval főzzük a tésztát. Most pedig nézzünk további okokat, amiért érdemes alkalmazni:

  • Ha nem túl sós a víz, akkor rendszeres használat mellett a levelek dúsabbak és szebbek lehetnek.
  • A tésztavíz rendszeres használata teltebb és dúsabb leveleket eredményez. Emellett segít felgyorsítani a hasznos talajbaktériumok és gombák növekedését is.
  • Ellenállóbbak lehetnek a betegségekkel szemben a növények és egészségesebben fejlődhetnek.
  • Vizet takaríthatunk meg, hiszen így a már használt vizet tudjuk felhasználni, így egy csepp sem megy kárba, és kevesebbet kell megengednünk a csapot.
EZ IS ÉRDEKELHET

Ha pedig azt szeretnénk, hogy még ütősebb legyen a vizünk, akkor adjunk hozzá cukrot és tejet. Előbbiből csészénként egy teáskanálnyit, utóbbiból pedig nagyjából egy evőkanálnyit a teljes mennyiséghez. Ha ez megvan, akkor egy jól zárható edénybe öntsük bele a keveréket, és hagyjuk úgy néhány napig. Ezt követően nincs más dolgunk, csak felhígítani az oldatot tiszta vízzel 1:5 vagy 1:10 arányban, a kívánt koncentrációtól függően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?