Csodaszer a kertekben: sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a tésztavíz

Csodaszer a kertekben: sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a tésztavíz

agrarszektor.hu
Ha tésztát főzünk, akkor semmiképpen se öntsük ki a főzővizet, hiszen igazi kincset érhet a növényeinknek. A mértékletesség ebben az esetben is fontos, de, ha tudjuk, mit csinálunk és betartjuk a „szabályokat”, akkor nem lehet gond. Ráadásul így a pazarlást is csökkenthetjük, mivel kevesebb vizet használunk. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, mit, hogyan csináljunk.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Öntözés

A tésztavíz a benne lévő sok ásványi anyag miatt alkalmas növények öntözésére, de csak akkor, ha már teljesen kihűlt. Sót is tartalmaz, ami túlzott mennyiségben károsíthatja a növényeket, ezért egy kevés csapvízzel vagy esővízzel kell hígítani.

Igazi tuning a növényeknek

A főzővíz egyfajta műtrágyaként is működik, fontos tápanyagokkal látja el a szoba-, kerti és balkonnövényeket - írja a balconygardenweb. Viszont ne locsoljunk túl sűrűn vele és túl sokat se használjunk belőle, különösen akkor, ha sok sóval főzzük a tésztát. Most pedig nézzünk további okokat, amiért érdemes alkalmazni:

  • Ha nem túl sós a víz, akkor rendszeres használat mellett a levelek dúsabbak és szebbek lehetnek.
  • A tésztavíz rendszeres használata teltebb és dúsabb leveleket eredményez. Emellett segít felgyorsítani a hasznos talajbaktériumok és gombák növekedését is.
  • Ellenállóbbak lehetnek a betegségekkel szemben a növények és egészségesebben fejlődhetnek.
  • Vizet takaríthatunk meg, hiszen így a már használt vizet tudjuk felhasználni, így egy csepp sem megy kárba, és kevesebbet kell megengednünk a csapot.
EZ IS ÉRDEKELHET

Ha pedig azt szeretnénk, hogy még ütősebb legyen a vizünk, akkor adjunk hozzá cukrot és tejet. Előbbiből csészénként egy teáskanálnyit, utóbbiból pedig nagyjából egy evőkanálnyit a teljes mennyiséghez. Ha ez megvan, akkor egy jól zárható edénybe öntsük bele a keveréket, és hagyjuk úgy néhány napig. Ezt követően nincs más dolgunk, csak felhígítani az oldatot tiszta vízzel 1:5 vagy 1:10 arányban, a kívánt koncentrációtól függően.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?