Csodaszer a kertekben: sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a tojáshéj

Csodaszer a kertekben: sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a tojáshéj

agrarszektor.hu
A tojáshéjat a legtöbben azonnal kukába dobják, pedig nem túlzás, de aranyat érhet a növényeink számára. Tele van hasznos tápanyagokkal, ráadásul természetesen módon turbózhatjuk fel a termelést, és még csak szemetet sem termelünk vele. Ráadásul könnyen készíthetünk "teát" is belőle, amiért egészen biztosan hálásak lesznek a növények. Az alábbi cikkből kiderül, mi is pontosan az a tojáshéjtea és miért érdemes foglalkozunk vele. 

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A gyakran szemétben landoló tojáshéj gazdag kalciumforrás, fő alkotója a 94-96 %-ban jelenlevő kalcium- karbonát (CaCO3), emellett tartalmaz még kalcium-foszfátot (1%), magnézium-foszfátot (1%) és egyéb szerves anyagokat (4%) - mindez pedig jót tesz a növényeinknek és a talajnak is. A tojáshéjat többféleképpen is felhasználhatjuk a kertünkben: az egyik módszer az, hogy egész tojáshéjat közvetlenül a talajra tesszük, de rakhatunk összetört héjakat is - utóbbi némileg hatékonyabb lehet - írja a balconygardenweb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogy még jobban kihasználjuk a tojáshéj előnyeit, érdemes belőle „teát” készíteni. Jeff Gillman kertészeti szakértő is kipróbálta, milyen hatást érhet el, ha felforral és ázni hagy egy tojáshéjat néhány csészényi desztillált vízben. A forralás után a héj 24 órán át maradt ebben a vízben, majd leszűrte, és elküldte azt laboratóriumi vizsgálatra. Ebből kiderült, hogy a vízben alacsony koncentrációban ugyan, de kimutatható volt a nátrium, a foszfor, a magnézium, valamint 4 mg kalcium és kálium is. Ez mindössze egy tojás, tehát jelentősen növelhetjük a hatást, ha több tojásból készítjük a „teát”.

Hogyan működik?

Ez az oldat kalciummal és káliummal dúsítja a talajt, ráadásul a pH-értékét is növelheti. Ez pedig nagyon hasznos lehet enyhén savas vagy semleges kémhatású talaj esetében. A kalcium az egyik, ha nem a legfontosabb ásványi anyag a gyökérfejlődés szempontjából: segít megerősíteni a sejtfalakat, és megakadályozza, hogy a betegségek, a hő stressz vagy a vízhiány meggátolják a növényt a növekedésben. A növény víz-, hő- és hidegtűrő képessége viszont függ a káliumtól is. Ez az elem segíthet a növények gyorsabb növekedésében és a gazdagabb terméshozamban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így készíthetjük el

Körülbelül 10-20 darab - attól függ, mennyire szeretnénk erős oldatot - tiszta, száraz tojáshéjra lesz szükségünk a tea elkészítéséhez. Forraljunk fel nagyjából 3 és fél liter vizet, áztassuk bele az összetört tojáshéjakat, és hagyjuk 24 órán át állni a keveréket. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a víz kioldja a tápanyagokat a tojáshéjakból. Ha ez megvan, szűrjük le, és már locsolhatjuk is a növényeinket az oldatunkkal. A kalciumban és káliumban gazdag oldattal közvetlenül a tövüknél öntözzük a növényeinket, amit az eredményesség érdekében 1-2 hetente meg is ismételhetünk. Gillman szerint kerti növényenként 4-5 tojáshéj elegendő, cserepes növények esetében pedig ezt a mennyiséget 2-3-ra is csökkenthetjük.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?