Hangyák lephetik el a magyar kerteket: méreg helyett így védekezz ellenük

Hangyák lephetik el a magyar kerteket: méreg helyett így védekezz ellenük

agrarszektor.hu
Nagy valószínűséggel a hangyák az egyik legbosszantóbb, nemkívánatos kártevők a kertekben. Komoly pusztítást végezhetnek veteményeseinkben és a virágos kertjeinkben egyaránt. Összegyűjtöttük azokat a növényeket, amelyeket ha elültetünk a kertben, akkor könnyen megelőzhetjük a hangyák megjelenését, vagy ha már felbukkantak, akár ki is űzhetjük őket onnan.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A hangyákról ismert, hogy sokféle kárt tudnak okozni a kertben, a kolónikák, bolyok például a gyepek jelentős részét is tönkre tudják tenni. Bizonyos növények ültetésével azonbanelriaszthatjük a kertünkben kártékonykodó hangyákat, ezeket a fajokat mutatjuk most meg.

1. Gilisztaűző varádics - Tanacetum vulgare

Ez egy nem mindennapi növény, amely a félárnyékos, jó vízelvezetésű kötöttebb talajokat kedveli. A növény sárga virágait, illetve leveleit a hangyák nem kedvelik, ezért távol maradnak tőle, valamint a környezetébe sem mereszkédnek - írja a balconygardenweb.com.

2. Levendula - Lavandula spp.

A levendula az egyik legelterjedtebb erős illatú növény, mely már megjelenésével is eleganciát kölcsönöz a kerteknek. Intenzív illata távol tartja a hangyákat, illetve más rovarokat is a kerttől. Ha kezdők vagyunk a kertészkedésben, érdemes kipróbálni a francia levendula termesztését, ez ugyanis az egyik legkönnyebben gondozható fajta. 

3. Fokhagyma - Allium sativum

Ha hangyák és más kártevők távol tartásáról van szó, talán az egyik legjobb megoldás a fokhagyma, amely nagy segítségünkre lehet ebben erős illata miatt. Ültetésükkel ráadásul fontos, gyakran használt konyhai alapanyaghoz is juthatunk.

4. Menta - Mentha

Ez az erőteljes illatű és ízű növény teák és gyógynövények népszerű alapanyag, de fűszerként is használják szerte a világon. Ami viszont nekünk hasznos, az a hangyáknak ellenség, így ültetésével könnyen elűzhetjük őket a kertünkből.

5. Citromfű - Cymbopogon citratus

A citromfű is egy kiváló választás hangyák ellen, hiszen a citronellaolaj erős aromája összezavarja őket. Ha nem akarunk citromfüvet ültetni, a zúzott levelek szétterítése, vagy a növényből készült főzet locsolása is kiválóan hatékony. 

EZ IS ÉRDEKELHET

6.  Orvosi zsálya - Salvia Officinalis 

Ez a népszerű gyógynövény kellemes illatával hatékonyan taszítja a hangyákat és más rovarokat. A zsálya világszerte az aromaterápia legkedveltebb gyógynövénye, otthonokban és konyhákban is termesztik, kulináris felhasználás és illatosítás céljából is.

7. Közönséges cickafark - Achillea millefolium

Ez az évelő növény illatával nagyon hatékonyan tartja távol a bogarakat, hangyákat és még a legyeket is. 10-12 centiméter magasra nő, szárított virágait a virágkötészetekben is gyakran használják.

8. Krizantém - Chrysanthemum indicum

Ezt a növényt habár nagyon sokan szeretik, veszik, ültetik, jó hír, hogy a hangyák utálják. A gyönyörű, élénk színű virágok ugyanis piretrint tartalmaznak, ami egy idegméreg, és képes elpusztítani a hangyákat, illetve az atkákat is. 

9. Díszhagyma - Allium

A díszhagyma egy nagyon jó választás, mert gyönyörű virágai mellett széles körben ismert természetes rovarirtó hatású növény. Ez a növény akár 150-180 centiméter magasra is megnőhet és képes távoltartani a hangyákat, legyeket és más rovarokat egyaránt.

10. Illatos macskamenta - Nepeta cataria

Egy újabb menta faj, ami negatív hatással lehet a károkozókra. Ez a gyógynövény nepetalaktont, egy olyan vegyületet tartalmaz, amelyről ismert, hogy vonzza a macskákat, de a rovarokat, például a hangyákat, legyeket és csótányokat ez az illat taszítja. 

EZ IS ÉRDEKELHET

11. Bazsalikom - Ocimum basilicum

Ezt a növényt nem csak az ízéért és aromájáért érdemes termeszteni, hanem azért is, mert taszítja a hangyákat, legyeket és többek között a szúnyogokat is. Emellett bizonyos baktériumok ellen is segíthet védekezni kertjeinkben.

12.  Közönséges gyömbér - Zingiber officinale

Az erőteljes ízű és aromájú növényt a hangyák visszataszítónak tartják. A gyömbér illata hozzájárul ahhoz, hogy a hangyák elveszítsék irányérzékelésüket, így inkább távol maradnak ettől a növénytől. 

13. Fehér üröm - Artemisia absinthium

Ha bosszúságot okoznak számunkra a kertben lévő hangyatelepek, a fehér üröm ültetésével orvosolhatjuk a problémát. Nem szeretik ugyanis a növény keserű ízét, ezért inkább távol maradnak tőle és a környezetétől. 

14. Csombormenta -  Mentha pulegium

A csombormenta jól ismert illóolajtartalmáról, megfelelő segtíséget nyújt légúti megbetegedések, tüdögyulladás esetén is. Ám nem csak erre használható jól, aromáját ugyanis felhasználhatjuk szúnyog- és hangyaűzőként is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?