Ennyire könnyű a poloskák ellen védekezni: ezek a trükkök tuti működnek

Ennyire könnyű a poloskák ellen védekezni: ezek a trükkök tuti működnek

agrarszektor.hu
Itt a tavasz, ami a csodás időjáráson kívül azt is jelenti, hogy néhány nemkívánatos vendég is betoppanhat az otthonunkba. Ők pedig nem mások, mint a poloskák. Bizonyára már észrevehettünk, hogy az elmúlt napokban ismételten kezd megsokasodni a számuk, ami nem véletlen. Sok bosszúságot okozhatnak, de ne essünk kétségbe, van rá mód, hogy távol tartsuk őket. Ebben a cikkben összeszedtük a tuti tippeket, amikkel búcsút inthetünk a büdösbogaraknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az enyhe telek miatt minden évben egyre több van belőlük, a rossz hír pedig az, hogy a poloskának tulajdonképpen nincs természetes ragadozó ellensége. Ráadásul az elmúlt években tényleg rendkívül enyhék a telek, nincsen tartós fagy Magyarországon, így nem csökkennek az állományok sem. Felszaporodásuk mértékét egyébként főleg a táplálékforrások rendelkezésre állásának mértéke határozza meg. A paradicsomot, paprikát, málnát, borsót, babot és a káposztaféléket sem vetik meg és a dísznövényeket sem kímélik. De mit tegyünk, ha ellepték a kertünket?

EZ IS ÉRDEKELHET

A Dr. Kóbor Péter, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa az Agrárszektornak korábban úgy fogalmazott, legtöbbet a megelőzés segíthet:

  • Ha a levelek fonákján apró tojásokat látunk, akkor távolítsuk el a levelet a növényről, így a következő nemzedék kikelését megakadályozhatjuk.
  • Nem-olajos permetezés: egy bio módszer, amely a poloskalárvákat elpusztítja, de hasznos rovarokat nem. Hátránya, hogy kifejlett egyedek ellen nem hatásos.
  • Ha már nagyon elszaporodtak a poloskák, akkor a kézzel gyűjtsük őket össze, majd dobjuk egy ecetes vizes üvegbe, hogy biztosan elpusztuljanak.
  • Tegyünk sűrűn szőtt zsákocskákat azokra termésekre, amiket meg szeretnénk védeni (például paradicsom), így nem tudják a poloskák szívogatni.
EZ IS ÉRDEKELHET

Ha pedig nem a kertet támadják meg, akkor könnyen az otthonunkat vehetik célkeresztbe. A legkisebb résen is bejutnak, így az ember gyakran csapatostul találkozhat velük a nyílászárók körül, vagy éppen a falakon. Legalább két hétig folyamatosan -10 fok alatti hőmérséklet kellene ahhoz, hogy a telelő állományok egy része elpusztuljon. Olyan tartós hidegről pedig nem lehet beszélni, ami el tudná pusztítani őket. A szárazság azonban negatívan érinti őket. Most pedig nézzük, mit tegyünk, ha bejutottak a házba, lakásba:

  • Egyszerűen kézzel is összegyűjthetjük őket, ha van rá kapacitásunk.
  • Ha a levelek fonákján apró tojásokat látunk, akkor távolítsuk el a levelet a növényről, így a következő nemzedék kikelését megakadályozhatjuk.
  • Jó védekezési mód lehet, ha részint akadályozzuk a bejutásukat a lakásba - ezt viszont csak a passzentos, hézagmentesen felhelyezett szúnyoghálókkal lehetséges. Ha erre nincs lehetőség, az esti órákban kerülendő az égő villany melletti szellőztetés, ugyanis a fény vonzza a poloskákat is. 

Jobb, ha hozzászokunk a „látogatásokhoz”?

Magyarországon az ázsiai márványospoloska és a zöld vándorpoloska számít problémás fajnak, amik ráadásul hazánkban megtelepedettnek tekinthetők, állományaik stabilak. Adott helyeken, ahol bőséges táplálékforrás, ott számíthatunk gradációra - ez abban különbözik az inváziótól, hogy már megtelepedett fajokra jellemző. Dr. Kóbor Péter korábban azt is elmondta, hogy az említett két poloskafaj jelenléte a természetes vagy természetközeli élőhelyeket sokkal kevésbé érinti, mint a termesztett növényállományokat. Elméletiekben azonban elmondható, hogy ilyen élőhelyeken felszaporodásuk a táplálékhálózatok minőségi-mennyiségi viszonyainak felborulását és egyes őshonos fajok kiszorulását eredményezheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?