Ennyire könnyű a poloskák ellen védekezni: ezek a trükkök tényleg működnek

Ennyire könnyű a poloskák ellen védekezni: ezek a trükkök tényleg működnek

agrarszektor.hu
Egy év sem telhet el poloskák nélkül, de fontos, hogy ne essünk pánikba, ha a kertünkben vagy épp az otthonunkban találkozunk velük. Számos egyszerű praktika létezik, melyek segítségével könnyen megszabadulhatunk tőlük. Bár a legjobb módszer a megelőzés, sokszor a legnagyobb igyekezet ellenére is megjelenthetnek itt-ott. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mit tehetünk a nemkívánatos vendégek ellen.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Kétségtelen, hogy a poloskákért nem sok ember rajong, vannak, akik félnek, és vannak, akik egyszerűen csak undorodnak tőlük. Kétségtelen az is, hogy sok bosszúságot tudnak okozni a kertben és az otthonunkban egyaránt - a kellemetlen szagokról nem is beszélve. Mind a zöld vándorpoloska, mind pedig az ázsiai márványospoloska a kiskerti körülmények között okozott komolyabb károkat. A károkozás pontos mértéke azonban egyelőre még nem ismert. Mindkét faj esetében elmondható, hogy az ország teljes területén elterjedtek, stabil állományaik vannak országszerte. Felszaporodásuk mértékét főleg a táplálékforrások rendelkezésre állásának mértéke határozza meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

A paradicsomot, paprikát, málnát, borsót, babot és a káposztaféléket sem vetik meg és a dísznövényeket sem kímélik. Ráadásul a meleg is kedvez nekik. Korábban Dr. Kóbor Péter, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa elmondta, hogy az említett poloskáknak a trópusi-szubtrópusi éghajlatú Délkelet-Ázsia és Afrika az őshazájuk, ahol a meleg időjáráshoz szoktak, Magyarországon pedig az elmúlt években szokatlanul meleg telek voltak.

Melegebb időben a fejlődéshez szükséges hőösszeg hamarabb megvan, és ideális esetben egy második nemzedék felnövéséhez is elég lehet. Amint kezd hűvösebbé válni az idő, szinte elözönlik a lakásokat, házakat, hogy telelő rejtekhelyet keressenek maguknak. A legkisebb résen is bejutnak, így az ember gyakran csapatostul találkozhat velük a nyílászárók körül, vagy éppen a falakon. Legalább 2 hétig folyamatosan -10 fok alatti hőmérséklet kellene ahhoz, hogy a telelő állományok egy része elpusztuljon. Olyan tartós hidegről pedig nem lehet beszélni, ami el tudná pusztítani őket. A szárazság viszont negatívan érinti őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit tegyünk, ha megjelennek a kertben vagy a házban/lakásban?

A legfontosabb dolog a megelőzés ebben az esetben is:

  • Ha a levelek fonákján apró tojásokat látunk, akkor távolítsuk el a levelet a növényről, így a következő nemzedék kikelését megakadályozhatjuk.
  • Egyszerűen kézzel is összegyűjthetjük őket, ha van rá kapacitásunk.
  • Tegyünk sűrűn szőtt zsákocskákat azokra termésekre, amiket meg szeretnénk védeni (például paradicsom), így nem tudják a poloskák szívogatni.
  • Alkalmazhatunk csalinövényeket is: ha a kertünkben találkozunk velük, akkor érdemes lehet a zöld vándorpoloskák, a márványospoloskák, valamint ezek lárvái ellen is pár szál gabonával védekezni. A lényeg csak az, hogy a kert egész területén legyen pár szál gabona és időnként vessük újra, mert csak a tejes érésben lévő szemek vonzzák a poloskákat. A gabonát az év bármely szakában el lehet vetni, de az augusztusban vetett növényeknek már nem igazán lesz kalászuk. A mezőgazdaságban egyébként leginkább a széles hatásspektrumú növényvédő szereket  vetik be ellenük.
EZ IS ÉRDEKELHET

Nem kell rögtön permetszerekhez nyúlni: a természetesség nagyon fontos, főleg, ha élelmiszerekről vagy az életterünkről van szó. Persze, lehetne vegyszeresen is védekezni a poloskák ellen, de vannak ennél sokkal jobb, környezetbarátabb módszerek. Az egyik leghatékonyabb praktikák egyike, ha házi permetezőszert használunk. Ami még ennél is jobb, hogy pillanatok alatt, fillérekből el tudjuk készíteni, az alábbi módon: engedjünk fél liter langyos vizet egy kézi permetezőbe és keverjünk bele egy teáskanál szódabikarbónát és fél kávéskanál ecetet. A permetezővel fújjuk körbe a nyílászárókat és a növényeket. De készíthetünk illóolajos vagy fokhagymás permetet is.

Nem-olajos permetezés is lehetséges, ami szintén egy bio módszer, amely a poloskalárvákat elpusztítja, de hasznos rovarokat nem. Hátránya, hogy kifejlett egyedek ellen nem hatásos. Az otthonunkat pedig talán a legegyszerűbben a szúnyoghálók segítségével védhetjük meg tőlük és már betolakodóktól is. Az ajtók és az ablakok alatti réseket nedves törölközővel is betömhetjük, a nedvesség miatt nem fognak tudni átjutni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?