15 kártevő, ami brutális pusztítást végezhet a magyar kertekben: itt a lista

15 kártevő, ami brutális pusztítást végezhet a magyar kertekben: itt a lista

agrarszektor.hu
Óriási károkat tudnak okozni a kártevők a kertekben, nehéz előre készülni a megjelenésükre, és sokszor a védekezés ellenük, illetve a távol tartásuk is gondot okoz. Nem kell azonban kétségbe esni, a legtöbb esetben van megoldás. Összegyűjtöttük a 15 leggyakoribb kártevőt, ami a kertekben felbukkanhat, kezdve a levéltetvektől, a poloskákon, sáskákon át, egészen a lótücsökig, valamint megmutatjuk azt is, hogyan lehet védekezni az egyes betolakodók ellen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Akár zöldséges, akár gyümölcs vagy dísznövényt nevelünk a kertben, szinte elkerülhetetlen, hogy valamilyen kártevők időről időre felbukkanjanak, és kisebb-nagyobb károkat tegyenek a növényeinkben. Most összeszedtük a 15 leggyakoribb károsítót a kertből, és arra is hoztunk példákat, hogy lehet védekezni és távol tartani őket a portánktól.

1. Csigák

A csigák általában a fiatal palántákat és leveleket szeretik rágcsálni és pusztítani, és jellemzően lyukakat és nyálkát hagynak maguk után. A legjobb védekezés a csigák ellen talán az, ha kézzel egyenként összegyűjtjük és messzire elvisszük őket, de érdemes kipróbálni egyébként a sörcsapdát is, amivel szintén befoghatjuk a kis csúszómászókatl - írja a balconygardenweb.com.

2. Levéltetű

A levéltetvek rendszerint kiszívják az összes nedvet a növényekből, amelyek így elhervednak majd elsárgulnak. Emellett egy olyan ragacsos anyagot választanak ki, amely vonzza a hangyákat, ezáltal pedig elősegítheti a korompenész kialakulását. Védekezni úgy tudunk ellenük, ha erős vízpermettel lemossuk a növényeket, amikor azonosítottuk őket, ugyanakkor a rájuk ragadozó rovarok betelepítése is sokat segíthet. 

3. Viaszos pajzstetű

A viaszos pajzstetű a növények nedvévével táplálkozik, kártétele során a növény elsárgul, és a növekedése is visszaesik. Emellett mézharmatnak nevezett ragacsos anyagot választ ki, ami vonzza a hangyákat, és segíti a korompenész kialakulását. Rovarirtó szappannal, vagy kertészeti olajokkal tudunk ellenük védekezni. 

4. Pajzstetű

A pajzstetvek szúró-szívó szájszervükkel átszúrják a szöveteket, és sejtnedvvel táplálkoznak. A zöld növényi részeken világos szívásfoltok keletkeznek. A megtámadott növény gyengén fejlődik, nem nő, összeaszalódik, nem virágzik, súlyosabb esetekben el is szárad. A fertőzött részeken a pajzstetvek által kiválasztott, cukorban gazdag „mézharmat”-ra korompenész telepszik. A legjobb védekezés ellenük, ha eltávolítjuk a fertőzött növényi részeket, és igyekszünk ragadozókat telepíteni a kertbe, amelyekkel távol tarthatjuk a pajzstetveket a kerttől. Ugyanakkor különböző olajokkal is próbálkozhatunk. 

5. Liszteske

Ezek az apró fehér rovarok a levelek nedvével táplálkoznak, sárgulást és növekedési problémákat okozva. Emellett olyan ragacsos anyagot termelnek, amely vonzza a hangyákat, és elősegíti a korompenész megjelenését. Jó védekezés lehet ellenük a sárga lap használata, de próbálkozhatunk rovarirtó szappannal vagy kertészeti olajjal is.

6. Tripsz

A tripszek szintén a növények nedveivel táplálkoznak, kártételük során torzulás és növekedési problémák jelentkeznek, emellett vírusokat is könnyen terjeszthet a növényeken. Használjunk ellenük rovarirtó szappant vagy kertészeti olajat.

7. Japán cserebogár

A cserebogár nagyon gyorsan képes akár teljesen levélteleníteni a növényt, míg végül csak a szár marad vissza, ezért nagyon fontos ellenőrizni már tavasszal, hogy nem jelentek-e meg a pajorok a kertben. Használjuk ellenük rovarirtó szappant.

8. Takácsatkafélék

Az atkák száraz, meleg körülmények között érzik jól magukat. Rengeteg növényt kedvelnek, így a legtöbb zöldséget is. A levelekre rakják petéiket, kikelve annak hátoldalán élnek, és a gazdanövény leveleit szívogatják, aminek hatására apró halvány foltok jelennek meg a levelek színén. Nagy egyedszám és súlyos kártétel esetén jelentősen csökkentik a növény fotoszintetizáló képességét, a levelek torzulnak, majd elszáradnak, lehullanak. Alkalmazzunk ellenük rovarirtó szappant vagy kertészeti olajat.

9. Hangya

Habár a hangyák maguk nem okoznak károkat a növényben, sok olyan kártevő akad, mint például a levéltetvek, amelyek terjedését segítik. Általában ott jelennek meg, ahol a kártétel során mézharmat, vagy ragacsos anyag keletkezik a növényen, ezt ugyanis szeretik a hangyák. Védekezni rovarölő szappannal is tudunk, de számtalan természetes mód is akad, amit bevethetünk, például ültethetünk hangyariasztó növényeket is a kertbe!

EZ IS ÉRDEKELHET

10. Sáska

A sáskák nagyon sokféle növénnyel táplálkoznak, így a zöldségeket, a dísznövényeket és akár a gyepet is károsíthatják. Nyomukban óriási pusztítás marad, hiszen nagyon rövid idő alatt teljesen lecsupaszíthatják a növényt, és a hozamokban is komoly visszaesést okozhatnak. A vetésforgó alkalmazása jó védekezés lehet ellenük, de bevethetünk rovarirtó szappant is. 

11. Poloskák

A poloskák nagyon gyakori kártevők a kertekben, és számtalan növényben okozhatnak komoly károkat, emellett ha elpusztítjuk őket, akkor kellemetlen szagot bocsátanak ki. Az egyik legjobb védekezés ellenük, ha minden olyan dolgot eltávolítunk a kertből, ahol megbújhatnak, illetve telelhetnek. Használhatunk ellenük talajtakarót is a kertben, esetleg rovarirtó szappant, de sokan a kézzel történő eltávolításukra esküsznek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

12. Krumplibogár

A krumplibogarak nevükből adódóan döntően a burgonya levelével táplálkoznak, és nagyon rövid alatt szinte teljesen lecsupaszíthatják a növényt. A legjobb védekezés az, ha mind az imágokat, mind pedig a lárvákat kézzel eltávolítjuk a növényről. De használhatunk rovarirtót is végső esetben, de talajtakaró fóliával is próbálkozhatunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

13. Darazsak

A darazsak komoly veszélyt jelenthetnek az emberre, gyakran fészket építenek a fákra, illetve egyéb építményekre a portánkon. Védekezni ellenük természetes szerekkel és rovarirtókkal is tudunk, de ha kaptárat találunk, az a legjobb, ha szakember segítségét kérjük, ő tudja mit kell tennünk, és így senkiben sem okozhatnak kárt a fullánkosok.

14. Drótféreg

A drótférgek óriási károkat okozhatnak a növények gyökereiben, ráadásul nehéz azonosítani és észrevenni őket, hiszen a talajban élnek. Ha mégis rájövünk, hogy drótférgek garázdálkodnak a kertünkben, először is távolítsunk el minden fertőzött növényt, majd forgassuk át a talajt.

15. Lótücsök

A lótücsök a kertekben különösen a növények gyökereinek, valamint föld alatti részeinek rágásával rendkívül súlyos károkat okozhat. Használhatunk ellene különböző peszticideket is, de elősegítjük a természetesen ellenségeinek, például a madaraknak és a varangyoknak a jelenlétét a kertben, akkor természetes úton is távol tarthatjuk a kerttől.

EZ IS ÉRDEKELHET

15. Sodrómolyfélék

A sodrómolyok kártétele könnyen felismerhető, ugyanis számos fajuk hernyója összesodorja a tápláléknövény levelét, ezt eszi és egyúttal ebben a csőben is lakik. A legjobb módszer ellenük, ha a fertőzött, károsított részeket, ágakat teljesen eltávolítjuk, és megsemmisítjük. Emellett ha nagyon szükséges, kezelhetjük az érintett részeket különböző rovarölő szerekkel is.

Összegezzünk: mit tehetünk tehát a kártevők ellen?

Az egyik legfontosabb, hogy inkább integrált növényvédelmi megoldásokat alkalmazzunk a kertben a kártevők elleni védekezés során. Ebbe beletartozik magának a problémának az azonosítása, a károsító populációjának a felmérése, megfigyelése, és ezt követően a szükséges biológiai, és akár kémiai módszerek együttes bevetése. A kiskertben jobb, ha elkerüljük a különböző rovarirtó szerek használatát, és inkább a hasznos rovarok betelepítésére, a természetesebb védekezési módok használatára, valamint az egészséges és kiegyenesúlyozott ökoszisztéma megteremtésére és fenntartására törekszünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03