Ezek a trükkök tényleg működnek: így szabadulhatsz meg örökre a hangyáktól

Ezek a trükkök tényleg működnek: így szabadulhatsz meg örökre a hangyáktól

A hangyák a természetben hasznos élőlények, ugyanis részt vesznek a talaj levegőgazdálkodásában. Járataikkal fellazítják és szellőztetik a talajt, segítenek a növények gyökereinek levegőhöz jutni, ezáltal fejlődni, ráadásul bizonyos növényfajok szaporodását is elősegíthetik azzal, hogy táplálékgyűjtés közben széthordják ezek magvait. Ha azonban hirtelen nagy tömegben jelennek meg a kertben, vagy utat találnak a lakásba, az emberek hajlamosak kártevőként tekinteni rájuk, és lépéseket tenni a kiirtásuk érdekében. A hangyák ellen azonban lehet védekezni olyan módszerekkel is, amelyek nem veszélyeztetik más élőlények életét, enyhébb esetekben pedig elegendő lehet a rovarok távoltartásáról is gondoskodni. De melyek is ezek a módszerek? Az Agrárszektor erről Megyeri Szabolcs kertészmérnököt kérdezte.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hangyákat a legtöbben csak két esetben szokták észrevenni: ha az ember levél- vagy pajzstetűfertőzést észlel a növényein és a kártevők mellett ott szorgoskodnak a hangyák; illetve, amikor már a házon vagy lakáson belül is megjelennek. Ezekkel az ízeltlábúakkal a legnagyobb számban a nyári időszakban lehet találkozni, ám az, hogy milyen számban jelennek meg, az függ a kert adottságaitól és növényvilágától is. A hangyák ilyen téren kivételes helyzetben vannak, hiszen előfordulási helytől és létszámtól függően lehetnek hasznos rovarok és megátalkodott kártevők, amelyek esetenként képesek rövid idő alatt, nagy tömegben feltűnni, mellyel komoly problémákat okoznak.

Házikerti körülmények között az ízeltlábúak ellen védekezhetünk változatos növénytársításokkal, így riasztó, ragadozókat csalogató vagy éppen a haszonnövényeinkhez képest az ízeltlábúak számára vonzóbb növények telepítésével is. Használhatunk rovarölő szereket is, azonban ezek nagy része totális rovarölő, ami rossz időpontban kijutattva komoly károkat okoz, így ezek helyett célszerű megismerni az ökológiai gazdálkodásban is használható szereket, továbbá a makroszervezetekkel, tehát élő állatokkal történő védekezést is. Ez utóbbiak lehetnek például fürkészdarazsak, ragadozó atkák, katicabogarak

- mondta el az Agrárszektor kérdésére Megyeri Szabolcs, kertészmérnök.

A szakember még korábban beszélt arról is, hogy a hangyák (Formicidae család) egy igen népes csoport, hiszen több mint 12 ezer faj tartozik ide. Közös jellemzőjük, hogy igen jól szervezett társadalomban élnek, és fajtól függően kisebb-nagyobb kolóniákat alkotnak. A hangyák megjelenése mindig arra vezethető vissza, hogy megfelelő körülményeket - száraz, bolygatatlan talajt, vizet és táplálékot - találnak egy boly kialakításához. A kertészmérnök korábban az Agrárszektor érdeklődésére elmondta, hogy ha ez a három rendelkezésükre áll, a kertben és a házon belül egyaránt nagy számban előfordulhatnak a hangyák.

EZ IS ÉRDEKELHET

Megyeri Szabolcs, kertészmérnök

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet a hangyákat távol tartani a lakástól, Megyeri Szabolcs rámutatott, hogy szinte biztosra vehető, hogy mindig lesznek ízeltlábú vendégek a nyár folyamán és az őszi telelés megkezdése környékén, azonban vannak olyanok melyek előszeretettel húzódnak be az emberek otthonaiba. Ilyen szempontból a hangyafélék azok, melyeket ki kell emelni, amelyek gyakran ütnek tábort a konyha és spájz környékén, ahol táplálékot találhatnak maguknak. Ezt a táplálékforrást kell felszámolni, ha pedig számuk nem csökken, akkor érdemes hangyacsapdát is kihelyezni.

A kertészmérnök elmondta, hogy a hangyák esetében a lakásba való bejutás, bekerülés esetén kell érdemben védekezni. A kertben azonban sokszor észrevétlenek maradnak ezek a rovarok, ám ha már levéltetvek is megjelennek, akkor abban az esetben nagyobb számban lehet találni hangyákkal is. Megyeri Szabolcs kiemelte, hogy a lakás a hangyák szempontjából egy ideális helynek számít, hiszen ott élelemhez és vízhez juthatnak. Ahhoz, hogy az ember elkerülje, hogy a hangyák a lakáson belül kolóniát alakítsanak ki, minden olyan forrást meg kell vonni tőlük, ami vonzaná őket: vagyis nem szabad elérhető helyen ételt hagyni, a morzsákat fel kell seperni, a kisállatok tálját távolabb kell helyezni a konyhától, a vizes tálka pedig legyen egyenes falú.

Egy másik hatékony módszer, ha egy kis vazelint teszünk azokba a repedésekbe, ahol vonulnak, ezen garantáltan nem tudnak átjutni. A házra magára is érdemes figyelmet fordítani, repedések, elvetemedett ablakok nyílt utat jelentenek a hangyák számára. Ha benn találunk hangyát, érdemes kint is körül nézni, mert a házhoz közel lesz a boly! Ha szobanövényeinket nyáron a szabadban tartjuk érdemes a cserepet átvizsgálni, mielőtt bevisszük, hiszen nem ritka, hogy hangyák fészkelnek a cserépbe a nyár folyamán

- tette hozzá Megyeri Szabolcs.

A hangyák nem vegyszeres módszerekkel történő távoltartása kapcsán a kertészmérnök kifejtette, hogy a hangyák az illatokra igen érzékenyek, így hatásosak lehetnek ellenük a különféle illatanyagok, ám nem mindegy, milyet alkalmaz az ember. Hangyák esetében érdemes számításba venni, hogy ezek a rovarok megszokott útvonalakon közlekednek, ha ezt megfigyeli az ember, és ide helyezi az erős illatú anyagot, azzal az útvonal megváltoztatásra lehet kényszeríteni őket. A citrus, a menta vagy a levendula aromák erőteljesek és kellemetlenek a hangyák számára, de csak akkor hatásosak igazán, ha csak önállóan jelennek meg, más, a hangyák számára vonzó illatok nélkül.

Azzal kapcsolatban, hogy a hangyáktól hogyan lehet a leghatékonyabban megszabadulni, Megyeri Szabolcs elmondta, hogy megfelelő módszer kiválasztásához mindig fel kell mérni, pontosan mivel áll szemben az ember, valóban a problémát észleli-e, és az tényleg igényel-e kezelést. Ha ez valóban szükségessé válik, mindig arra kell törekedni, hogy a lehető legkevesebb kárral járó megoldást válassza az embert, így a totális rovarölőszerek helyett ajánlott előnyben részesíteni a biológiai módszereket. Ugyanakkor, persze, előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor ezek a vegyszerek jelenthetnek megoldás, de sokszor elegendőek lehetnek a házi praktikák, hiszen ezek általában valamilyen illatanyaggal operálnak - tette hozzá a szakember. A már említett házi praktikákkal kapcsolatban bővebb információk itt találhatóak:

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?