Idén még szenved a géppiac, de jövőre jöhet az emelkedés
Az ágazat szereplői csak a következő év második felében várják a fellendülést a gépforgalmazásban.
A szilva a rózsafélék családján belül a Prunus nemzetségbe tartozó fa, csonthéjas terméssel. Magyarországon is kedvelt gyümölcs, fogyasztása pedig kifejezetten ajánlott.
A szilva jellemzői és felhasználása
Világszerte más-más fajokat termesztenek, vannak amerikai, valamint kínai, japán fajok. A rózsafélék családjába tartozó szilva nagyszámú rokonsággal rendelkezik, mivel egyes fajtái könnyen kereszteződnek egymással. Érése már júliusban megkezdődik, és egészen október végéig szedhetjük vagy vásárolhatjuk. A szilva az érése során pirossá, majd lilává változó szilva számos formában köszön vissza a fákról. Tojásdad, gömbölyű, hosszúkás alakút is találhatunk a szemek között, valamint kis és nagy méretben egyaránt megtalálható.
A szilva színe a sötétkéktől egészen a sárga árnyalatáig terjed, míg ízében az édes gyümölcs több változatára lelhetünk rá. Magyarország éghajlata szinte mindenhol megfelelő adottságokat teremt a szilva termesztésére, így nem kell messzire mennünk, ha a magyar szilva valamely variációját szeretnénk fogyasztani.
A szilvát sokféleképpen használják fel: készíthetünk belőle lekvárt, süteményeket, levest, alkalmas befőzésre, és nem szabad megfeledkezni a hullott szilvából készült, hungarikumnak számító szilvapálinkát. Nem beszélve arról, hogy a szilva adja a legjobb aszalványt. Fogyasztható nyersen gyümölcsként, gyümölcssalátákban, főzve, gyümölcslevesekben is. Az aszalt szilva nagyszerű nassolnivaló, de jól illik egyes húsételekhez is, különösen a vadakhoz.
A szilva jótékony hatása
A szilva nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához. A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban. A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak.
Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A szilvának magas a magnézium,- a kálium,- a vas -és fluoridtartalma is. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van, a kálium pedig a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. Mindezek mellett jó vízhajtó és kitűnően beilleszthető a fogyókúrás étrendekbe is.
Az ágazat szereplői csak a következő év második felében várják a fellendülést a gépforgalmazásban.
A mezőgazdasági gépalkatrészek utánpótlásáról Bedekovits Csabát, a Kramp Hungary kereskedelmi igazgatóját kérdeztük.
A nyári strandszezon után sokan másfajta kikapcsolódást keresnek, és Magyarország borvidékei kiváló őszi programlehetőségeket is kínálnak.
Mintegy 1,1 millió tonna rizst semmisítettek meg az elmúlt időszak áradásai Bangladesben.
Ez az amerikai robot óriási segítséget nyújthat a termelőknek a vegyszerhasználat csökkentésében.
Kiemelt támogatásokra számíthatnak a környezettudatos termelők.