
Kiderült a magyar élelmiszeripar legféltettebb titka az árrésstop miatt
Pofonegyszerű lett kiszámolni a beszállítói árakat, így könnyen aláígérhet a külföldi konkurencia.
A szilva a rózsafélék családján belül a Prunus nemzetségbe tartozó fa, csonthéjas terméssel. Magyarországon is kedvelt gyümölcs, fogyasztása pedig kifejezetten ajánlott.
A szilva jellemzői és felhasználása
Világszerte más-más fajokat termesztenek, vannak amerikai, valamint kínai, japán fajok. A rózsafélék családjába tartozó szilva nagyszámú rokonsággal rendelkezik, mivel egyes fajtái könnyen kereszteződnek egymással. Érése már júliusban megkezdődik, és egészen október végéig szedhetjük vagy vásárolhatjuk. A szilva az érése során pirossá, majd lilává változó szilva számos formában köszön vissza a fákról. Tojásdad, gömbölyű, hosszúkás alakút is találhatunk a szemek között, valamint kis és nagy méretben egyaránt megtalálható.
A szilva színe a sötétkéktől egészen a sárga árnyalatáig terjed, míg ízében az édes gyümölcs több változatára lelhetünk rá. Magyarország éghajlata szinte mindenhol megfelelő adottságokat teremt a szilva termesztésére, így nem kell messzire mennünk, ha a magyar szilva valamely variációját szeretnénk fogyasztani.
A szilvát sokféleképpen használják fel: készíthetünk belőle lekvárt, süteményeket, levest, alkalmas befőzésre, és nem szabad megfeledkezni a hullott szilvából készült, hungarikumnak számító szilvapálinkát. Nem beszélve arról, hogy a szilva adja a legjobb aszalványt. Fogyasztható nyersen gyümölcsként, gyümölcssalátákban, főzve, gyümölcslevesekben is. Az aszalt szilva nagyszerű nassolnivaló, de jól illik egyes húsételekhez is, különösen a vadakhoz.
A szilva jótékony hatása
A szilva nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához. A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban. A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak.
Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A szilvának magas a magnézium,- a kálium,- a vas -és fluoridtartalma is. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van, a kálium pedig a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. Mindezek mellett jó vízhajtó és kitűnően beilleszthető a fogyókúrás étrendekbe is.
Pofonegyszerű lett kiszámolni a beszállítói árakat, így könnyen aláígérhet a külföldi konkurencia.
A tavalyi évben szinte valamennyi kategóriában jócskán visszaesett a mezőgazdasági gépek és eszközök forgalma.
A repcetermesztés az elmúlt években komoly kihívásokkal szembesült, nincsenek könnyű helyzetben a termelők.
A klímánkra az utóbbi időben nagyon jellemzőek a szélsőségek, melyek a növényeknek, és a kertészkedőknek is nagy kihívásokat jelentenek.
Felbolydult a chicagói árutőzsde, az elmúlt hetek eseményei óvatosabbá tették a befektetőket.
A kukorica növény mérete, termésének mennyisége és minősége a rendelkezésre álló víztől, tápanyagtól és fénytől függ, amit a szántóföldön lévő gyomok korlátozhatnak.
Az UREUS 46 Limus® Care ureáz inhibitorral kezelt granulált karbamid, mely a KITE saját terméke.
A Gyulahús Kft. Gyulai Pokol szalámija kiérdemelte a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyet, bizonyítva a tradicionális gyártás kiválóságát.