Szilva

A szilva a rózsafélék családján belül a Prunus nemzetségbe tartozó fa, csonthéjas terméssel. Magyarországon is kedvelt gyümölcs, fogyasztása pedig kifejezetten ajánlott.

A szilva jellemzői és felhasználása

Világszerte más-más fajokat termesztenek, vannak amerikai, valamint kínai, japán fajok. A rózsafélék családjába tartozó szilva nagyszámú rokonsággal rendelkezik, mivel egyes fajtái könnyen kereszteződnek egymással. Érése már júliusban megkezdődik, és egészen október végéig szedhetjük vagy vásárolhatjuk. A szilva az érése során pirossá, majd lilává változó szilva számos formában köszön vissza a fákról. Tojásdad, gömbölyű, hosszúkás alakút is találhatunk a szemek között, valamint kis és nagy méretben egyaránt megtalálható.

A szilva színe a sötétkéktől egészen a sárga árnyalatáig terjed, míg ízében az édes gyümölcs több változatára lelhetünk rá. Magyarország éghajlata szinte mindenhol megfelelő adottságokat teremt a szilva termesztésére, így nem kell messzire mennünk, ha a magyar szilva valamely variációját szeretnénk fogyasztani.

A szilvát sokféleképpen használják fel: készíthetünk belőle lekvárt, süteményeket, levest, alkalmas befőzésre, és nem szabad megfeledkezni a hullott szilvából készült, hungarikumnak számító szilvapálinkát. Nem beszélve arról, hogy a szilva adja a legjobb aszalványt. Fogyasztható nyersen gyümölcsként, gyümölcssalátákban, főzve, gyümölcslevesekben is. Az aszalt szilva nagyszerű nassolnivaló, de jól illik egyes húsételekhez is, különösen a vadakhoz.

A szilva jótékony hatása

A szilva nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához. A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban. A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak.

Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A szilvának magas a magnézium,- a kálium,- a vas -és fluoridtartalma is. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van, a kálium pedig a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. Mindezek mellett jó vízhajtó és kitűnően beilleszthető a fogyókúrás étrendekbe is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.