Bombabiztos trükkök kertészeknek: így termeszthetsz zöldségeket szinte ingyen

Bombabiztos trükkök kertészeknek: így termeszthetsz zöldségeket szinte ingyen

agrarszektor.hu
A zöldségek elengedhetetlen elemei az étkezéseinknek, ám nem mindegy, hogy az a bizonyos termés honnan is származik. Igen szerencsésnek mondhatja magát az, aki egy szép veteményessel rendelkezik, és saját maga tudja az asztalra juttatni a zöldséget - ami nemcsak friss, hanem sokkal zamatosabb és egészségesebb a bolti társainál. De akár erkélyen, cserepekben is nevelhetünk növényeket, a hangsúly a praktikákra és az odafigyelésre helyeződik. Kövessük az alábbi tippeket, és garantáltan egész évben finomabbnál finomabb zöldségeket ehetünk!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy saját kert nemcsak azért jó, mert jól mutathat otthonunkban, hanem azért is, mert így minimális költségből juthatunk hozzá a növényekhez - írja a balconygardenweb. Ám ehhez megfelelő körülményeket kell biztosítanunk folyamatosan a növények számára, a kifogástalan ültetés pedig elengedhetetlen, hiszen ez alapozza majd meg a zöldségünk, gyümölcsünk vagy virágunk fejlődését és termését. Ha biztosra szeretnénk menni, és nem akarunk elrontani semmit, akkor csak tartsuk be a következő tippek, és élvezzük később munkánk gyümölcsét - vagy épp zöldségét.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Uborkából uborka

Az egyik legkedveltebb zöldséget nem is hinnénk, milyen könnyen termeszthetjük: fogjunk egy uborkát, egy kisebb kanál segítségével kapargassuk a puha magjait, majd tegyük bele egy pohár vízbe. A pohár aljára leülepedő magokat pedig szedjük ki, majd tegyük őket a talajba, és rövid időn belül friss, finom termésünk lesz.

2. Termesszünk könnyedén levendulát

Bár kevesen tudják, de a virága rengeteg magot tartalmaz, amihez könnyen hozzájuthatunk, ha kicsit összedörzsöljük a tenyerünkbe. Így ki tudnak szóródni a magok, amiket aztán papírtörlőre tehetünk. Permetezzünk rá vizet, és hagyjuk egy éjszakán át, vigyük az udvarra és ássuk el a talajba. 8-10 héten belül már élvezhetjük is a saját levenduláinkat.

3. Padlizsánt a tojásba

Padlizsánt könnyedén, egy szuper módszer segítségével termeszthetünk otthon is: vágjuk le az alját, tegyük a mikróba 2 percre, hámozzuk meg, majd szedjük ki a magokat, tegyük egy pohár vízbe és szűrjük le. Fogjunk egy tojáshéjat, tegyünk bele jó minőségű földet, adjuk hozzá a magokat, és helyezzük bele egy tartóba. 12-14 hét múlva már a saját padlizsánunkat ehetjük.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Gyömbér otthon

Fogjunk egy gyömbért, amin már látható kis hajtások, vágjuk apró darabokra, ültessük el, ügyelve arra, hogy a vágott fele legyen alul. Arra figyeljünk, hogy ne ássuk őket túl mélyre és öntözzük meg alaposan, tartsuk lehetőleg szűrt napfényben. Rövid időn belül fogyaszthatjuk is.

5. Burgonya-trükkök

Fogjunk egy már csírázó burgonyát és vágjuk ketté. Töltsünk meg jó minőségű földdel egy cserepet, majd ültessük bele a félbevágott burgonyát a vágott oldalával lefelé, és öntözzük is meg. Nincs is más dolgunk, csak várni és élvezni a saját terméseinket.

6. Eljött a tök ideje

Vágjuk le a tök tetejét, kanalazzuk ki a magokat, kenjük rá egy kis földrétegre, majd húzzunk rá még egy réteg földet és öntözzük meg jól. Ezt a módszert kint és bent egyaránt alkalmazhatjuk, ha a hőmérséklet 15 fok felett van. Ezt a trükköt egyébként bevethetjük más tökféléknél és a sárgadinnyénél is.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Legyen több paprikánk

Gyűjtsük össze egy paprika magjait egy tálba, amit aztán töltsünk meg jó minőségű földdel és locsoljuk meg. Tegyük egy olyan helyre, ahol közvetett fényt kaphat, és a magok néhány héten belül ki is csíráznak.

8. Trükk a paradicsomért

Szeleteljünk fel egy friss paradicsomot és rétegezzük őket egy cserépben vagy más tartóban. Fedjük le őket egy vékony földréteggel, enyhén öntözzük meg, és nemsokára már ehetjük is a friss, finom paradicsomokat!

9. Hagymára fel

Mindössze annyit kell tennünk, hogy a már meglevő hagymánk kicsírázott részét levágjuk, és a vágott részt lefelé a talajba ültetjük. Arra figyeljünk, hogy ne ültessük túl mélyre! Öntözzük meg jól, és tegyük olyan helyre, ahol erős, közvetett fényt kap.

10. Egy csésze citromot?

A citrom csészében való termesztése egyszerű módja annak, hogy új növényt termesszünk egy nagyon kis helyen. A magokat tegyük bele jó minőségű földbe és öntsük bele egy bögrébe, majd tegyük egy olyan helyre, ahol erős fényt kap. Néhány héten belül már lesz saját citromunk, és még csak kert - vagy akár erkély - sem kellett hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

11. Körömvirágot a családnak

A szárított körömvirág virágában is vannak magok, amelyekkel új növényt termethetünk. Fektessünk le egy rongyot vagy papírt, és egyszerűen dörzsöljük a kezünkkel össze a szárított virágokat, amíg a magok elkezdenek kihullani. Gyűjtsük össze és tegyük őket egy tartóba a földdel együtt, és várjunk türelemmel.

12. Házi ananászt mindenkinek

Az ananász meglehetősen könnyen termeszthető, és egyáltalán nem olyan nehéz, mint gondolnánk. Csak annyit kell csinálnunk, hogy levágjuk a "fejet" egy friss ananászról, és egy kis földdel töltött cserépbe helyezzük. Néhány hét alatt pedig csodálatos ananász lesz belőle.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58