Pisztácia

A pisztácia egy gyümölcs, melynek magja ízletes és kedvelt csemege. Sok értékes ásványi anyag van benne, ami jótékony hatással bír például a szívproblémákra is.

A pisztácia vagy pisztáciafa a szömörcefélék családjába tartozó nemzetség. Legismertebb faja, melyet bizonyára a legtöbben ismernek, a Pistacia vera, amelynek olajokban gazdag magját előszeretettel fogyasztják. Szíriából, Görögországból, Iránból és Nyugat-Ázsiából származik. Eleinte Ázsia nyugati részén termesztették, majd Közép-Iránon keresztül eljutott a Földközi-tenger menti országokba. Európában ekkora már nagy népszerűségnek örvendett a Római birodalom terjeszkedésének hatására. Átlagosan 10 méter magasra is megnőnek a pisztáciafák. A fák a magas sótartalmú talajban is gyorsan növekednek, egy fán egy évben körülbelül 50 kg pisztácia mag terem, legnagyobb termelője és exportőre pedig nem más, mint Irán.

A pisztácia gyógyhatásai

A pisztácia bővelkedik egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyek csökkentik a vér rossz koleszterinszintjét. Ennek köszönhetően a pisztácia fogyasztása mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint hozzájárul tüneteik enyhítéséhez. Ezek a zsírsavak A,- B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-, E- és K-vitamin segítségével táplálják és ápolják a bőrünket. Száraz, hámló bőr esetén kifejezetten áldásos lehet. A pisztácia bőven tartalmaz ásványi anyagokat, ezek közül a fontosabb a kalcium, foszfor, kálium, vas, cink, magnézium, mangán, szelén, fluor és a réz. Ami pedig az egyik legfontosabb hatása, hogy mintegy 10%-kal csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást. Valóban megéri fogyasztani, hiszen fél csésze pisztácia biztosítja a szervezetünk számára szükséges ásványokat, mint például a kalciumot, a vasat, a magnéziumot és a rezet.

A pisztácia termesztése és ápolása

A pisztácia magas fény és hőmérsékletigényű növény, jól bírja a szárazságot és a meleget, olyan helyen termeszthető sikerrel, ahol tartósan meleg és száraz az idő. Szüksége van téli hideghatásra, azonban az erősebb fagyokat nem bírja. A nedvességre, párás környezetre szintén nagyon érzékeny, könnyen rothadásnak indul. Konténerben sem fejlődik megfelelően, így lehetőleg kerüljük az ebbe való ültetését és termesztését.

Kezdetben ássunk egy lyukat a pisztáciafánk ültetési helyén. A lyuk olyan mély legyen, mint a pisztáciafa alján kifejlődött gyökérlabda, azonban legyen kétszer olyan széles. Lapáttal vagy gereblyével törjük fel a talajt a lyuk szélén és oldalán, hogy ezáltal segítsük a gyökerek további növekedését. Ezután helyezzük a növényt a lyukba ügyelve arra, hogy a növényt olyan függőlegesen tegyük bele, amennyire csak tudjuk. Ezt követően az ujjainkkal óvatosan húzzuk szét a gyökereket és terítsük szét őket a talajon. A műveletet a gyökerek törzsből való eredésénél kezdjük és haladjunk a gyökerek vége felé. Miután ezzel végeztünk, töltsük fel a lyukat földdel, de figyeljünk arra, hogy előtte válogassuk ki belőle a köveket, a kis növényeket és gyomokat, mivel ezek a maradványok akadályozhatják a fa növekedését. Annak megakadályozása érdekében, hogy levegő maradjon a visszatemetett talajban a gyökerek között, locsoljuk meg a földet vízzel, miközben betemetjük vele a lyukat.

A növekvő fácskánkat havonta egyszer öntözzük meg bőségesen vízzel. Mivel pisztáciafák elsősorban a száraz éghajlaton élnek és nem igényelnek sok vizet. A havonta egyszeri bőséges öntözés elegendő kell, hogy legyen az egészséges fejlődésükhöz. Ha azt vesszük észre, hogy a fa levelei sárgulni kezdenek, az azt jelenti, hogy túl sok vizet kap, tehát adjunk neki kevesebbet ezután. Október környékén hagyjuk abba a pisztáciafa öntözését, így lehetővé téve számara a téli pihenő időszakra való felkészülést. Utána nincs is más dolgunk, csak várni és odafigyelni az igényeire. Az első termés meghozatalára jellemzően 6-8 év után kerül sor, egy kifejlett fa nagyjából 20-50kg termést hoz, ez a mennyiség viszont sokszor hullámzó. Egyik évben jóval kevesebbet, a következő évben jóval többet terem ugyanaz a fa.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon