Így lehet egész nyáron bámulatos a gyep a kertben: itt vannak a legjobb tippek

Így lehet egész nyáron bámulatos a gyep a kertben: itt vannak a legjobb tippek

agrarszektor.hu
Nincs is kellemesebb, mint kilépve a házból, buja, zöld pázsitra lépni. De hogyan maradhat egész nyáron át üde és szép a füvünk? Jogosan merülhet fel a kérdés, ám szerencsére nem is olyan nehéz és bonyolult a gondozása, mint azt elsőre hinnénk. Íme néhány jó tanács, melyek segítségével garantáltan ragyogni fog a füvünk egész nyáron.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Legyen strapabíró, ne kelljen állandóan öntözni, viszont egész nyáron át maradjon buja és zöld. Nőjön lassan, legyen könnyen kezelhető, ne kelljen folyton nyírni, és véletlenül se dugja fel a fejét semmilyen haszontalan kóró… Csak pár elvárás, aminek minden gyepnek meg kéne felelnie. Egy valami azonban biztos: ahhoz, hogy füvünk valóban kertünk dísze lehessen, folyamatos törődésre és munkára van szükség. Jó hír viszont, hogy nem kell mesterséges műtrágyát, gyomirtókat vagy növényvédő szereket bevetnünk ahhoz, hogy egész nyáron át üde méregzöld pázsitunk lehessen - írja a HelloVidék.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A nyári meleg okozta stressz elkerüléséhez kiváló gyepgondozási munkálatok léteznek, amikkel edzeni lehet a gyepet, illetve ezek elvégzése mellett csökkenteni lehet az öntözési mennyiséget is. Ilyen például a rendszeres levegőztetés és a gyeplazítás. Ha pedig az alábbi tippeket betartjuk, akkor egészen biztosan egészséges, szép zöld gyepnek örvendhetünk majd.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Szellőztessük a gyepet

Ha túlságosan tömör a gyep alatt a talaj, akkor bizony nem tudja jól hasznosítani a tápanyagokat. A talajban lévő hasznos organizmusok, például a földigiliszták a túl kemény, tömörített talajban nem tudnak megtelepedni. Ha igazán zöld fűre vágyunk, akkor rendszeresen szellőztetni kell azt. Ennek többféle módja is lehet, amihez akár speciális gépet is lehet vásárolni, bérelni. Ha viszont nagyobb területről van szó és gyorsabban is akarunk haladni, akkor a késes gyepszellőztetés az ajánlott. Egészen más a helyzet akkor, ha kisebb kerttel rendelkezünk: ebben az esetben a ház körül megtalálható kerti szerszámokkal is el lehet végezni a feladatot, legfeljebb kicsit lassabban haladunk. Egy hegyesebb végű gereblyével erősen át kell fésülni a gyepet - az így a lerakódott, elhalt növények maradványait fellazítjuk, majd összegyűjtjük. Ha már nagyon le van tömörödve a föld, és a gereblyézést kevésnek érezzük, akkor célszerű még vasvillával átszurkálni a gyepet. 10-15 centinként ha van egy villanyom, az már jó lesz. Fontos, hogy gyűjtsük össze azt, amit már fellazítottunk, ezzel még a mohásodást is megelőzhetjük. 

2. Ritkábban, de alaposabban öntözzünk

Az egészségesebb gyep érdekében tanuljunk meg mélyebben és ritkábban öntözni! Elég hetente egyszer vagy kétszer, de akkor viszont alaposan! A mennyiség természetesen változhat a helyi időjárási viszonyoktól, a talajtípustól, a fűfajtól is. Ha ritkán és mélyen öntözzük, akkor a fű gyökerei mélyebben kezdnek el nőni a talajban. Ez segíthet abban, hogy a pázsitunk aszályos időszakokban is egészséges maradhasson. Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy csak kánikulában, akkor is a legnagyobb hőségben - 35 fok környékén - szabad naponta locsolni a gyepet, de ilyenkor is inkább csak a homokos talajon! Figyeljünk arra is, hogy csak annyi vizet öntözzünk ki, amit elbír a talaj, és ami fel tud száradni a következő locsolás előtt. Számos gyom kedveli az állandó, nedves környezetet, ilyen az egynyári perje és a muharfélék is, amelyek augusztusban rendre elfertőzik a kert. Nyáron sose öntözzük a füvet esti időszakban! A felmelegedett talaj a vizet nagy intenzitással elkezdi kipárologtatni és ezzel a gombás fertőzéseknek teremt ideális körülményeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Fontos az éles fűnyírókés

Az életlen kések a fűszálakat könnyezésre készteti, nem vágja vissza őket, aminek az az eredménye, hogy pár nap alatt bebarnul a fűszál csúcsa. Sokan összekeverik a jelenséget a szárazság okozta stresszel, és azt hiszik, hogy növelni kell az öntözővíz mennyiségét, az öntözés gyakoriságát. Havonta egyszer ezért is élesítsük ki a fűnyíró késeit!

4. Figyeljünk arra, hogy mire állítjuk be az automata öntözőrendszert

A tavaszi indítását követően a kerttulajdonosok gyakran nem változtatnak az öntözési programon, pedig az okos vezérlőegységek legtöbbje már egy úgynevezett százalékoló funkció is van, amivel nincs szükség a teljes program átírására. Így könnyen előfordulhat, hogy a tavaszi és őszi időszakban túlöntözzük, míg a nyári időszakban alulöntözzük a gyepet. Ez nem csak a gyep számára káros, de igencsak vízpazarló megoldás is. Mindneképpen érdemes utánaolvasni kicsit annak, hogy hogyan kell helyesen használni az öntözőberendezésünket. Összegezve: a tavaszi és az őszi időszakokban a gyepet elegendő az 2-3 naponta egyszer megöntözni - természetesen az aktuális hónap hőmérsékleti és csapadékossági sajátosságát megfigyelve.

5. Nyírjuk helyesen

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy, túl nagyra hagyják nőni a füvet, és utána egyszerre nagy mennyiséget vágnak le belőle, vagy épp ellenkezőleg, túl rövidre nyírják. Érdemes szem előtt tartani, hogy az ideális hossza a fűnek tavasszal és ősszel 4-5 cm, nyáron 5-6 cm, egyszerre az 1/3 -át lehet probléma nélkül eltávolítani.

6. Mulcsozzunk

Nyírjuk gyakran a gyepet, majd hagyjuk a helyén a lenyesett füvet, ami hamar lebomlik, és ellátja talajt a szükséges makro- és mikroelemekkel. Amire azonban nagyon figyeljünk: a nagy tömegben ottmaradó, hagyományos géppel levágott fűmaradék viszont kárt okozhat, mert filcesedést, tömörödést, levegőtlenséget, a gyomok és a moha terjedését - általában a gyep leromlását - okozhatja. Itt jön képbe a mulcsozás, de ehhez jó fűnyíróra van szükség. Egy biztos: minél kisebbre aprítja a fűnyíró a levágott füvet, annál gyorsabban lebomlik a helyben hagyott fűnyesedék. A fűnyíró egyenlegesen eloszlatja a levágott fűszálakat és azok lassan elszáradnak, elkorhadnak és beépülnek a talajba.

7. Sose nyírjunk akkor, ha nedves a fű

Ez nemcsak a csapadékos időjárás utáni fűnyírásra vonatkozik, hanem a harmatos fűre is. A nedves fűszálak magát a fűnyírást is nehézzé teszik, hiszen a fűszálak összetapadnak, és igen nehézzé válik a levágás. Arról nem beszélve, hogy a fűnyíróból kiszóródó fű összetapadt rétege nem kívánt fedőréteget képez a gyepen.

EZ IS ÉRDEKELHET

8. Nézzük meg, hogy nem beteg-e a füvünk

Ha halványabb, sárgás foltok jelenek meg a gyepen akkor valószínűleg a pázsit tápanyaghiányos. Jellemzően a vas és a nitrogén hiányzik a talajból. Enyhe vashiány esetén a gyep megsárgul, de súlyos vasklorózis miatt a gyep el is halhat. A moha feltűnése savasságot jelezhet. A gyepnek a semleges pH a hasznos, így ebben az esetben ajánlott a talaj meszezése.

9. Használjunk természetes gyeptrágyákat

A gyepet kétféleképpen is trágyázhatjuk. Évente egy-két alkalommal természetes trágyákat juttathatunk ki, először kora tavasszal, esetleg nyár elején még egyszer. Aki a műtrágyához hasonló gyors kizöldülést vár, használhatunk magas nitrogéntartalmú istállótrágyából készített trágyalevet. Ehhez nem is kell mást tennünk, csak töltsünk meg egy hordót vízzel, tegyünk fél zsák istállótrágyát jutazsákba, fektessünk egy lécet keresztbe a hordó peremére, és akasszuk rá a trágyával teli zsákot. 14 napig hagyjuk ázni a hordóban, majd a trágyalevet, friss vizes öntözés után juttassuk ki a talajra, a többi pedig már magától működik. 

EZ IS ÉRDEKELHET

10. Gyomlálás

Ha a gyepet jól ápoljuk és rendszeresen nyírjuk, nem sok bosszúságunk lesz a gyomokkal. Ha mégis valami nem tetsző üti fel a fejét, gyomirtó helyett késsel kiszurkálhatjuk őket vagy tőlevélrózsájuk közepére konyhasót szórhatunk.

Bónusz tipp: a csúnya foltok javítása

A pázsiton néha durva, csomós növekedésű füvekből foltok jelennek meg. Ilyenkor a töveket késsel kanyarintsuk ki, majd emeljük ki, helyükre pedig fűmag, nedves tőzeg és jó minőségű talaj azonos arányú keverékét vessük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02