2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Gyomirtás-kisokos nemcsak kezdőknek: ezeket rontják el a legtöbben permetezéskor

Gyomirtás-kisokos nemcsak kezdőknek: ezeket rontják el a legtöbben permetezéskor

agrarszektor.hu
Rengetegen használnak különböző gyomirtókat a kertben, a permetezés során azonban érdemes néhány dologra odafigyelni. A legfontosabb minden esetben a megelőzés kell, hogy legyen, tehát a vegyszerek alkalmazása helyett inkább törekedjünk arra, hogy gazmentes legyen a kertünk. Ugyanakkor ha már bekövetkezett a baj, akkor a herbicidek használata előtt minden esetben olvassuk el a címkén található utasításokat, és ha a lépéseket pontosan követjük, akkor garantáltan kipusztul majd az összes gyom a kertben.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A gyomok a kertészek egyik legnagyobb ellenségei, képesek egyik pillanatról a másikra, észrevétlenül birtokba venni az egész kertet, kiszorítva ezzel a fogyasztásra termesztett növényeket. Ma már számos gyomirtó szer létezik, rengeteg termék közül válogathatunk, permetezés előtt azonban nem árt tájékozódni az alkalmazandó herbicidről. Minden esetben olvassuk el tehát a címkét, és a biztonságos használat érdekében pontosan kövessük a rajta lévő utasításokat. Emellett fontos, hogy megismerjük a kiirtandó gazokat is, illetve az azok körül található növényeket - írja a bhg.com. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. Kezdd a megelőzéssel

A gyomok ellen folytatott harc általában már azelőtt elkezdődik, mielőtt megjelennek a kertben. Érdemes tehát minden esetben a megelőzéssel kezdeni, és olyan kertet kialakítani, amely nem kedvez a gazok kialakulásának. Figyeljünk oda az egészséges növényápolásra, mindig a mikroklímának megfelelő növényeket ültessünk, gondoskodjunk talajtakaróról, valamint a megfelelő öntözésről is. Ha mindezeket szem előtt tartjuk, akkor a gyomoknak esélyük sem lesz megtelepedni a kertünkben. Ajánlott hetente legalább egyszer bejárni a kertet, és kihúzogatni kézzel az észlelt betolakodókat, erre a legalkamasabb időpont kora reggel, késő délután, illetve locsolás, vagy eső után van. 

2. Ismerd meg az ellenséget (gyomot) és a környezetét

A gyomirtás során az első lépés a kiirtandó gaz megismerése kell legyen: milyen növényről is van szó pontosan? A gyomirtó termékek fajspecifikusak, tehát ami elpusztítja az egyiket, nem biztos, hogy a másikkal is ezt teszi. Mielőtt kiválasztjuk a permetezőszert, nézzük meg azt is, mi nő a gaz közelében, hiszen figyelnünk kell arra, hogy a fogyasztásra szánt növényekre ne kerüljön a gyomirtóból. Így kerüljük azt is, hogy szélben permetezünk, ha lehet a kora reggeli, vagy késő dálután, szélcsendes időszakot válasszuk ki erre a munkára.

3. Nézz utána, milyen hatása lehet a szernek, nemcsak a gyomokra, de a többi növényre és az állatokra is

A gyomirtók olyan kémiai anyagok, amelyek a növények működésére hatnak, ebből adódóan nemcsak a gazok pusztítják el, de a zöldségeket, virágokat, gyümölcsöket is. Bánjunk tehát óvatosan ezekkel a szerekkel, hiszen ha nem használjuk megfelelően őket, akkor akár az állatainkra is veszélyt jelenthetnek.

4. Mindig kövesd a címkén található utasítást!

A termékeken lévő címkét ajánlott minden esetben elolvasni, számtalan olyan információt tartalmazhat ugyanis, amely elengedhetetlen a biztonságos gyomirtáshoz. Oda kell tehát figyelni a herbicidek rendeltetésszerű használatára. 

5. Vegyszerek helyett érdemes a természetes gyomirtókat is kipróbálni, alkalmazni

Sokan azt gondolják, hogy a szerves, illetve természetes herbicidek jóval biztonságosabbak, mint a szintetikus termékek, pedig ez nem feltétlenül igaz. Ez a tévhit döntően annak köszönhető, hogy előbbiek gyorsabban lebomlanak, mint néhány kémiai szer, amelyek valószínűleg hosszabb ideig a talajban, esetleg a növényekben maradhatnak. Rengetegen tartanak attól is, hogy a hagyományos gyomirtók veszélyesek lehetnek az állatokra, esetleg a fogyasztásra termesztett növényekre, pedig ha körültekintően, a címkét pontosan elolvasva használjuk a vegyszereket a kertben, akkor nem kell aggódnunk, hogy baj lesz. Ugyanakkor mindenképp érdemes a természetes szereket is kipróbálni, alkalmazni, végső esetben pedig marad a bevált, kézi módszer. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 24. 15:32