Súlyosan mérgező növények a kertben: ezektől mindenképpen tartsd távol a kutyádat

Súlyosan mérgező növények a kertben: ezektől mindenképpen tartsd távol a kutyádat

agrarszektor.hu
Nagyon sokan rajonganak a növényekért és az állatokért is, ám nem árt szem előtt tartani, hogy bizony számos olyan növényfaj is létezik, amik mérgezett időzített bombák lehetnek imádott kutyusaink számára. Nem is gondolnánk, hogy némelyik kedvelt faj is ártalmas lehet kedvenceinkre. A jó hír azonban az, hogy némi odafigyeléssel megóvhatjuk őket a bajtól úgy, hogy még csak a virágainktól sem kell megszabadulni. Hogy valamennyivel megkönnyítsük a beazonosítást, összegyűjtöttünk néhányat azokból a növényekből, amikkel jobb lesz vigyázni!

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Vannak olyan növények is, amiknek csak bizonyos részei mérgezőek, például csak a levelei vagy a magjai. Fontos kiemelni, hogy az alábbi lista nem teljes, ezeken kívül is vannak még toxikus növények - mondhatni, ez egy ugródeszka a jövőbeni keresgélésekhez - írja a thespruce.com. Sőt, akadnak köztük olyanok is, amik nemcsak a kutyák, hanem a cicák és az emberek számára is egyaránt veszélyesek lehetnek!

Szívós évelő virágok

Lesznek olyan növények, amik valószínűleg nem fognak meglepetést okozni senkinek sem a mérgezőképességüket tekintve. Íme a legelterjedtebb mérgező évelők:

1. Gyűszűvirágfélék
2. Krizantém
3. Keleti hunyor
4. Gyöngyvirág
5. Árnyliliom
6. Írisz/nőszirom
7. Szívvirág
8. Sisakvirág
9. Közönséges cickafark

EZ IS ÉRDEKELHET

Kúszónövények

Számos kúszóféle, beleértve a lentebb soroltakat, káros lehet az ebek számára. Győződjünk meg arról, hogy az udvarunkban vagy annak környékén nincsenek-e mérgező fajták, amik az alábbiak lehetnek:

1. Közönséges borostyán
2. Hajnalka
3. Erdei iszalag
4. Lilaakác
5. Keleti fafojtó
6. Háromkaréjú vadszőlő

Egynyári növények

Az egynyári növényeket tömegesével vásárolhatjuk meg a különböző kertészetekben, azonban nem árt, ha odafigyelünk arra, mit is viszünk haza pontosan. Ha pedig egy - vagy több - négylábú is vár minket otthon, aki még hajlamos megenni a virágokat is, mindenképpen kerüljük el az alábbi két növényt:

1. Sétányrózsa/lantana
2. Begónia

Ha mégsem szeretnénk lemondani a szép, színes lantanákról, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy egy kosárba tesszük a virágokat és felakasztjuk őket. Így csodálhatjuk őket, mutatósak lesznek az udvar bármely pontján, ami talán a legfontosabb, hogy kiskedvenceinket is biztonságban tudhatjuk.

Cserjék

A bokrok és a fák is ékes díszei lehetnek otthonunknak, és talán senkinek sem árulunk el újdonságot, ha azt mondjuk, a kutyák is rajonganak értük. Azonban fontos, hogy észben tartsuk, számos cserje mérgező lehet számukra:

1. Kerti mályvacserje
2. Tiszafa
3. Hegyi babér
4. Hortenzia
5. Szárnyas kecskerágó
6. Havasszépe
7. Puszpáng
8. Fagyal
9. Boroszlán
10. Japán babérhanga

Fák

"Naponta egy alma az orvost távol tartja" - ugye senkinek sem ismeretlen ez a mondás? Vitathatatlan, hogy az alma nagyon egészéges gyümölcs, ám abba már kevesebben gondolnak bele, hogy a magjai cianidot tartalmaznak, sőt, mint kiderült, a levelei is mérgezőek lehetnek egyes állatfajok számára, a galagonyánál pedig szintén ugyanez a helyzet. Ám akadhatnak más meglepetések is a listából:

1. Leander
2. Magyal
3. Aranyeső
4. Tölgyfa

Gumós virágok

Bizony, néha a legszebb, legillatosabb növények tudják a legnagyobb bajt okozni, így kiemelten figyeljünk az alábbiakra:

1. Jácint
2. Tulipánok
3. Liliom
4. Óriás díszhagyma

Mediterrán és trópusi növények

Amilyen mutatós növények, annyira veszélyesek is tudnak lenni. Sőt, ki gondolná, hogy a csodaszernek tekinthető aloe vera mérgező lehet a kölyökkutyák számára? Ezzel a felsorolással talán elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket:

1. Ricinus
2. Taró
3. Aloe vera
4. Papagájvirág
5. Angyaltrombita
6. Konytvirágfélék

EZ IS ÉRDEKELHET

Gyomok és más vadon élő növények

Míg a gyomok az emberek számára bosszúságot okoznak, a kutyák nagyon rosszul lehetnek tőlük. Bár vannak ehető gyomok is, ez nem jelenti azt, hogy kedvencünk is nyugodt szívvel falatozhat belőle. Sőt, nagyon sok olyan gaz létezik, amik bizony az emberek számára is mérgezőek. Ismerkedjünk meg hát velük is:

1. Fodros lórom
2. Keserű csucsor
3. Kerek repkény
4. Tojásbogyó
5. Békabogyó
6. Vérzőmák
7. Háromlevelű csápvirág
8. Fagyöngy

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy az udvaron vagy a kertben jelen van bármelyik említett növény, akkor érdemes minél előbb cselekedni! Nem kell azonnal kiirtani őket, - a gyomokat leszámítva - elég, ha megakadályozzuk, hogy kutyusunk a közelükbe férkőzhessenek. Ha tudjuk, akkor akasszuk fel őket, ha pedig nem, akkor próbáljuk valahogy elkeríteni. Így tovább díszeleghetnek az otthonunk körül és mindenki biztonságban lesz! Ha azonban úgy gondoljuk, hogy kutyánk ehetett valamelyik növényből vagy rosszul lesz, akkor azonnal keressünk fel egy állatorvost!

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?