2022. október 2. vasárnap Petra

Súlyosan mérgező növények a kertben: ezektől mindenképpen tartsd távol a kutyádat

agrarszektor.hu
Nagyon sokan rajonganak a növényekért és az állatokért is, ám nem árt szem előtt tartani, hogy bizony számos olyan növényfaj is létezik, amik mérgezett időzített bombák lehetnek imádott kutyusaink számára. Nem is gondolnánk, hogy némelyik kedvelt faj is ártalmas lehet kedvenceinkre. A jó hír azonban az, hogy némi odafigyeléssel megóvhatjuk őket a bajtól úgy, hogy még csak a virágainktól sem kell megszabadulni. Hogy valamennyivel megkönnyítsük a beazonosítást, összegyűjtöttünk néhányat azokból a növényekből, amikkel jobb lesz vigyázni!

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Vannak olyan növények is, amiknek csak bizonyos részei mérgezőek, például csak a levelei vagy a magjai. Fontos kiemelni, hogy az alábbi lista nem teljes, ezeken kívül is vannak még toxikus növények - mondhatni, ez egy ugródeszka a jövőbeni keresgélésekhez - írja a thespruce.com. Sőt, akadnak köztük olyanok is, amik nemcsak a kutyák, hanem a cicák és az emberek számára is egyaránt veszélyesek lehetnek!

Szívós évelő virágok

Lesznek olyan növények, amik valószínűleg nem fognak meglepetést okozni senkinek sem a mérgezőképességüket tekintve. Íme a legelterjedtebb mérgező évelők:

1. Gyűszűvirágfélék
2. Krizantém
3. Keleti hunyor
4. Gyöngyvirág
5. Árnyliliom
6. Írisz/nőszirom
7. Szívvirág
8. Sisakvirág
9. Közönséges cickafark

EZ IS ÉRDEKELHET

Kúszónövények

Számos kúszóféle, beleértve a lentebb soroltakat, káros lehet az ebek számára. Győződjünk meg arról, hogy az udvarunkban vagy annak környékén nincsenek-e mérgező fajták, amik az alábbiak lehetnek:

1. Közönséges borostyán
2. Hajnalka
3. Erdei iszalag
4. Lilaakác
5. Keleti fafojtó
6. Háromkaréjú vadszőlő

Egynyári növények

Az egynyári növényeket tömegesével vásárolhatjuk meg a különböző kertészetekben, azonban nem árt, ha odafigyelünk arra, mit is viszünk haza pontosan. Ha pedig egy - vagy több - négylábú is vár minket otthon, aki még hajlamos megenni a virágokat is, mindenképpen kerüljük el az alábbi két növényt:

1. Sétányrózsa/lantana
2. Begónia

Ha mégsem szeretnénk lemondani a szép, színes lantanákról, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy egy kosárba tesszük a virágokat és felakasztjuk őket. Így csodálhatjuk őket, mutatósak lesznek az udvar bármely pontján, ami talán a legfontosabb, hogy kiskedvenceinket is biztonságban tudhatjuk.

Cserjék

A bokrok és a fák is ékes díszei lehetnek otthonunknak, és talán senkinek sem árulunk el újdonságot, ha azt mondjuk, a kutyák is rajonganak értük. Azonban fontos, hogy észben tartsuk, számos cserje mérgező lehet számukra:

1. Kerti mályvacserje
2. Tiszafa
3. Hegyi babér
4. Hortenzia
5. Szárnyas kecskerágó
6. Havasszépe
7. Puszpáng
8. Fagyal
9. Boroszlán
10. Japán babérhanga

Fák

"Naponta egy alma az orvost távol tartja" - ugye senkinek sem ismeretlen ez a mondás? Vitathatatlan, hogy az alma nagyon egészéges gyümölcs, ám abba már kevesebben gondolnak bele, hogy a magjai cianidot tartalmaznak, sőt, mint kiderült, a levelei is mérgezőek lehetnek egyes állatfajok számára, a galagonyánál pedig szintén ugyanez a helyzet. Ám akadhatnak más meglepetések is a listából:

1. Leander
2. Magyal
3. Aranyeső
4. Tölgyfa

Gumós virágok

Bizony, néha a legszebb, legillatosabb növények tudják a legnagyobb bajt okozni, így kiemelten figyeljünk az alábbiakra:

1. Jácint
2. Tulipánok
3. Liliom
4. Óriás díszhagyma

Mediterrán és trópusi növények

Amilyen mutatós növények, annyira veszélyesek is tudnak lenni. Sőt, ki gondolná, hogy a csodaszernek tekinthető aloe vera mérgező lehet a kölyökkutyák számára? Ezzel a felsorolással talán elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket:

1. Ricinus
2. Taró
3. Aloe vera
4. Papagájvirág
5. Angyaltrombita
6. Konytvirágfélék

EZ IS ÉRDEKELHET

Gyomok és más vadon élő növények

Míg a gyomok az emberek számára bosszúságot okoznak, a kutyák nagyon rosszul lehetnek tőlük. Bár vannak ehető gyomok is, ez nem jelenti azt, hogy kedvencünk is nyugodt szívvel falatozhat belőle. Sőt, nagyon sok olyan gaz létezik, amik bizony az emberek számára is mérgezőek. Ismerkedjünk meg hát velük is:

1. Fodros lórom
2. Keserű csucsor
3. Kerek repkény
4. Tojásbogyó
5. Békabogyó
6. Vérzőmák
7. Háromlevelű csápvirág
8. Fagyöngy

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy az udvaron vagy a kertben jelen van bármelyik említett növény, akkor érdemes minél előbb cselekedni! Nem kell azonnal kiirtani őket, - a gyomokat leszámítva - elég, ha megakadályozzuk, hogy kutyusunk a közelükbe férkőzhessenek. Ha tudjuk, akkor akasszuk fel őket, ha pedig nem, akkor próbáljuk valahogy elkeríteni. Így tovább díszeleghetnek az otthonunk körül és mindenki biztonságban lesz! Ha azonban úgy gondoljuk, hogy kutyánk ehetett valamelyik növényből vagy rosszul lesz, akkor azonnal keressünk fel egy állatorvost!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34