Elpusztíthatatlan növények a kertbe, lakásba: ezek szinte mindent túlélnek

Elpusztíthatatlan növények a kertbe, lakásba: ezek szinte mindent túlélnek

agrarszektor.hu
Bizonyára sokaknak okoz gondot észben tartani, mely növényt, hogyan kell gondozni, mennyi vízre és arra mikor van szüksége, napra kell-e tenni, vagy inkább félárnyékba, és még lehetne sorolni a felmerülő kérdéseket. Jó hír azonban, hogy akad jó néhány olyan növény, amely szinte egyáltalán nem igényel semmilyen figyelmet, sőt, ha szándékosan el akarnánk őket pusztítani, az se menne. Akár a kertbe, akár a lakásba keresünk tehát valami igénytelen, de szép zöldet, mutatjuk, melyeket érdemes választani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ha nem vagy olyan jó a növények gondozásában, életben tartásában, és gyakran elpusztulnak nálad a zöldek, akkor sem kell lemondanod róluk, hiszen van bőven választási lehetőséged - írja a balkongardenweb.com. Most megmutatjuk, miket ültess akkor, ha igénytelenebb fajokra vágysz, és szeretnél sikerélményt is elérni, ugyanakkor arra érdemes odafigyelni, hogy ezek a fajok gyakran invazívak lehetnek, ezért figyelj oda arra, melyikből, mennyit ültetsz el a kertben. Ha ugyanis túlszaporodnak, könnyen ellephetnek mindent, és nehéz lehet megszabadulni tőlük.

1. Mexikói sarjika

A sarjika egy egyedülálló szobanövény, amelynek különlegességét az első pillantásra meghökkentően szokatlan levelei adják. Bár szobanövényként a lakásban tartva ritkán virágzik, ernyős virágzata jelentéktelennek mondható, hiszen a növény legbámulatosabb tulajdonságát az adja, hogy csónak alakú, fogazott levelei szélén hozza sorban az utódait, az apró leveles-gyökeres sarjnövényeket. Mondhatni szinte folyamatos növekedésben van. A sarjikát a lakás egy világos pontján helyezzük el, ügyelve arra, hogy ne érje közvetlen napsütés. Tűző napra ne tegyük, mert a levelei megperzselődhetnek, napégést szenvedhetnek. Aki úgy dönt tehát, hogy beszerez otthonra egy sarjikát, azt fogja tapasztalni, hogy egyike a legkönnyebben tartható, legkevesebb törődést igénylő, ugyanakkor leghálásabb és egyben legdekoratívabb szobanövényeknek.

2. Ernyős sarjika

Az ernyős sarjika körülbelül 1méteres magasságot elérő érdekes megjelenésű pozsgás növény. Hosszú szárán, vékony, hengeres szürke levelek találhatók. Látványos narancssárga, harang alakú virágai a szár végén fejlődnek. Ültetéséhez a virágföldek közül, a tőzeges, laza szerkezetűt válasszuk. Fényigénye magas, hőmérséklet igénye átlagos. Világos, napos, kellemesen meleg helyen érzi jól magát. Páratartalom és vízigénye alacsony, elég hetente egyszer öntözni.

3. Anyósnyelv vagy szobai szanszeviéria

Az anyósnyelv jól tűri a gyenge fényviszonyokat, és nincs gondja a ritka öntözéssel, illetve a rossz talajminőséggel sem. Könnyen növeszt új hajtásokat, így gyorsan tud szaporodni, valamint túlélni a kevésbé ideális körülményeket. 

4. Aloe vera

Az aloe vera a szegényebb tápanyatartalmú talajban is jól fejlődik, emellett minimális vízigénye van. Egy túlélésben profi, és a zord körülmények között is gyorsan szaporodó és szaporítható, könnyen növekedő növényről van szó.

5. Fali kövirózsa

A kövirózsa nagyon gyorsan növeszt számtalan kisebb, új növényt, így nagyon könnyen szaporítható. Mivel rengeteg vizet raktároz a leveleiben, így a rossz talajban is jól fejlődik, és minimális öntözést igényel csak.

6. Gyermekláncfű

A pitypang, másnéven gyermekláncfű több száz magot termel, amit a szél által nagyon könnyen és gyorsan elszórhat. Mély karógyökérrel rendelkezik, ezért nagyon nehéz kiirtani. Habár gyomnövénynek tekinthető, de nagyon sok előnyös tulajdonsága is van, cserépben dísznövényként termeszthető.

7. Bambusz

A bambusz hihetetlenül szívós, kiterjedt gyökérrendszerének és gyors növekedési ütemének köszönhetően egy nagyon könnyen termeszthető növény. Szinte bármelyik éghajlaton jól érzi magát, díszítő értéke sem elhanyagolható, így az igénytelen növények kedvelőinek jó választás lehet.

8. Agávé

Az agavék a vastag leveleikben vizet tárolnak, így, ha elhanyagoljuk, nem gondozzuk és öntözzük őket is könnyen túlélhetnek. Gyorsan fejleszt új hajtásokat, így egyszerűen szaporítható.

9. Hegyescsúcsú futóka

A futóka egy strapabíró szobanövény, amely különféle fényviszonyok között is jól fejlődik. Szárdugványokról szaporítható, melyek könnyen gyökereznek vízben vagy talajban egyaránt. Ez a növény egy igazi túlélő bajnok, bárkinek ajánlható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?