2022. október 2. vasárnap Petra

Állatbarát szobanövények: ezeket válaszd, ha biztonságban akarod tudni kedvenceidet

agrarszektor.hu
Habár a szobanövények csodás díszei lehetnek lakásunknak, sokan bele sem gondolnak, hogy rengeteg faj, illetve fajta mérgező lehet házi kedvenceink számára. Akadnak azonban olyanok is szép számmal, amelyek nemcsak lakásunk szépségét növelik, de a kedvenceinket is biztonságban tudhatjuk mellettük. Összegyűjtöttünk hét olyan beltéri növényt, amelyet bátran beszerezhetsz és hazavihetsz, mert nem jelent veszélyt a kutyák vagy macskák számára.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A szobanövények amellett, hogy szebbé varázsolják otthonunkat, egy-egy fajuk akár komoly veszélyt is jelenthet háziállataink számára. Szerencsére azonban szép számmal akadnak olyan példányok is, amelyek mellett biztonságban tudhatjuk kedvenceinket, ugyanakkor az, hogy egy növény nem mérgező, nem jelenti azt, hogy a végtelenségig rágcsálhatja a kutyánk vagy macskánk, érdemes tehát figyelni állatunk reakcióját, ha véletelnül megdézsmál néhány növényi részt - írja a www.bhg.com.

1. Afrikai ibolya

Az afrikai ibolya a lila és a rózsaszín számtalan árnyalatában elérhető, minimális gondozást igényel, ráadásul, ha olyan szobanövényt keresünk, amely nem árt a háziállatainknak, akkor tökéletes választás. Ennek a növénynek nincs szüksége erős fényre, mindössze arra figyeljünk, hogy tartsuk nedvesen a talaját, és ha tehetjük ne felülről öntözzük, hanem alulról, különben könnyedén károsodhatnak a levelei, virágai. 

2. Karácsonyi kaktusz

Habár a karácsonyi kaktusz nem mérgező és nem jelent veszélyt a háziállataink számára, ne hagyjuk, hogy megrágcsálja kedvencünk, mert bélrendszeri problémákat okozhat. Ettől eltekintve ez a legbiztonságosabb ünnepi szobanövény, amelyet választhatunk otthonunkba, csupán arra figyeljünk, hogy ne legyen az állataink számára elérhető helyen, locsoljuk rendszeresen, és tegyük napfényes helyre. 

3. Különböző páfrányfajták

Habár a páfrányok osztályába számtalan faj és fajta tartozik, a beltérbe alkalmas szobanövények többsége veszélytelen a háziállatok számára, ugyanakkor érdemes tájékozódni, mielőtt megvásárolunk egy-egy ilyen növényt. A páfrányok mérete nagyon eltérő lehet, az igényeik azonban hasonlóak, szeretik a közvetett fényt, az egyenletesen nedves talajt és a magas páratartalmat.

4. Gyógynövények

Sokan termesztenek beltérben gyógy-, illetve fűszernövényeket, amellett ugyanis, hogy mutatósak, számtalan ételt ízesíthetünk velük. A háziállat-tulajdonosoknak azonban érdemes odafigyelniük, hiszen nem mindegyik mellett van biztonságban kedvencünk. A levendula és az oregánó például nem ajánlottak, míg a bazsalikom, a zsálya és a kakukkfű bátran tarthatók. Ezeket a növényeket érdemes napfényes helyen tartanunk, és ha lehet, legalább napi 4-5 óra fény érje őket.

5. Mexikói bambuszpálma

Azoknak a háziállat-tulajdonosok, akik beltérben szeretnének kis fát nevelni, érdemes megpróbálkozniuk a bambuszpálmával. Ez az állatbarát, kevés karbantartást igénylő szobanövény ugyanis tökéletes választás lehet egy kezdő számára is. Leginkább a világos, közvetett napfényt kedveli, de elviseli a gyengébb megvilágítást is. Ha a talaja felső része száraz, akkor érdemes meglocsolni, ettől függetlenül nem sok gondozást igényel, ráadásul a házi kedvenceinknek sem árthat.

6. Lepkeorchidea

A közönséges lepkeorchidea, amely a virágboltok és az otthonok többségében is megtalálható, nem veszélyes a háziállatokra. Egy dologra azonban érdemes odafigyelni, ezeknek a növényeknek a cserepében ugyanis általában fakéreg darabok vannak, ne hagyjuk, hogy ezeket a kedvenceink megrágcsálják, hiszen komoly hasi problémákat okozhatnak. Ez a szobanövény egyébként elviseli az erős és a kevés fényt is, locsolni pedig 1-2 hetente érdemes. 

7. Zöldike

Ez az állatbarát szobanövény az egyik legkönnyebben tartható, ráadásul gyors növekedése miatt az új hajtások elültetésével nagyon könnyen szaporítható. A zöldike leginkább az erős, közvetett fénynél érzi jól magát, de elviseli a gyenge megvilágítást is. Figylejünk arra, hogy egy-egy öntözés között mindig hagjyuk kiszáradni a talaját.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34