2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Állat

Méhcsalogató praktikák a kertbe: ezekért nem csak a beporzók lesznek hálásak

A méhek pótolhatatlan szereplői a mezőgazdasági rendszereknek és környezetünk állapotában is. Nem csupán hozzájárulnak a biológia sokféleséghez, de általuk információhoz is juthatunk róla. Ha mindez még nem lenne elég, a termesztett mezőgazdasági haszonnövényeink kétharmada – pl. a napraforgó, a repce – is rovarbeporzású. Elfogyasztott ételeink egyharmadát virágos növényeink a beporzás révén „termelik” meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mi is vigyázzunk rájuk és, ha tehetjük, próbáljunk nekik segíteni.
 
 

Több tízezer milliárd forintra becsülik a Földön azt a munkát, amit a beporzók évente végeznek. Egy új tanulmányból kiderült, hogy a méhek és az őshonos méhek termelésének becsült éves monetáris értéke mintegy 29 milliárd dollárnyi mezőgazdasági jövedelemnek felel meg az Egyesült Államokban - írja a The Dispatch. Egy szakember, Nancy Reeves is kihangsúlyozta, hogy miért is bírnak nagy jelentőséggel ezek az élőlények: 

Nagyon fontosak a virágok beporzásában és a méz termelésében. Én személy szerint szeretem a mézet, és azt gondolom, hogy az egészségnek is jót tesz.

A tavasz közeledtével pedig mi is támogathatjuk a méheket, például kertészkedés közben.

Ha kertész lennék, arra ösztönöznék másokat, hogy gondoskodjanak olyan növényekről is, amelyek segítenek a rovaroknak, méheknek, az őshonos fajoknak és a lepkéknek

 – mondta egy másik szakember, a méhekkel foglalkozó Jeff Harris. Hozzátette, hogyha ültetünk valamit számukra, azzal sokat segíthetünk nekik. Arra buzdít mindenkit, hogy lehetőleg őshonos növényfajokat ültessen, hiszen így az egész tápláléklánc ilyen fajokból állhatna.

Bár elsőre nem is gondolnánk, de a mézelő méheket vonzó növények közé tartozik például a kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, oregánó és a zsálya is. Azt is szem előtt tarthatjuk, hogy a kék, a fehér és a lila virágokat kedvelik leginkább a méhek. Arra azonban figyeljünk, hogy mérgező növényeket ne termesszünk. Azt javasolják, hogy egyes virágfajokat nagy csoportokba ültessünk, ha pedig ezt nem tudjuk kivitelezni, akkor ugyanahhoz a fajhoz tartozó növényeket telepítsünk kisebb csoportokba, legfeljebb néhány méter távolságra egymástól – így a méhek könnyen „ugorhatnak” egyik csoportból a másikba. 

Továbbá, még egy nagyon fontos dologra felhívták a figyelmet: soha ne permetezzen senki rovarirtót semmilyen kártevő ellen, ha éppen virágzik egy növény! 

Ha lefújod a növényeket és a beporzók érintkeznek a rovarölő szerekkel, akkor nagyon sok kárt okozhatnak.  

A kertészek arra biztatják az embereket, hogy álljanak ellen a kísértésnek, és ne vágják le túl korán a füvet, hiszen ez is negatív hatással lehet egyes méhfajok életére.

Túl tisztán tartjuk a gyepeket. Megszabadulunk a bennük élő méhek élőhelyeitől. A földbe is fészkelnek, és műveletlen, zavartalan területre van szükségük

- világított rá Harris.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu