Egyszerűen, fillérekből termesztheted otthon ezt a szuperélelmiszert: így csináld!

Egyszerűen, fillérekből termesztheted otthon ezt a szuperélelmiszert: így csináld!

agrarszektor.hu
Sokak számára igazi kikapcsolódást jelent az, ha a konyhában tevékenykedhetnek, a gyorsan elkészíthető, finom ételeket pedig mindenki szereti. Ha valamivel pluszban feldobnánk a kész fogásokat, akkor azt különböző mikrozöldekkel könnyedén megtehetjük, nem kell ugyanis rutinos kertésznek lennünk ahhoz, hogy akár a lakásban is termesszük őket. Ehhez nincs is másra szükségünk, csak egy sekély edényre, jó minőségű földre, magokra, néhány jó tanácsra és már neki is láthatunk!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a kis levelekbe sokszor több tápanyag van, mint magában a kifejlett növényben - írja a House and Garden. A mikrozöldek gyakran drágák, ha készen vesszük őket, a jó hír viszont az, hogy nem számít, lakásban vagy házban lakunk-e, saját magunk is termeszthetjük őket. Sőt, sok esetben még kedvezőbb is, ha bent kapnak helyet, ráadásul szuper gyorsan növekednek, és pár hét alatt már fogyaszthatjuk is őket. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mégis hogyan kezdjünk neki, mi minden kell hozzá? Szerencsére csak az említett sekély edény, jó minőségű talaj és mag fog kelleni. Az azonban fontos, hogy az edénynek legyen vízelvezető nyílása, ezt pedig úgy is kivitelezhetjük, ha például lyukakat fúrunk az aljára - az üzletekben egyébként lehet kapni kifejezetten erre a célra gyártott tálcákat.

A jó föld titka

A földet ültetés előtt locsoljuk meg, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl nedves és ne is nyomkodjuk le túlságosan, hiszen levegősnek, lazának kell lennie. Ha a lyukakon átesne, akkor sem kell megijedni, egyszerűen csak tegyünk alá egy konyharuhát és máris meg van oldva a probléma. A magokat bátran szórjuk vastagon a föld tetejére, hiszen most a levelek lesznek a fontosak. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy nedves textilt tegyünk rájuk, ami óvja őket a fénytől és várjuk meg, míg nem kezdenek előbújni - ez általában 3-4 nappal később meg is történik. 

Az öntözés fontossága

Amint a magok kicsíráztak, minden nap locsoljuk, arra pedig figyeljünk, hogy ne lapítsuk ki őket, különösen akkor, amikor már majdnem elég nagyok a szedéshez. Ennek elkerülése érdekében az a legjobb módszer, ha néhány percig állni hagyjuk a tálcát egy kis vízben a mosogatóban, hogy a víz fel tudjon szívódni a vízelvezető lyukakon keresztül. 

A leszedés praktikája

Ha a csíráink elérték a megfelelő méretet, eljött az idő, hogy leszedjük a friss leveleket. Ezt pedig nagyon egyszerűen megtehetjük, hiszen nincs másra szükségünk, csak egy ollóra, amivel levághatjuk őket. Ha ezt megtettük, később akár egy második "betakarítást" is nyerhetünk akkor, ha maradnak apró palánták - azoknak viszont több helyre lesz szüksége. Ezek után pedig kezdődhet elölről a folyamat, termeszthetjük is a következő adagot! Néhány napig tárolhatjuk őket a hűtőszekrényben, de frissen fogyasztva a lehető legfinomabbak.

Nagyon sok mikrozöldet kipróbálhatunk, most azonban összegyűjtöttük az 5 legnépszerűbbet. Még mielőtt felsorolnánk az 5 legtutibb növényt, adunk egy plusz tippet, hogy hogyan készítsük el saját kis mikrozöld "kertünket": fogjunk egy régi muffinformát, tegyünk bele megfelelő földet, egy kis kavicsot, fúrjunk lyukakat az aljára a vízelvezetéshez és már kész is van. Sőt, akár még a színekkel és játszhatunk, ha különböző zöldeket választunk kontrasztos árnyalatokban - ezekhez is adunk néhány tippet a felsorolásban. 

1. Brokkoli

Finom ízű és nagyon ropogós, mindemellett szuper magas a tápanyag, illetve az A- és C-vitamin tartalma is. A magokat vastagon hintsük a földbe, majd ha a csírák elérték a kívánt méretet, egyszerűen csak vágjuk le őket és már fogyaszthatjuk is. A levelek kerekek és leginkább a zsázsára hasonlítanak.

2. Mángold

A mángold mikrozöldjeinek kellemes, enyhén földes íze van, nem annyira erőteljes, mint a többi fajtának, így nagyszerű választás lehet akkor, ha visszafogottabb ízekre vágyunk és nem szeretnénk azt, hogy minden egyes levél egy igazi ízbomba legyen. Jó választás lehet keverékként, de salátákhoz és más ételek mellé köretként is nagyszerűek.

3. Bazsalikom

A bazsalikomot nem kell senkinek sem bemutatni, kedvelt fűszer a magyar konyhákban, ékes dísze lehet ételeinknek is. Illatosak, rendkívül finomak, na és persze szuper mutatósak is, hiszen sötétlila, sokszor már-már fekete színűek, így az ételeinket tökéletesen megkoronázhatjuk vele - mindemellett a már említett mikrozöld kertünkben is jól mutatna eltérő színével.

4. Cékla

A cékla több szempontból is eltér társaitól, hiszen gyönyörű, bíborszínű szára van, valamint levelei is nagyobbak a többi zöldnél. Éppen ezért, a csíráztatás is hosszabb ideig tart, előfordulhat, hogy akár egy hónap is szükséges, de az eredmény garantált. Szép, egészséges, finom és mutatós, bármilyen ételt feldobhatunk vele.

5. Kelkáposzta

A kelkáposzta az egyik legtöbb tápanyagot tartalmazó növény a világon, de a mikrozöldje még ennél is jobb, hiszen minden levele négyszer annyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Mindemellett gyorsan növekszik, amint az első levelek kialakulnak, már fogyaszthatjuk is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?