Húzós áron mérik ezeket a fűszereket a boltokban: így szerezd be őket fillérekért

Húzós áron mérik ezeket a fűszereket a boltokban: így szerezd be őket fillérekért

agrarszektor.hu
Szerencsésnek mondhatjuk magunkat akkor, ha saját részre meg tudjuk teremteni a finomabbnál finomabb zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket vagy éppen dísznövényeket. Mindamellett, hogy sokkal frissebbek, egészségesebbek bolti társaiknál, még a pénztárcánk is jól járhat velük. Ami pedig még ennél is jobb: ha például a cikkünkben felsorolt fűszereket, dísznövényeket szeretnénk termeszteni, akkor még csak kertre sem lesz szükségünk, a lakásunkban vagy az erkélyünkön is gondozhatjuk őket, sőt, remekül érzik magukat a konyhában is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Persze nem lehet mindent otthon, a lakásunkban termeszteni, de számos gyönyörű növény közül választhatunk. Ráadásul még jól le is foglalhatjuk magunkat a gondozással, ha pedig főzni kezdünk, akkor egyszerűen csak letépkedjük vagy levágjuk a kívánt fűszert, és frissen, vegyszermentesen tehetjük bele a főztünkbe - írja a balconygardenweb. Az alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttünk néhány olyan különleges növényt, melyeket gyerekjáték lesz otthon, a konyhában termeszteni és ápolni.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

1. Hegyescsúcsú futóka

Ennek a növénynek nagyon szép, különleges szív alakú levelei vannak, melyek tökéletesen passzolhatnak a konyhánkban. Vízben és talajban is egyaránt termeszthetjük, és érdemes olyan helyre tenni, ahol nem annyira erősek a fényviszonyok, például a hűtőszekrény felé.

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Fehérszélű sárkányfa avagy szerencsebambusz

Igen különleges növényről van szó, a buja zöld levelek és a megtekeredett szárak biztosan vonzani fogja a tekinteteket, bárki is lépjen be az otthonunkba. A szerencsebambuszt nemcsak földbe ültetve, hanem vízkultúrában, például vázában, illetve akváriumban lehet termeszteni - gyakran díszhalakkal együtt. Átlagos meleget, jó megvilágítást, rendszeres öntözést és vízpermetet igényel. A tűző napot rosszul viseli, de a hűvöset sem bírja túlzottan, figyeljünk, hogy 17 fok alá ne menjen a szobába a hőmérséklet.

3. Bazsalikom

Bár kakukktojásnak tűnhet, a bazsalikom, mindamellett, hogy az olasz ételek egyik elengedhetetlen fűszere, igen mutatós is tud lenni a konyhában. Nincs is másra szükség, csak egy napos konyhai erkélyre, amin keresztül elegendő napfényt és hőt tud kapni - így pedig akár egész évben friss bazsalikomlevelekhez juthatunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Négylevelű lóhere

Ezt az ikonikus növényt könnyedén termeszthetjük a konyhában. Valószínűleg sokan nem tudják, de ehető, sőt, kifejezetten kellemes íze is van. Frissen vagy szárítva is tehetjük őket különböző ételekbe, süteményekbe.

5. Zsálya

Mindamellett, hogy mutatós növény, az ételekbe is rendkívül jól passzol. A friss zsálya kissé ezüstös fényű, bársonyos, nincsenek rajta foltok, se sárgás elszíneződések. Ha van szabad ablakpárkányunk, akkor érdemes cserépben nevelni egy kis zsályát, így mindig friss fűszernövényhez jutunk. Húsok mellé nagyszerűen használható, de még pizzára is tehetjük. Arra azonban figyeljünk, hogy erős, karakteres íze van, így semmiképp se tegyünk túl sokat belőle az ételeinkbe. 

6. Levendula

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni ezt a növényt, remekül mutat szinte bárhol, ráadásul rendkívül sok módon hasznosíthatjuk. Ha a konyhában maradunk, akkor az italoktól kezdve, a süteményeken át, egészen a fagylaltig, szinte bármit készíthetünk belőle. Arra ügyeljünk, hogy ne tartsuk a tűző napon, mert kifakulhat és az illatából is veszíthet.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Kaktusz

Szintén egy ikonikus növény, szinte bárhol remekül mutat, kezdő növénytartóknak pedig talán az egyik legajánlatosabb növény, hiszen egyáltalán nem igényel sok gondozást és törődést. Az öntözést az adott fajhoz kell viszonyítani, elegendő napfényt viszont mindenképpen kell biztosítani számukra.

8. Aloe vera

Mindamellett, hogy rendkívül hasznos növényről van szó, igen kevés figyelmet és gondozást is igényel, és mondhatni, hogy igazi csodaszer lehet a számunkra. A sebkezeléstől kezdve, egészen a hajhullásig, számos területen rendkívül jól felhasználható - köztük a konyhában is, igen különleges és egészséges italok készíthetők belőle.

EZ IS ÉRDEKELHET

9. Fodormenta/zöldmenta

Egyszerű, ám mutatós leveleivel könnyedén feldobhatjuk a konyhánkat, ráadásul sokféleképpen fel is használhatjuk. Tehetjük salátákhoz vagy öntetekhez, de leginkább teát érdemes főzni belőle, hiszen görcsoldó, emésztést- és epeműködést serkentő, valamint gyomorfekély ellen ható gyógynövény.

10. Kamilla 

Szép, apró virágai igazi üde színfoltok lehetnek a konyhánkban. Fény és melegkedvelő, szárazságtűrő növény, ezért lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol rendesen éri napfény. Nagyszerű gyógyteákat főzhetünk belőle, de kiváló ízt adhat a lekvároknak, fagylaltoknak, de még a sós ételeknek is. Mindezen kívül nagyon jól használható ételdíszítésre is.

11. Kakukkfű

A kakukkfű cserépben történő nevelése nem is olyan bonyolult művelet, mint amilyennek hangzik. Néhány szabály betartása mellett igazi mediterrán hangulatot varázsolhatunk otthonunkba. Fontos, hogy napsütötte helyet találjunk neki, és persze az sem utolsó szempont, ha elhelyezésnél figyelembe vesszük azt is, hogy főzés közben könnyen hozzáférhessünk. Közepesen vízigényes növény, fiatal korában jobban igényli a rendszeres öntözést, az idősebb tövek viszont már jól bírják a szárazságot. Bátran kijelenthető, hogy a mediterrán konyha elengedhetetlen fűszere, remekül passzol a különböző húsokhoz, gombákhoz, paradicsomos ételekhez, valamint a fűszeres túrókhoz.

12. Citromfa 

Bár méretileg némileg különbözik az eddig felsorolt növényektől, ám nem kell megijedni, hiszen lakásban is könnyedén nevelhetjük. Nem számít, mekkora az otthonunk, a citromfa egészen biztosan egyedülálló dísze lesz az adott térnek. Azt viszont mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy nem egyszerű a tartása, több dologra is oda kell figyelnünk. Aki citromfa nevelésre adja a fejét, annak nem árt tudni, hogy lehet meglepő, de a mediterrán növény szereti Magyarország nyári időjárását, így a melegebb hónapokban egyszerű a dolgunk, hiszen a fát ilyenkor tarthatjuk a kertben, vagy a teraszon. A nyáron szabadban nevelt citromfát azonban ősszel mindig vigyük be a lakásba. Ilyenkor ügyeljünk kell arra, hogy megfelelő környezetet teremtsünk a növény számára: fontos, hogy világos, természetes fényben gazdag helyiségbe kerüljön, ahol viszonylag magas a páratartalom és a hőmérséklet körülbelül 10-12 fok. Ha télen túl meleg van, vagy száraz a levegő és nincs elég fény, akkor a citromfa lehullajtja az összes levelét. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?