Rengetegen hibáznak a levendula gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben

Rengetegen hibáznak a levendula gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben

agrarszektor.hu
Ha június, akkor levendula! A nyár egyik legnépszerűbb gyógynövénye nemcsak mutatós és illatos, hiszen számtalan módon felhasználhatjuk a háztartásban is a szárát, a virágát és a leveleit. Lassan itt a szüret, ám természetesen nagyon nem mindegy, hogy mikor és hogyan szedjük le a levendulákat. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amivel garantáltan nem okozhat gondot sem a szüret, sem pedig a felhasználása.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Talán senkinek sem kell bemutatni ezt a nem mindennapi növényt, hiszen számos helyen találkozhattunk már levedulás termékekkel, mint például dísztárgyakkal, illatosítókkal, gyertyákkal, italokkal és még szinte a végtelenségig lehetne sorolni. A jó hír az, hogy bizony saját magunk is elkészíthetünk szinte bármit otthon, nem kell hozzá profiknak sem lennünk!

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Fontos tudnivalók az aratásról 

Levendulát lehetőleg szép időben, a harmat felszáradása után szedjünk, több dologra is ügyelve: ne csak úgy elkezdjük őket tépkedni és vagdosni, hiszen ennek is, mint mindennek, megvan a saját praktikája. Figyeljünk, hogy még ne legyenek teljesen kinyílva a virágok, a fás rész felett pedig 2-3 ujjnyival vágjuk le, majd kössük őket össze és lógassuk fel szellős helyen. Azt viszont mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a tűző napon kifakulhat és az illatából is veszíthet a csokor! Néhány tipp a garantáltan sikeres szüretelésért:

  • Esős időben semmiképpen se arassunk, várjunk legalább egy napot.
  • Érdemes bakancsot, pólót, hosszú nadrágot és valamilyen kalapot viselni közben, illetve a metszőollót és a sarlót se felejtsük otthon - a kés viszont nem megfelelő erre a célra, mivel tönkre tudja tenni a bokrot vagy akár a kezünket is!
  • Minél hosszabb szárral próbáljuk meg levágni a növényeket, így könnyebb lesz az anyanövénynek és nekünk is, hiszen egyszerűbben össze lehet kötni őket. 
  • Soha ne tegyük műanyag zacskóba a levendulákat, hiszen könnyen befüllednek rövid időn belül, és már a száradás alatt lehullajtja a virágait!
  • Lehetőleg a vágástól számított 5 órán belül már lógjon a csokor, különben szintén lehullik a virág!
  • 11-16 óráig ne vágjuk le a növényeket, aminek egyszerű az oka: szinte lehetetlen, mert ebben az időszakban számos rovar, bogár és más állatok is lehetnek rajta, amik csípnek, marnak - így hát saját magunkat kíméljük meg a kellemetlenségektől.
  • Ami talán a legfontosabb: ha ismeretlen helyre megyünk aratni, és szép, tiszta, gazmentes a terület, kérdezzük meg, hogy használtak-e gyomirtót. Ha igen, akkor felejtsük el a teákat, szörpöt, süteményeket, és minden más felhasználási módot, amivel elfogyasztanánk a levendulákat! 

EZ IS ÉRDEKELHET

A felhasználása végtelen 

Nehéz lenne mindent leírni, mi mindenre is jó a levendula, ám néhány szuper felhasználási módot összegyűjtöttünk, amit érdemes kipróbálni:

1. Fűszerként is ideális 

Szuper ételeket készíhetünk belőle, de nagyon fontos, hogy csak mértékkel adagoljuk, és ne tegyük ki hosszabb hőkezelésnek sem, mert megkeserítheti a főztünket. Nagyszerűen társítható mediterrán fűszernövényekkel, a virágaival különböző desszerteket, sőt, mézet, cukrot vagy akár baracklekvárt is ízesíthetünk - előtte viszont feltétlenül mossuk át!

2. Limonádé

A nagy nyári forróságban nagyon jól tud esni egy-egy pohár hideg ital, ha még levendula is kerül bele, akkor pedig az mag a tökély, és még az elkészítése is gyerekjáték: dobjunk 15 g levendulavirágot 500 ml forrásban levő vízbe,  gyöngyözve főzzük 1-2 percig, majd lefedve hagyjuk állni 10 percig. Szűrjük le, édesítsük, öntsük fel 1,2 liter hideg vízzel és már fogyaszthatjuk is.

3. Relaxálás a kádban

Egy hosszú nap után tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani egy nagy kád forró víz, főleg, ha egy kis levendulával is fel van turbózva. Forrázzunk le 100 g levendulavirágot 2 liter vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le, és öntsük a fürdővízhez. Nyugtató hatású, ezen kívül pedig még a vérkeringést is serkenti, illetve enyhíti a bőrpanaszokat.

4. Mennyei szirup az italokba

Kezdjünk el edényben melegíteni vizet, majd adjuk hozzá a cukrot és folyamatosan kevergessük, míg el nem olvad. Ekkor szórjuk bele a levendula virágait és 2-3 percig forraljuk. Ha ez megvan, akkor szűrjük át és egy üvegpalackban tároljuk a felhasználásig. 

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Az italok különlegessége is lehet 

Nagyjából 2 centiméteres darabokra vágjuk le a virágrészét és tegyünk belőle 1-2 darabot egy jégkockatartóba. Öntsük fel vízzel vagy akár alacsony alkoholtartalmú itallal és fagyasszuk meg. Szervírozáskor tegyünk néhány darab jégkockát a pohárba, látványban és ízben is egyedülálló.

6. Szuper gyógynövény 

Rengeteg jótékony hatással bír a levendula, csakhogy néhány említsünk: 

  • Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti, valamint enyhíti a gyulladásos izomfájdalmakat.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Relaxáló, regeneráló hatása van.
  • Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.
  • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású.
  • Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. 
  • Enyhíti a fejfájást, a napozás okozta leégést és a depresszív kedélyállapotot, illetve segíti az elalvást és megszünteti az alvászavarokat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02